Zobacz pełną wersję : Program do Exifu video nagrania, Istnieje jakiś?
Mam na myśli czy tak jak mamy w przypadku zdjęć taką Opande która nam powie o zdjęciu wszystko, to jak mamy jakiś film z lustrzanki, to też bym chciał się dowiedzieć jak w oryginale był nagrywany, jakim sprzętem, rozdzielczość i fps. Jest taki software?
Nie ma takiego jak do zdjęć, bo przy filmach są inne dane zapisywane.
Poza tym, ze sprzętu mógłbyś poznać tylko aparat. Ogniskowa, przesłona, czy ISO nie są stałe przy filmach.
Rozdzielczość i fps możesz odczytać z właściwości filmu.
2pompony
21-06-2014, 03:03
to też bym chciał się dowiedzieć jak w oryginale był nagrywany, jakim sprzętem, rozdzielczość i fps. Jest taki software?
Jest, jeśli chcesz się dowiedzieć właśnie tego, o czym piszesz (i paru innych drobiazgów).
Niestety, żeby się tego dowiedzieć musisz dysponować oryginalnym plikiem, a nie jakimś flashem z YT czy innego wynalazku hostujacego, bo najzwyklej serwer może wycinać metadane. Nie żeby to była jakaś sztywna zasada, ale na ogół wycinają... Po drugie, ludzie edytują filmy w różnych dziwnych programach i też te metadane mogą przy zapisie czy finalnym exporcie gdzieś ginąć. Analogicznie, jak PSowa komenda 'Save for web' wycina EXIF prawie do zera.
Tym programem jest EXIFTool (http://owl.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/). Już pobieżny rzut oka na listę miliona obsługiwanych plików, w tym ASF, AVI, DIVX, FLV, MKV, MPEG, MOV, MP4, QT mówi, że program obsługuje też pliki video.
Obsługa jest prosta, jeśli masz windowsy: ściągasz zipa z jednym plikiem exe, rozpakowujesz gdziekolwiek, a potem na niego naciągasz plik video. Otwiera się starawe DOSowe okno, a w nim kupa informacji. DOmyślam się, że na Macach będzie podobnie prosto, ale nie sprawdzałem, bo nie mam.
Dodatkowym programem, jeśli rzecz dotyczy filmów konkretnie z Canona jest ich program do obsługi, taki, by tak rzec NX, tylko canonowy (czytałem, że do ściagnięcai z ich website'u, ale nie sprawdzałem). Podobno ten pokazuje absolutnie wszystko, niestety tylko z Canonów.
Jest, jeśli chcesz się dowiedzieć właśnie tego, o czym piszesz (i paru innych drobiazgów).
Niestety, żeby się tego dowiedzieć musisz dysponować oryginalnym plikiem, a nie jakimś flashem z YT czy innego wynalazku hostujacego, bo najzwyklej serwer może wycinać metadane. Nie żeby to była jakaś sztywna zasada, ale na ogół wycinają... Po drugie, ludzie edytują filmy w różnych dziwnych programach i też te metadane mogą przy zapisie czy finalnym exporcie gdzieś ginąć. Analogicznie, jak PSowa komenda 'Save for web' wycina EXIF prawie do zera.
Tym programem jest EXIFTool (http://owl.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/). Już pobieżny rzut oka na listę miliona obsługiwanych plików, w tym ASF, AVI, DIVX, FLV, MKV, MPEG, MOV, MP4, QT mówi, że program obsługuje też pliki video.
Obsługa jest prosta, jeśli masz windowsy: ściągasz zipa z jednym plikiem exe, rozpakowujesz gdziekolwiek, a potem na niego naciągasz plik video. Otwiera się starawe DOSowe okno, a w nim kupa informacji. DOmyślam się, że na Macach będzie podobnie prosto, ale nie sprawdzałem, bo nie mam.
Dodatkowym programem, jeśli rzecz dotyczy filmów konkretnie z Canona jest ich program do obsługi, taki, by tak rzec NX, tylko canonowy (czytałem, że do ściagnięcai z ich website'u, ale nie sprawdzałem). Podobno ten pokazuje absolutnie wszystko, niestety tylko z Canonów.
dzięki, w sumie wystarczy mi tylko nazwa modelu lustrzanki, aby oblukac jej opcje
exiftool pokazał mi wszystko poza modelem lustrzanki niestety:)
2pompony
22-06-2014, 16:08
Sprawdzałem na Nikonie D7100 i tu akurat pokazuje i model lustrzanki i nawet obiektyw pokazał...
https://vimeo.com/album/2480799/video/63853324 mi głównie chodziło o jego filmy, czym robi, bo płynność, jakość ma o wiele lepszą niż ja miałem w d7000
2pompony
23-06-2014, 16:37
Nie widzisz tych danych, bo ich tam nie ma - teraz pytanie, czy kręci to jakąś komórką (wątpię), czy po prostu nie masz dostępu do oryginalnego pliku, tylko do flasha hostowanego przez jakiś serwer, który jest tak ustawiony, że pół metadanych wycina, albo przy finalnym eksporcie po montażu sam autor te dane wycina, może nawet zupełnie nieświadomie...
na pewno nie komórka, chyba żadna nie ma takiej jakości:)