PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe CC: ile photoshopów?

Jacek z Nikonem też
19-06-2014, 15:08
Pytanie do użytkowników Adobe CC - ile macie zainstalowanych photoshopów po dzisiejszej aktualizacji?

Bo ja w menu start mam:

- Photoshop CC (64 bit)
- Photoshop CC 2014
- Photoshop CC

tak ma być, czy coś mi się namieszało?
Czym one się teraz od siebie różnią?

Jacek z Nikonem też
20-06-2014, 12:03
113 osób przeczytało i nikt nie ma legalnego PS? ;)

Chyba już wiem dlaczego Adobe zostawiło poprzednią wersję - z 2014 usunęli Oil Paint i pewnie parę innych rzeczy, więc jest dostęp do obu, nie wiem tylko po co ta trzecia.

fafniak
20-06-2014, 12:10
A nie wpadło ci do głowy że cała masa osób nie korzysta z CC ?

Johanan
20-06-2014, 12:15
113 osób przeczytało i nikt nie ma legalnego PS? ;)
...

Jak czasem coś powiesz, to nie wiadomo gdzie to wkleić, najlepiej w księgę osobliwości. :D

Jak mniemam posiadaczy wersji CC jest tu jak na lekarstwo, boć to przecież paskudztwo jakiego świat fotografów dotąd nie widział.

ps. Mój PS (CS6), zaktualizował ACR do wersji 8.5 i nie produkował żadnego śmiecia.

Jacek z Nikonem też
20-06-2014, 12:39
ps. Mój PS (CS6), zaktualizował ACR do wersji 8.5 i nie produkował żadnego śmiecia.

Bo to jest chyba tylko aktualizacja plugina, a nie aplikacji.

Johanan
20-06-2014, 12:51
Bo to jest chyba tylko aktualizacja plugina, a nie aplikacji.

Tak dla porządku, to ACR jest sporym kawałkiem PSa, w dodatku absolutnie bezcennym, takoż pogardliwe określenie plugin, niekoniecznie do niego pasuje. ;)

Misher
20-06-2014, 15:02
Ja mam CC i też mam 3 wersję psa. Zdaje sie że jedną to najnowsza 64 bit, druda starsza 64 bit i starsza 32 bit ale nie jestem na 100% pewny. W każdym razie mam tak samo.

...kalkulatorowane...

foto4deg
20-06-2014, 22:38
Jak mniemam posiadaczy wersji CC jest tu jak na lekarstwo, boć to przecież paskudztwo jakiego świat fotografów dotąd nie widział.

Ja bym napisał, że użytkowników CC sporo, tylko mniej narzekają niż wersje pudełkowo-płytowo-cyfrowe CS :P
Paskudztwo to zapłacić za PS 3200 pln, podczas gdy ja za PS CC i LG5 płacę 35 pln miesięcznie :P

Johanan
20-06-2014, 23:26
Ja bym napisał, że użytkowników CC sporo, tylko mniej narzekają niż wersje pudełkowo-płytowo-cyfrowe CS :P
Paskudztwo to zapłacić za PS 3200 pln, podczas gdy ja za PS CC i LG5 płacę 35 pln miesięcznie :P

Nie wiem jak Ty, ale ja mam silne poczucie własności, zatem jeśli coś jest moje, to moje jest, bez żadnych bzdurnych abonamentów, choćby i nawet kosztowały złotówkę miesięcznie.

Starych drzew się nie przesadza, więc i na CC raczej nie dam się namówić.

2pompony
20-06-2014, 23:37
Paskudztwo to zapłacić za PS 3200 pln,

To często powtarzane przeinaczenie. Ja dałem za CS5 około 500 zł (bo to był upgrade), za to mam program do dyspozycji dożywotnio. Ty spróbuj przestać płacić, zobaczysz wtedy co masz za swoje wydane już pieniądze.

