Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] 7 minut po deszczu
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/7_minut_po_deszczu_by_assire2d7nczu7-2.jpg
źródło (http://fc04.deviantart.net/fs71/i/2014/172/0/e/7_minut_po_deszczu_by_assire2-d7nczu7.jpg)
Swoją drogą, zastanawiam się jak inni to robią że mają zdjęcia ostre jak żylety a u mnie to wychodzi takie dość miękkie. Robię ze statywu, samowyzwalacza, wysokie f, hiperfokalna ostrze w PSie a i tak mi nie wychodzi tak że wszystko jest pięknie ostre i wyraźne. Kwestia sprzętu może?
Mmmm kadr świetny, minimalnie więcej dołu oraz chciałbym zobaczyć w większym rozmiarze. Jaką przysłonę stosujesz, ISO?
sokolnik
21-06-2014, 22:58
Jak wysokie f? Może statyw jest niestabilny?
Masz stabilizację w tym N 18-70? To ja wyłącz jak korzystasz ze statywu. Inaczej zdjęcia nie są ostre. Z przesłona nie przesadzaj. F 5-8 wystarczy.
Oglądam na tel wiec nie powiem nic o ostrości.
Zdjęcie świetne.
W 18-70 nie ma VRa, wiekszy problem widze w abberacji (laczenie lasu z niebem), mozna bylo by to poprawic, podpieral bym sie tez druga ekspozycja co by zliwkidowac przepaly.
Ogolnie zdjecie calkiem ladne, podoba sie.
katatjuta
21-06-2014, 23:11
Bardzo fajny kadr no i kolory, szkoda tylko ze trawa taka nie ostra.
Ten brak otrosci to moze byc zle wyostrzony plik po zmniejszeniu...
Ja tam zadnej abberacji nie widze, jedynie poswiate od zachodzacego Slonca.
Ladne kolory ;-)
Noo, to są dwie ekspozycje, rzeczywiście trochę przesadziłem z rozjaśnianiem nieba. A łączenie lasu i nieba to moja wina, wynika z łączenia tych dwóch klatek. ISO 100, f/8. Statyw też tyłka nie urywa ale stoi stabilnie bo jest dość ciężki.
Dużo kombinowałem i już nie mam pojęcia. KAŻDE zdjęcie wychodzi mi takie sobie jeśli chodzi o ostrość.
EDIT: ostrzę w trybie LAB na luminosity, już po zmniejszeniu, deviantart trochę psuje ostrość, ale oryginalny plik wcale nie jest lepszy pod tym względem. Trawa się mogła rozmyć trochę bo wiało, a czas długi dość był.
Ja tam zadnej abberacji nie widze, jedynie poswiate od zachodzacego Slonca.
Ladne kolory ;-)
No jezeli poswiata leci od lewej do prawej rowno to masz racje, poswiata.
Dużo kombinowałem i już nie mam pojęcia. KAŻDE zdjęcie wychodzi mi takie sobie jeśli chodzi o ostrość.
EDIT: ostrzę w trybie LAB na luminosity, już po zmniejszeniu, deviantart trochę psuje ostrość, ale oryginalny plik wcale nie jest lepszy pod tym względem. Trawa się mogła rozmyć trochę bo wiało, a czas długi dość był.
Sprawdz metode ostrzenia "Marca Adamusa"...
-MrBH9s-a80
Metoda nie jest doskonala, ale "moc" ostrzenia ustalasz sobie kryciem warstw albo jak ja kiedys (kiedy stosowalem te metode) robilem to na maskach, malowalem sobie ostrzeniem ile chcialem i gdzie chcialem.
Obecnie stosuje gotowe akcje z paczki TK actions (http://www.youtube.com/watch?v=j0RTYpIbJSI).
Co do laczenia i tej "poswiaty", "Abberacji" to rozwiazaniem jest stempel, duze przyblizenie i klonowanie calej linii drzew, wiem, ze zajmuje to duzo czasu i jest to dlubanina, ale kto powiedzial, ze obrobka zajmuje 5 min.? ;)
Hmm, czy przednia soczewka obiektywu, niedokręcona o te ~0,5mm może powodować nieostrość? Kiedyś ją odkręcałem, bo syfu było pełno pod nią, teraz sprawdziłem i dokręciła się jeszcze o jakieś 1,5 obrotu..
Najpierw zmniejsz ten obrazek metoda ktora Tobie podalem a potem zobacz, czy jest nieostro...
Greg, miałeś racje, źle wyostrzony plik.. Tamtą metodą jest ostrzej. Nadal nie jest to żyleta, ale wyraźnie lepiej. Dzięki za metodę ;)
Drobiazg, "do grobu nie wezme" :P
Trudno zeby byla zyleta, nie masz wyraznego pierwszego planu i widze, ze ostrzone bylo raczej na "nieskonczonosc", dlatego nie masz zylety, takie trawy fajnie pokazac z zabiej perwspektywy z mocnym trawiastym pierwszym planem, dla mnie zdjecie wtedy zyskalo by na wygladzie.