Zobacz pełną wersję : Wordpress
rychu_cmg
19-06-2014, 14:10
Witam, szukam kogoś ogarniającego temat migracji strony internetowej na Wordpress. Czyli podpięcie wyglądu i import bazy danych z innego skryptu.
Kontakt PW
RobertMiernik
19-06-2014, 14:25
Nie ze wszystkiego da się przenieść do wordpressa, co masz teraz?
rychu_cmg
19-06-2014, 14:29
Autorski skrypt IonicCMS, ale mi wystarczy przeniesienie newsów i użytkowników.
sokolnik
26-04-2016, 17:43
nie chce zakładać nowego wątku o wordpressie:
mam problem z moją stroną www - chodzi mi o zdjęcia na mojej stronie głównej a dokładniej o ich ostrość. zmienia się ostrość (spada ostrość) podczas wyświetlania zdjęcia.
minimalnie przed zmianą się wyostrza, pojawia się nowe ostre zdjęcie i od razu spada ostrość... mam tak na Mozilli i IE CZEMU?
zainstalowałem wczoraj 3 wtyczki, popup fb oraz 2 odnośnie SEO ... po ich wyłączeniu nadal to samo? Wczoraj tego nie zauważyłem a dziś już tak.
nie korzystasz z mobilnego interentu? niektore sieci kompresuja obrazki w locie i taki jest efekt
sokolnik
26-04-2016, 18:14
PC cały czas pod tym samym internetem z VECTRY (kablowy)
dajcie znać czy u Was też widzicie taki "efekt"
sokolnik
26-04-2016, 23:22
5h i nikt nie może napisać czy też widzi to co ja ?
haaaalooooo Nikoniarze ?!
U mnie nie ma żadnego problemu z ostrością zdjęć na IE
sokolnik
26-04-2016, 23:37
hmm możliwe że ten efekt jest tylko u mnie ?
właśnie zaktulizowałem JAVE oraz adobe flash player i po restarcie przeglądarki dalej to samo na Mozilli i IE
na laptopie nie zauważyłem tego efektu ale to 15" laptop. U mnie na 24" NEC widzę zmianę ostrości wyraźnie.
Nikt na to nie zwróci uwagi. Masz typowy syndrom "im więcej siedzę, tym szukam dziury w całym".
sokolnik
26-04-2016, 23:49
Niedawno widziałem ten efekt na zdjeciach innego użytkownika na Chrome. Na IE było ok. Teraz padło na moją stronę i na obu przeadarkach :/
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
sprawdz jeszcze czy jakis iframe Ci sie nie otwiera na stronie... wordress jest podatny na lapanie syfow. szczegolnie po instalacji wtyczek z dziwnych zrodel.
sokolnik
27-04-2016, 10:32
Jak to sprawdzić?
Na monitorze na innym komputerze PC też widzę ten sam efekt.
Lustrzanka a jakoś jak z kompaktu nie ostre :/ jak tu się prezentować/reklamować
sokolnik
27-04-2016, 17:27
usunąłem stronę ze stopki (regulamin)
więc dla osób które chcą pomóc mi w rozwiązaniu problemu, wrzucam adres strony
WWW (http://www.dareksokol.pl)
Jak to sprawdzić?
Na monitorze na innym komputerze PC też widzę ten sam efekt.
Lustrzanka a jakoś jak z kompaktu nie ostre :/ jak tu się prezentować/reklamować
U mnie wygląda ok. Ostre i nie widzę problemu.
sokolnik
27-04-2016, 17:51
chyba wam nagram film :)
podczas zmiany zdjęcia (pasek na dole leci) widać to przez moment. Ja u siebie widzę nawet jakby całe zdjęcie było optymalizowane itp wcześniej tak nie było.
mam laptopa obok i trzeba się mocniej przyjrzeć żeby to zobaczyć ale już na 24" widać bez problemu :/
wystarczy patrzeć na pierścionek na 1 zdjęciu i na 2gim na oczy (rzęsy) widać wyraźnie.
zrobiłem 2 zdjęcia na głównej do wygodniejszej obserwacji :/
chyba wam nagram film :)
podczas zmiany zdjęcia (pasek na dole leci) widać to przez moment. Ja u siebie widzę nawet jakby całe zdjęcie było optymalizowane itp wcześniej tak nie było.
mam laptopa obok i trzeba się mocniej przyjrzeć żeby to zobaczyć ale już na 24" widać bez problemu :/
wystarczy patrzeć na pierścionek na 1 zdjęciu i na 2gim na oczy (rzęsy) widać wyraźnie.
zrobiłem 2 zdjęcia na głównej do wygodniejszej obserwacji :/
U mnie nie ma tego problemu... jakość pozostaje bez zmian. Może masz coś namieszane ze skalowaniem obrazów, kompresją w przeglądarce?