I ponieważ kupiłem go chyba w 2007, to po podzieleniu przez ilość miesięcy mnie wyszło po koło 5 złotych miesięcznie za coś, co mam na własność, a Ty płacisz siedmiokrotnie więcej za coś, czego nie masz i nigdy nie będziesz miał - bo to tylko wypożyczenie. Jak przestaniesz płacić tą siedmiokrotnie wyższą cenę miesięczną, to program Tobie przestanie działać, a mnie nie.

Taka drobna różnica... :)

foto4deg
21-06-2014, 00:17
Trochę dziwne podejście. Równie dobrze powinieneś miec telefon satelitarny, aby nie płacić abonamentu, albo jeszcze lepiej, własną sieć komórkową :p bierz pod uwagę fakt, że cc zawsze jest aktualny, natomiast cs5 już trochę staruszek. Oczywiście pewnym użytkownikom to wystarcza, innym nie. Abonament jest formą bardzo wygodną i pisanie, przestaniesz płacić to nie będziesz miał jest delikatnie mówiąc śmieszne . Widzisz, ja mogę dzięki cc obrabiać zdjęcia na iPadzie, iPhonie dzięki usłudze mobile. Czy Ty tak możesz ?

2pompony
21-06-2014, 00:32
Na iPhonie? Uchowaj boże! Obrabiać zdjęcia mogę tylko na czymś dużym, na lapku 15'' już czuję kalustrofobię, o jakimkolwiek telefonie nie wspominając, poza tym ekrany o których piszesz nie są kalibrowane, więc tym bardziej nie. Ten argument w ogóle dla mnie nie istnieje.

Mówisz, że śmieszne to co piszę? Być może, ale i tak prawdziwe - Ty przestaniesz płacić i nei masz, ja przestałem już dawno i mam cały czas.

Widzisz, o ile - już to mówilem - do celów zawodowych jeszcze skłonny jestem uznać, ze abonament na InDesigna czy Illustratora mógłbym wytrzymać (mam pracę - płacę i doliczam klientowi, nie mam zlecenia - nei płacę i nei odpalam nawet tych programów). Ale juz abonamnet na LRa nie wchodzi w grę - bo to moje hobby.

A przy hobby wychodziłoby tak: jeśli chcę pokazać cioci zdjęćia z wakacji lub kumplowi się pochwalić swoimi osiągnięciami - musiałbym zapłacić za taką chwilę Adobe. A taki podatek od mojego hobby płatny do firmy zupełnie mi ideologicznie nie odpowiada.

Johanan
21-06-2014, 00:34
...
Widzisz, ja mogę dzięki cc obrabiać zdjęcia na iPadzie, iPhonie dzięki usłudze mobile. Czy Ty tak możesz ?

I na czym jeszcze możesz "obrabiać" obrazki, na ajajaj ... nocniku? :D

Jacek z Nikonem też
21-06-2014, 00:56
Czy da się jakoś zawolac moderację aby usunęła powyższe posty?

2pompony
21-06-2014, 01:01
Po prostu idź na skargę, zamiast chwalić się, że pójdziesz.

foto4deg
21-06-2014, 01:17
I na czym jeszcze możesz "obrabiać" obrazki, na ajajaj ... nocniku? :D

Nie pisze o obrabianiu w sensie kolorów itd, ale np kadrowaniu. Ostatnio podczas podróży pociągiem wykadrowalem tak ponad 70 zdjeć. Do normalnej obróbki używam skalibrowanego eizo, iPada do kadrowaniu, usuwania plam itp. Wykorzystanie odpowiednio dostępnych możliwości ogranicza tylko wyobraźnia. Ja zamiast zapłacić jednorazowo 3500, wole płacić miesięcznie. Nie przestanę płacić, bo jest to narzędzie niezbędne do mojej pracy. Gdy ja za dwa lata wydam 1000 pln nadal będę miał najnowszą wersje, Ty będziesz się bujał ze starym cs5, ale hobbyście to pewnie wystarczy. Poza tym irytujące jest takie podejście, że Wam się nie podoba, to jest be. Nie podoba się, to nie korzystać i nie zawracać innym głowy. Ten Wasz problem z cc to tak samo jak z taśmami-mało kogo interesuje ale wszędzie nagłaśniany. W sumie nie dziwi mnie to, obaj koledzy znani z narzekania na forum.

