PDA

Zobacz pełną wersję : Upadek d90 prośba o pomoc

spriterank1
21-06-2014, 19:32
Witam, zdarzyła mi się nieprzyjemna sytuacja d 90 wpadł mi do wody i uderzył chyba o skałę, po obejrzeniu nie było wody nigdzie tylko z zewnątrz był troszkę opryskany po zdjęciu obiektywu nie było nigdzie wody, wpadł mi dosłownie na chwilkę i to nie cały odrazu go wyciągnąłem. odrazu wyjąłem baterię powycierałem z wody załączyłem i było ok przez chwilę ale później nie wyświetla mi menu, nie mam podglądu zdjęć, po włożeniu baterii miga mi światełko na zielono, po naciśnięciu przycisku LV jest podgląd na wyświetlaczu, mogę robić zdjęcie ale tak jakby nie działał AF natomiast zdjęcie jest zapisane na karcie, zauważyłem że body jest trochę ocharowane od strony baterii więc chyba tam uderzył o ziemię proszę o odpowiedź co się mogło stać, czy jest szansa na naprawę, czy warto jest naprawiać i czy mogę w domowych warunkach coś z tym zrobić ?

Seś@
21-06-2014, 19:37
Witam, zdarzyła mi się nieprzyjemna sytuacja d 90 wpadł mi do wody i uderzył chyba o skałę, po obejrzeniu nie było wody nigdzie tylko z zewnątrz był troszkę opryskany po zdjęciu obiektywu nie było nigdzie wody, wpadł mi dosłownie na chwilkę i to nie cały odrazu go wyciągnąłem. odrazu wyjąłem baterię powycierałem z wody załączyłem i było ok przez chwilę ale później nie wyświetla mi menu, nie mam podglądu zdjęć, po włożeniu baterii miga mi światełko na zielono, po naciśnięciu przycisku LV jest podgląd na wyświetlaczu, mogę robić zdjęcie ale tak jakby nie działał AF natomiast zdjęcie jest zapisane na karcie, zauważyłem że body jest trochę ocharowane od strony baterii więc chyba tam uderzył o ziemię proszę o odpowiedź co się mogło stać, czy jest szansa na naprawę, czy warto jest naprawiać i czy mogę w domowych warunkach coś z tym zrobić ?

Raczej serwis.

sokolnik
21-06-2014, 19:39
pewnie bez serwisu się nie obędzie. Oficjalny nikona lub jakiś inny...

zgera
21-06-2014, 19:39
Mogła mu zaszkodzić woda, uderzenie lub obie przyczyny naraz, czy się opłaca naprawiać i ile to może kosztować powie Ci tylko serwis na podstawie kosztorysu po obejrzeniu aparatu.

spriterank1
21-06-2014, 19:45
Zauważyłem jeszcze teraz że spust migawki działa jak nacisnę raz robi zdjęcie jak nacisnę mocniej też robi zdjęcie jak mam załączone LV i jest podgląd na wyświetlaczu to ostrzy przez chwilę i odrazu wali zdjęcie, jeszcze jak jest na off lub on to na tym małym wyświetlaczu na górze miga przysłona migawka itp

zbyszekD7000
21-06-2014, 19:51
A woda słona czy słodka ?

spriterank1
21-06-2014, 20:00
słodka ale przypuszczam że to przez uderzenie bo jak mówię nigdzie we wewnątrz wody nie było ułamek sekundy i wyciągnąłem go z wody.

zbyszekD7000
21-06-2014, 20:10
Po objawach co podajesz to bardziej uderzenie mu zaszkodziło.
A że woda słodka to całe szczęście, dobrze posuszuć, bo woda zawsze gdzieś się dostanie, bo słona to by tylko dalej degradowała elektronikę (wszędzie się nie dostaniesz tam gdzie się dostanie woda)

spriterank1
21-06-2014, 20:14
Też właśnie uważam że uderzenie, posuszę trochę suszarką ciekaw jestem czy da się naprawić to i czy w ogóle to się opłaca

jaceks1
22-06-2014, 09:11
wstepne oszacowanie kosztow naprawy kosztuje chyba 50pln w serwisie NP no i nie polecam ,,kowala,,

spriterank1
22-06-2014, 09:47
Może ktoś polecić jakiś dobry serwis w okolicy bielska, katowic, krakowa ?

zbyszekD7000
22-06-2014, 10:12
Ktoś gdzieś wspomniał i polecał serwic w Chorzowie na Hajduckiej, ponoć dobry i pewny (to prawie Katowice)