mi tez sie wydaje ze to jakas kompresja po Twojej stronie lub operatora... mozesz sprawdzic to z innym laczem?
sokolnik
27-04-2016, 19:01
powtarzam:
sprawdziłem na laptopie w domu (widzę to) - ten sam internet co na moim PC na Mozilli i IE
sprawdziłem na innym komputerze PC (widzę to) na innym łączu ale też kablowym na IE
Dużo czasu spędzałem wcześniej ustawiając zdjęcia na swojej stronie i nie zauważyłem tego (a teraz to widać bez większego wpatrywania się o ile nie ogląda się tego na laptopie)
Kupuję FX, obiektywy itp po to by mieć ostre zdjęcia. Przeszkadza mi to i już. Zastanawiam się jak to naprawić (wcześniej tak nie było, bo jakby było to bym zauważył) bo wkurza mnie to. Wcześniej było super.
Wczoraj czy przedwczoraj instalowałem wtyczki do WP i na bank jakiś syf się dostał - o ile to nie searching które zainstalowało się też z jakąś instalką i teraz coś mi miesza w przeglądarkach.
Myślałem, że zrobie format i naprawię 2 problemy - searching oraz problem nie ostrych zdjęć (ale sprawdziłem na innym PC na innym łączu) i uważam że format nie usunię problemu nieostrych zdjęć.
Co tu robić? Jak zresetować wordpressa ?
na pasku stanu na dole w przegladarce masz adresy z ktorych strona sie laduje, jesli otwiera sie cos na stronie co pochodzi z zewnetrznego serwera to tez pokazuje sie link. wordpresy sa podatne na skrypty iframe. niby nic sie nie dzieje na stronie a lacza sie np z jakims chinskim serwerem. czesto towarzyszy temu jakby biala ramka wokol strony (to tak wizualnie) ale nie musi. baza jest niezalezna od plikow wordpressa. jesli nie skasujesz pliku config to powinno dac sie podmienic pliki wordpressa. a najlepiej skontatkuj sie z dostawca hostingu i popros o przywrocenie kompletnego serwisu np sprzed 2-3 dni. bedziesz stratny o nowe wpisy, ale warto jesli ma pomoc.
sokolnik
27-04-2016, 20:04
a najlepiej skontatkuj sie z dostawca hostingu i popros o przywrocenie kompletnego serwisu np sprzed 2-3 dni. bedziesz stratny o nowe wpisy, ale warto jesli ma pomoc.
zgłosiłem. w ciągu godziny mają cofnąć i mnie powiadomić, czekamy :)
Cześć :)
sokolnik, u mnie widać dokładnie to o czym piszesz (Win7, Firefox, Eizo).
A czy zdjęcia, które wrzucasz są rozmiarowo dokładnie "dopasowane" do strony? Może jesli dajesz w większym formacie niż zakłada algorytm to tenże na swój sposób próbuje optymalizować po swojemu nie przejmując się Twoimi fx-ami, jasnymi szkłami , itp.duperelami ;)
sokolnik
27-04-2016, 20:19
Cześć :)
sokolnik, u mnie widać dokładnie to o czym piszesz (Win7, Firefox, Eizo).
A czy zdjęcia, które wrzucasz są rozmiarowo dokładnie "dopasowane" do strony? Może jesli dajesz w większym formacie niż zakłada algorytm to tenże na swój sposób próbuje optymalizować po swojemu nie przejmując się Twoimi fx-ami, jasnymi szkłami , itp.duperelami ;)
no wkońcu! :) Ktoś to zauważył ! :) nie żebym się cieszył że to mam ale dobrze że ktoś to też zauważył :)
zdjęcia w tle mają najczęściej w 98% wymiar szer 2000 piks. ze względu na to iż mam 24" NECa chce bym widział foty w najlepszej jakości i do tej pory tak było (chyba że dałem mniejsze zdjęcie to wtedy wiadomo, ale to wina mniejszego zdjęcia).
Dlatego dbam o to by zdjęcia w tle miały wymiary 2000pix szerokości. Moja rozdzielczość 1920-1200 więc zdjęcie jest minimalnie szersze niż powinno i do tej pory było ELEGANCKO - skalowanie w szablonie WP było spoko. ale teraz to jakieś jaja są.
odpisał mi koleś z serwera i mi pisze, że nie widzi problemu he parodia :)
sokolnik
27-04-2016, 20:55
odpowiedź:
przypuszczam, że wiem o czym Pan pisze bo miewaliśmy wcześniej takie przypadki i zgłoszenia głównie z branży z okolic foto - dtp itp.