Johanan
21-06-2014, 01:38
...
Gdy ja za dwa lata wydam 1000 pln nadal będę miał najnowszą wersje, Ty będziesz się bujał ze starym cs5, ale hobbyście to pewnie wystarczy. Poza tym irytujące jest takie podejście, że Wam się nie podoba, to jest be. Nie podoba się, to nie korzystać i nie zawracać innym głowy. Ten Wasz problem z cc to tak samo jak z taśmami-mało kogo interesuje ale wszędzie nagłaśniany. W sumie nie dziwi mnie to, obaj koledzy znani z narzekania na forum.

Ani Ty, ani ja, nie znamy jeszcze ostatecznych decyzji jakie podejmie Adobe w sprawie sprzedaży swojego flagowego produktu, tak więc nie wyrokuj, bo to jest stanowczo przedwczesne.

Poza tym, jeżeli tylko będę miał taki wybór, to wydam kolejne pieniądze na pudełkową wersję PSa, i to zupełnie bez problemu, wbrew bowiem temu co sądzi się o krakowianach, akurat ja nie jestem liczykrupą i nie liczę w ważnych sprawach każdej złotówki, szczególnie gdy mogę dobrze ją wydać.

Stanowczo jednak nie mam natury raba, który dobrze czuje się na łańcuchu, jakkolwiek piękny by on nie był. ;)

Pominę milczeniem Twój wybitny patriotyzm, bo musiałbym użyć dosyć mocnych słów, więc sobie daruję.

foto4deg
21-06-2014, 02:51
Co masz na myśli pisząc wybitny patriotyzm?

fafniak
21-06-2014, 09:19
Do momentu gdy sradobe miało jeszcze pomysł że równolegle będą funkcjonowały obydwie wersje (pudełkowa i sieciowa) - było to rozwiązanie które mogło się podobać.
Zmuszanie jednak do przejścia na wersję sieciową to już jest bezczelność korporacyjna.
Nie życzę nikomu utracenia sieci na dłuższy czas-tym bardziej gdy okaże się że zbliża się robota i jednocześnie termin płatności za sieciowisko ;) A tego typu zdarzenia... cóż zdarzają się

Jacek z Nikonem też
21-06-2014, 09:56
I teraz 10 stron pier...... cebulakow, w każdym wątku to samo.

foto4deg
21-06-2014, 10:33
Nie życzę nikomu utracenia sieci na dłuższy czas-tym bardziej gdy okaże się że zbliża się robota i jednocześnie termin płatności za sieciowisko ;) A tego typu zdarzenia... cóż zdarzają się
Nie wiem jak w Polsce, ale tutaj istnieje coś takiego jak: zlecenie stałe (czyli sieć raptem potrzebna tylko na początku! poza tym bzdury, że do funkcjonowania CC potrzebny jest net można między bajki włożyć), internet w telefonie, itp :p

Jacek z Nikonem, sorry za ot, ale ciężko mi się wyzbyć prób wykorzenienia ciągłego narzekania wśród rodaków.

Adobe CC 2014 jest zupełnie nowym programem, nie aktualizacją poprzedniego CC. Czyli masz 2 Photoshopy, z których jeden możesz wg odinstalować. Cytat: "Adobe, choć zarzekało się, że pakiet CC będzie aktualizowany w sposób transparentny dla użytkownika, zafundowało nam tym razem kolejne wersje programów z pakietu CC, a nie ich uaktualnienie. I tak po zainstalowaniu, a nie uaktualnieniu (jak sugeruje to nam przycisk w oknie Adobe CC), Adobe Photoshop CC 2014, w komputerze pojawi się nowy folder z tą aplikacją, a z dysku zniknie około 1,3 GB."

