PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] 7 minut po deszczu

Assire
21-06-2014, 22:52
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/7_minut_po_deszczu_by_assire2d7nczu7-2.jpg
źródło (http://fc04.deviantart.net/fs71/i/2014/172/0/e/7_minut_po_deszczu_by_assire2-d7nczu7.jpg)

Swoją drogą, zastanawiam się jak inni to robią że mają zdjęcia ostre jak żylety a u mnie to wychodzi takie dość miękkie. Robię ze statywu, samowyzwalacza, wysokie f, hiperfokalna ostrze w PSie a i tak mi nie wychodzi tak że wszystko jest pięknie ostre i wyraźne. Kwestia sprzętu może?

Jura10
21-06-2014, 22:57
Mmmm kadr świetny, minimalnie więcej dołu oraz chciałbym zobaczyć w większym rozmiarze. Jaką przysłonę stosujesz, ISO?

sokolnik
21-06-2014, 22:58
Jak wysokie f? Może statyw jest niestabilny?
Masz stabilizację w tym N 18-70? To ja wyłącz jak korzystasz ze statywu. Inaczej zdjęcia nie są ostre. Z przesłona nie przesadzaj. F 5-8 wystarczy.
Oglądam na tel wiec nie powiem nic o ostrości.

Zdjęcie świetne.

Greg77
21-06-2014, 23:09
W 18-70 nie ma VRa, wiekszy problem widze w abberacji (laczenie lasu z niebem), mozna bylo by to poprawic, podpieral bym sie tez druga ekspozycja co by zliwkidowac przepaly.
Ogolnie zdjecie calkiem ladne, podoba sie.

katatjuta
21-06-2014, 23:11
Bardzo fajny kadr no i kolory, szkoda tylko ze trawa taka nie ostra.

Greg77
21-06-2014, 23:14
Ten brak otrosci to moze byc zle wyostrzony plik po zmniejszeniu...

6868
21-06-2014, 23:17
Ja tam zadnej abberacji nie widze, jedynie poswiate od zachodzacego Slonca.
Ladne kolory ;-)

Assire
21-06-2014, 23:19
Noo, to są dwie ekspozycje, rzeczywiście trochę przesadziłem z rozjaśnianiem nieba. A łączenie lasu i nieba to moja wina, wynika z łączenia tych dwóch klatek. ISO 100, f/8. Statyw też tyłka nie urywa ale stoi stabilnie bo jest dość ciężki.
Dużo kombinowałem i już nie mam pojęcia. KAŻDE zdjęcie wychodzi mi takie sobie jeśli chodzi o ostrość.

EDIT: ostrzę w trybie LAB na luminosity, już po zmniejszeniu, deviantart trochę psuje ostrość, ale oryginalny plik wcale nie jest lepszy pod tym względem. Trawa się mogła rozmyć trochę bo wiało, a czas długi dość był.

Greg77
21-06-2014, 23:27
Ja tam zadnej abberacji nie widze, jedynie poswiate od zachodzacego Slonca.
Ladne kolory ;-)

No jezeli poswiata leci od lewej do prawej rowno to masz racje, poswiata.

Dużo kombinowałem i już nie mam pojęcia. KAŻDE zdjęcie wychodzi mi takie sobie jeśli chodzi o ostrość.

EDIT: ostrzę w trybie LAB na luminosity, już po zmniejszeniu, deviantart trochę psuje ostrość, ale oryginalny plik wcale nie jest lepszy pod tym względem. Trawa się mogła rozmyć trochę bo wiało, a czas długi dość był.

Sprawdz metode ostrzenia "Marca Adamusa"...
-MrBH9s-a80

Metoda nie jest doskonala, ale "moc" ostrzenia ustalasz sobie kryciem warstw albo jak ja kiedys (kiedy stosowalem te metode) robilem to na maskach, malowalem sobie ostrzeniem ile chcialem i gdzie chcialem.
Obecnie stosuje gotowe akcje z paczki TK actions (http://www.youtube.com/watch?v=j0RTYpIbJSI).

Co do laczenia i tej "poswiaty", "Abberacji" to rozwiazaniem jest stempel, duze przyblizenie i klonowanie calej linii drzew, wiem, ze zajmuje to duzo czasu i jest to dlubanina, ale kto powiedzial, ze obrobka zajmuje 5 min.? ;)

Assire
21-06-2014, 23:30
Hmm, czy przednia soczewka obiektywu, niedokręcona o te ~0,5mm może powodować nieostrość? Kiedyś ją odkręcałem, bo syfu było pełno pod nią, teraz sprawdziłem i dokręciła się jeszcze o jakieś 1,5 obrotu..

Greg77
21-06-2014, 23:31
Najpierw zmniejsz ten obrazek metoda ktora Tobie podalem a potem zobacz, czy jest nieostro...

Assire
21-06-2014, 23:54
Greg, miałeś racje, źle wyostrzony plik.. Tamtą metodą jest ostrzej. Nadal nie jest to żyleta, ale wyraźnie lepiej. Dzięki za metodę ;)

Greg77
22-06-2014, 00:51
Drobiazg, "do grobu nie wezme" :P

Trudno zeby byla zyleta, nie masz wyraznego pierwszego planu i widze, ze ostrzone bylo raczej na "nieskonczonosc", dlatego nie masz zylety, takie trawy fajnie pokazac z zabiej perwspektywy z mocnym trawiastym pierwszym planem, dla mnie zdjecie wtedy zyskalo by na wygladzie.