Zobacz pełną wersję : Ślubno- plenerowy portrecik
piter123789
21-06-2014, 09:23
Witam. Jeden plenerowy portret pod ocenę. Jeśli się przyjmie po skończeniu obróbki pokażę cały set. Liczę na rzetelne komentarze.;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/1743686-2.jpg
źródło (http://bankfotek.pl/image/1743686)
salvdali
21-06-2014, 09:57
Uciąłeś dziewczynie głowę horyzontem, klasyczny byk...
W przypadki wody dochodzi jeszcze fakt ze wylewa się ona z kadru.
piter123789
21-06-2014, 10:36
Ooo, o tym horyzoncie i ucinaniem nim różnych elementów nie wiedziałem, więc nie wiem czy to wynika z mojego niedouczenia, czy z tego, jaki to klasyczny byk. Ale dobrze, że wspomniałeś o tym. Skoro to błąd wielki, to teraz już będę wiedział. A to woda nie może się wylewać?:O
Patrząc na to co się dzieje w fotografii to zapewne może. Kiedyś priorytetem był prosty horyzont, dziś czym bardziej pokrzywione poprzekręcane tym bardziej "odjechane" nie koniecznie poprawne.
piter123789
21-06-2014, 10:55
Nie nie, właśnie nie do końca jest tak. Kilka miesięcy temu nie wyobrażałem sobie foty innej niż idealnie prosta. W reportażu dalej nie wyobrażam sobie, by mogło być inaczej, ale w takich portretach plenerowych czasem lubię złamać pewne reguły i ogólnie przyjęte normy. Taka odskocznia i nie wiem z czego się bierze. Tutaj za priorytet wziąłem aby modelka nam ze zdjęcia nie wypadła.;)
salvdali
22-06-2014, 13:46
O ile wylewającą się wodę można zaakceptować, jeśli jest w tym jakiś zamysł artystyczny, to linię horyzontu (jeśli jest oczywiście widoczna) staram się zawsze umieszczać świadomie tak, żeby znalazła się albo znacznie powyżej głowy modela, albo na tyle nisko, żeby nie miała znaczenia. Dzięki temu proporcje modela nie są zaburzone i całość wygląda bardzo przyjemnie. Następnym razem zrób sobie dwie fotki w takim samym ustawieniu modela i z inaczej skomponowanym kadrem. Zobaczysz od razu na czym różnica polega :)
piter123789
22-06-2014, 21:29
Już chyba wiem o co Ci chodzi.:) Dzięki
Gdyby było prosto, to ten horyzont można przeboleć. Niemniej jednak dziewczę wygląda zacnie. Pracuj i pokazuj więcej :).