Johanan
21-06-2014, 10:46
Co masz na myśli pisząc wybitny patriotyzm?

Przeczytaj dokładnie post, na który udzieliłem odpowiedzi i powinieneś się domyślić, a jeżeli nie, to nic na to nie poradzimy.

I teraz 10 stron pier...... cebulakow, w każdym wątku to samo.

To już nie pierwszy wątek, który zakładasz, i gdzie poczynasz sobie w dość kontrowersyjny sposób, weźmy za przykład wątek o oprogramowaniu DxO, który na Twoje szczęście wyleciał przy ostatniej awarii forum w Kosmos, a gdzie dałeś popis elokwencji.

Odpowiedź na postawione przez Ciebie kwestie w sprawie CC została Ci już udzielona, a to że wykorzystujemy zainicjowaną rozmowę do dyskusji na temat właśnie CC i PS (pudełkowego), nie powinni nikogo dziwić.

ps. Wyjaśnij mi tylko proszę, co to są "cebulaki", gwara jakaś czy co?

Czornyj
21-06-2014, 10:56
Dokładnie, CC 2014 jest nową*wersją PS, odpowiednikiem CS8 lub 15-tą rewizją tego programu. Duże rewizje Photoshopa zawsze instalowały się "obok" starszej wersji, bo niekoniecznie są w pełni kompatybilne wstecz przez co pojawiają się problemy z działaniem plug-inów itp.

foto4deg
21-06-2014, 10:59
Taśmy...na tak, ale to polityka, więc przemilczą.

Cebulaki Johanan to takie:

- bułki :D smaczne bardzo, więc w tym wypadku warto być Cebulakiem

- człowiek ze wsi, wiedzący wszystko najlepiej, zazdrosny, zawistny itp - tu kolega "z Nikonem" popłynął, więc proponuję bana :D

Co do wersji pudełkowej/cyfrowej - dla każdego co innego :) Wy jesteście zadowoleni, macie CS forever, ja jestem zadowolony, gdyż mam ładne synchro w tabletem, 20 GB w chmurze itd.

Czornyj
21-06-2014, 11:05
Co do wersji pudełkowej/cyfrowej - dla każdego co innego :) Wy jesteście zadowoleni, macie CS forever, ja jetem zadowolony, gdyż mam ładne synchro w tabletem, 20 GB w chmurze itd.

Nie ma się*co łudzić, że "forever" - osobiście wstrzymam się jak długo się da bo potrzebuję nie tylko PS i LR, ale przestałem się*łudzić że mnie ta przyjemność ominie.

Na szczęście wszystko ma plusy dodatnie i plusy ujemne - w CC wreszcie przyspieszyły swe nieruchawe dupsztale Indyk i Illek (najbardziej zamulatorskie aplikacje wszechświata), polepszyła się również ich stabilność. Wygląda więc na to,*że zgodnie z obietnicą*Toma Knolla faktycznie wzięli się*do optymalizacji kodu zamiast wprowadzać*nowe, nikomu niepotrzebne głupoty.

Johanan
21-06-2014, 11:13
Nie ma się*co łudzić, że "forever"...

Nie ukrywam, że cały czas mam nadzieję, że adobcy wypuszczą równolegle wersję pudełkową dla mniej "nowoczesnych" klientów, których uwierają obróżki.

Robię co mogę w tej sprawie, ale ... nec Hercules contra plures.

