PDA

Zobacz pełną wersję : Zestawy z Tamronem 17-50/2.8 - jaka kalibracja wymagana

Nixi
22-06-2014, 09:17
Witam
Przeczytałem dużo wątków o kwestii FF,BF, ogólnym mydle, kiepskich egzemplarzach T17-50/2.8 i problemach z AF itp. itd.
Mam właśnie takie 2 przypadki- jeden to nowy D3300 z tym Tamronem, drugi to używany D60 z tym samym Tamronem- oba ostrzą źle i nieprzewidywalnie, AF wyjątkowo rzadko trafia , raz jest BF raz FF a nieraz na fotce w ogóle trudno doszukać się gdziekolwiek ostrości... lub jak to ktoś powiedział "mydło jak diabli"

Pytanie zasadnicze: D3300 ze szkłem(nowy-gwarancja) wysyłać do serwisu Tamrona czy Nikona ? Czy może najpierw samo body do N a potem komplet do T ? A używana sztuka tak samo ?

pzdr Nix

GonzoG
22-06-2014, 11:45
W serwisie Nikona ustawią Ci jedynie aparat pod założenia Nikona. A opisany problem z Tamronem zostanie.
Problemy z obiektywami rozwiązują serwisy producenta obiektywu.

Z tego co piszesz, to nie jest to problem BF/FF, który można kalibrować, a ogólny problem ostrzenia, czyli jakaś usterka obiektywu. Przy czym nie oczekuj od Tamrona, aby trafiał pod światło czy w ciemnościach, bo z tym obiektywem to prawie niewykonalne.

Nixi
22-06-2014, 12:14
W serwisie Nikona ustawią Ci jedynie aparat pod założenia Nikona...

Tak, oczywiście rozumiem, ale czy jest pewność że body jedno i drugie ma prawidłowo wyregulowany układ AF?
Niektórzy Koledzy proponują 2 etapy:
1.regulacja AF w puszce do wzorca u Nikona
2.regulacja szkła u Tamrona

Czy taka procedura ma sens, czy też to niepotrzebna w tych przypadkach ostrożność/przezorność ?

Przy czym nie oczekuj od Tamrona, aby trafiał pod światło czy w ciemnościach, bo z tym obiektywem to prawie niewykonalne.
Tak, oczywiście rozumiem, moje egzemplarze nie trafiają w dobrych warunkach i na kontrastowych detalach.

pzdr Nix

GonzoG
22-06-2014, 13:37
Tak, oczywiście rozumiem, ale czy jest pewność że body jedno i drugie ma prawidłowo wyregulowany układ AF?

Weź podepnij inny obiektyw i sprawdź - to chyba lepsze niż czekanie 4 tygodni aż serwis łaskawie zechce sprawdzić aparat.

Nixi
24-06-2014, 10:48
Niestety nie mam jak sprawdzić AF w body, bo mam tylko stałkę 50/1,4D a więc bez silnika... postaram się jednak pożyczyć szkło i potestować AF.

pzdr Nix