Czornyj
21-06-2014, 11:26
Łudzić się można było do momentu, w którym okazało się że Adobe w krótkim czasie sprzedało więcej abo niż było w planie - teraz bazując na posiadanych już abonamentach mogą w całej okazałości wypiąć dupsko na zwolenników pudełek i poczekać*aż*ich przycisną nieubłagane prawa po(d)stępu. Mi już mocno d... zmiękła jak zainstalowałem triala Illka, Indora, PS CC 2014 - Adobe podłubało przy Mercury Engine i apki stały się*odczuwalne bardziej responsywne, szybkie i stabilne, nawet na skromnym rMBP i5 z HD4000. Wcześniej optymalizacja szybkości po prostu im się kompletnie nie opłacała i dawało się to bardzo wyraźnie odczuć.

Johanan
21-06-2014, 11:39
Brzmi zachęcająco, więc może i spróbuję, na razie w wersji testowej, dotąd bowiem na sam dźwięk zestawienia liter c z c, dostawałem torsji.

Nie sądzę jednak bym dał radę zgwałcić się na tyle, by pozwolić sobie założyć łańcuch na szyję.

Za stary jestem na zmiany i to tak radykalne.

look
21-06-2014, 11:51
"natenczas" nie dalej jak parę dni temu Adobe przysłało mi takową ofertę

https://creative.adobe.com/plans/photography?store_code=pl&locale=pl&trackingid=KLRIR

no i pewnie prędzej czy później i ja przejdę na cc, bo nie ukrywam, że dla mnie możliwość podstawowej obróbki na urządzeniach mobilnych to potem wymierna oszczędność czasu przy komputerze stacjonarnym. No i lepiej zagospodarowany czas w podróży, a co za tym idzie więcej wolnego wtedy kiedy sam chcę. Na razie tylko się tak zastanawiam, bo padła tutaj kwota 35 zł za miesięczny abonament, czy to się bierze jedynie z jakiegoś innego przelicznika lokalnej waluty, czy po prostu z lepszej oferty od Adobe?

Czornyj
21-06-2014, 11:55
Ogólnie też*wolę raz a dobrze zapłacić niż dawać*się regularnie doić, bo to ostatnie od razu stawia na przegranej pozycji (vide leasingi, kredyty, komórki, kablówki). Jeśli jednak kosztem abonamentu dostanę lepszą produktywność, to jestem w stanie się z tym pogodzić, w momencie jak CC odczuwalnie przyspieszy w stosunku do CS pewnie zaryzykuję.

Czekam też*na korzystniejszą ofertę - dla fotograferów na PS CC + LR cena jest b. przystępna, więc może zlitują*się*również nad grafikami, nie potrzebuję*całego pakietu tylko PS+ID+Ai, dawny pakiet "design".

fafniak
21-06-2014, 12:05
Ja dostaję wysypki jak ktoś zmusza mnie do zawarcia kolejnej długookresowej umowy. Tym bardziej jeżeli jestem aktualnym użytkownikiem, legalnym ... od wielu wielu lat.
Wirtualnego posiadania czegoś

uppersilesian
21-06-2014, 21:50

Johanan, dzięki za to PS! Nie sądziłem i dlatego nie próbowałem, że po wprowadzeniu CC, ACR jeszcze będzie można aktualizować, a tu taka miła niespodzianka; niech żyje Adobe!

manfred
21-06-2014, 22:40
, podczas gdy ja za PS CC i LG5 płacę 35 pln miesięcznie :P

Chyba netto?

parman
24-06-2014, 17:49
Mam pytanie. Pakiet dla fotografów kosztuje 12,29 euro brutto, albo 9,99 $ plus lokalne podatki. Czy ktoś orientuję się ile wynoszą te lokalne podatki (bo jak 23% to i tak się bardziej w dolkach opłaca) i czy można dokonać płatności z naszego kraju w $ z konta dolarowego w Polskim banku?

siedemczwartych
24-06-2014, 20:58
Mam pytanie. Pakiet dla fotografów kosztuje 12,29 euro brutto, albo 9,99 $ plus lokalne podatki. Czy ktoś orientuję się ile wynoszą te lokalne podatki (bo jak 23% to i tak się bardziej w dolkach opłaca) i czy można dokonać płatności z naszego kraju w $ z konta dolarowego w Polskim banku?

To sprzedaż na USA. Podatki i cło.... ale i tak w dolarach nie można kupić.
Na Europe z automatu masz ojro. :)

igsux3
25-06-2014, 22:48
A ja mam pytanie z innej beczki, po aktualizacji skrót ALT+C zamiast robić " ć " wywołuje mi canvas size. Dzieje się tak na dwóch komputerach, mimo że w opcjach jest ustawiony skrót "ctrl + alt + c". Ktoś się z tym uporał? W żadnej poprzedniej wersji PS tego nie miałem.

kichu
30-06-2014, 09:44
- Photoshop CC (64 bit)
- Photoshop CC 2014
- Photoshop CC

CC 2014 to najnowszy, który jest dostępny wyłącznie w wersji 64bit, pozostałe te to pierwszy CC ktory masz zainstalowany w obu wersjach - 32 i 64bit - jak nie potrzebujesz mozesz recznie odinstalowac

norty
30-06-2014, 21:33
czy ktos ma wrazenie ,ze nowy photoshop 2014 jakos wolniej mysli?

siedemczwartych
01-07-2014, 08:22
czy ktos ma wrazenie ,ze nowy photoshop 2014 jakos wolniej mysli?

mam odwrotne wrażenie.
Na pewno szybciej otwierają się niki i akcje jakoś się lepiej zbierają.

norty
01-07-2014, 09:18
kurcze,musze to jeszcze sprawdzic,w sumie to mam wrazenie ,ze niki tez szybciej chodza ale sam ps jakos nie,mam jescze obydwie wersje na kompie to sprawdze

Aeon88
10-07-2014, 16:59
A ja mam inne pytanie. Z racji że wprowadzam w firmie filmowanie potrzebuję Premiere i After Effects. Programy trochę kosztują, używanych nie widać, więc wpadłem na stronę Adobe CC. Mam tam plany opłat za programy i cały pakiet:

https://creative.adobe.com/pl/plans?store_code=pl

Czy jeśli prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą muszę wykupić plan dla firm (zespołów) za 69,99E bez VAT czy mogę wykupić plan dla pojedynczej osoby za 61,49E z VAT i wrzucać to w koszty co miesiąc?

siedemczwartych
10-07-2014, 19:00
A ja mam inne pytanie. Z racji że wprowadzam w firmie filmowanie potrzebuję Premiere i After Effects. Programy trochę kosztują, używanych nie widać, więc wpadłem na stronę Adobe CC. Mam tam plany opłat za programy i cały pakiet:

https://creative.adobe.com/pl/plans?store_code=pl

Czy jeśli prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą muszę wykupić plan dla firm (zespołów) za 69,99E bez VAT czy mogę wykupić plan dla pojedynczej osoby za 61,49E z VAT i wrzucać to w koszty co miesiąc?

Chyba nie możesz... ponieważ jest to rozliczenie wewnątrzwspólnotowe.
Nie wiem jak US "zrozumie" fakturę wystawioną w EU na osobę, która to osoba wciąga sobie te fakturę w koszty swojej działalności... hmmm wydaje mi się, że da to problemy.

Ps. Ja miałem na FB wykupioną usługę na swoja firmę dosłownie na 100 pln i olałem fakturę. Mój US dostał info od FB, że taka faktura została przez nich wystawiona a ja u siebie jej nie mam i musiałem sie tłumaczyć.

Aeon88
10-07-2014, 21:12
Hmm, to niedobrze. Jeśli tak to wykupię plan dla jednej osoby i nie będę tego wrzucał w firmę (koszty). W każdym razie zapytam u źródła, dam tu znać jaką odpowiedź otrzymałem, może się komuś przyda.