Problemem w każdym przypadku okazało się łącze a w zasadzie przezroczyste proxy, które w locie na serwerze konwertowało grafiki na wersje lekkie dla łącza (nie koniecznie odpowiadające użytkownikowi). Na pewno taki problem był u orange. Gdzie więcej - trudno mi dokładnie powiedzieć. Dobrze by to było sprawdzić na kilku niezależnych zupełnie łączach u różnych operatorów.
pisałem że sprawdzałem na 2óch źródłach internetu kablowego (nie mobilny) oraz że kolega z innego miasta też widzi ten efekt.
na innych stronach nie widzę takiego efektu zdjęcie ostre-> zdjęcie nie ostre
to jest to o czym ja pisalem. z kompresja w locie. skoro twierdzisz ze to nie to, to przywrocenie serwisu sprzed kilku dni musi zalatwic temat od strony skryptu. jesli nie zalatwi to szukasz dalej.
sokolnik
27-04-2016, 22:07
kopia przywrócona (2 w nocy dnia 24 kwietnia) wcześniej nie można było. PROBLEM dalej występuję.
Ja już nie wiem o co chodzi i co to może być :/ Wy też widzicie nadal ten problem? Dałem 2 zdjęcia na których widać chyba najlepiej (pierścionek i twarz panny młodej - strona główna).
Może jakieś skalowanie w przeglądarce?
a nie powiększyłeś sobie tresci w przeglądarkce? ctrl+0
sokolnik
27-04-2016, 22:15
w obu przeglądarkach na 2 komputerach w mieszkaniu (ten sam internet), na innym PC na mieście, oraz u Nikoniarza ... ? Wszyscy mamy ten sam problem? I chyba tylko z moją witryną bo na innych witrynach tego nie zauważyłem ...
Chciałbym by było to skalowanie w przeglądarce ale jakoś nie wydaje mi się by było to związane ze skalowaniem w przeglądarce :/
:/
Faktycznie na IE i FF jest opisany efekt, na Chrome tego nie widzę.
http://kb.oboxthemes.com/articles/wordpress-uploaded-images-lose-quality-or-look-pixelly/
https://wpbtips.wordpress.com/2010/01/16/image-quality/
nie robiles aktualizacji skryptu WP ostatnio? jaka masz ustqawiona szerokosc glownej kolumny? nie oedytowales skorki?
sokolnik
27-04-2016, 22:25
a nie powiększyłeś sobie tresci w przeglądarkce? ctrl+0
Pomniejszałem ostatnio ale to działa na MENU itp części strony a nie na zdjęcie w tle. Powrót do 100% nie poprawia efektu.
Faktycznie na IE i FF jest opisany efekt, na Chrome tego nie widzę.
Jakiś miesiąc moze 2 temu przenosłem się z CHROME (nawet dałem info na dole strony że zalecam Mozille)... hmm instalować Chroma?
http://kb.oboxthemes.com/articles/wordpress-uploaded-images-lose-quality-or-look-pixelly/
nie robiles aktualizacji skryptu WP ostatnio? jaka masz ustqawiona szerokosc glownej kolumny? nie oedytowales skorki?
Aktualizowałem ostatnio całego WP bo była dostępna aktualizacja... hm ale nie pamiętam kiedy? tydzień temu? może 2 tyg? Nie wiem jaką mam ustawioną szerokość głównej kolumny (ale pewnie za szeroko :) )
Nie edytowałem żadnych skórek.
od jakiś 2 tyg męczę się z trojanem w przeglądarce Mozilli i IE (takie mam na kompie) o nazwie SEARCHING - zmienia mi stronę startową na taką właśnie itp. W rejestrze nie grzebałem, próbowałem to usunąć za pomocą opisanych w necie poradników ale ale pomagały krótkoterminowo albo wcale i do tej pory mam ten syf :/
chce zrobić format ale się wstrzymuję bo uważam to za ostateczność a przed majówką chce mieć kompa a nie siedzieć i konfigurować kompa :/ o ile format usunie searching to nie wiem czy pomoże ( pewnie nie pomoże) z problemem ostrości na mojej (tylko na mojej) stronie.
ok... przyznam, ze wczesniej nie zagladalem na Twoja strone. zajrzalem teraz. przegladarka firefox. nie widze zadnej utraty jakosci po zaladowaniu zdjecia. strona moim zdaniem dziala prawidlowo. jesli widzisz cos nie tak to ewidentnie problem jest po stronie twojego/twoich kompow lub lipnych przegladarek. firefox i safari wyswietlaja wszystko poprawnie. wirus czy malware ktory masz w kompie moze skutecznie psuc dzialanie przegladarki. z duzym prawdopodobienstwem wlasnie przy pomocy "przezroczystego" iframe. lepiej nie loguj sie do waznych stron z tego kompa :)
Porównywałeś zdjęcia które wgrywasz do tych które można pobrać ze strony?
Co do Chrome to nie ma tylko tego efektu jak pasek dojeżdża do końca :)
sokolnik
27-04-2016, 22:38
ok instaluje chroma ! i sprawdzam
Możesz spróbować SRWare Iron, jest wersja portable.
sokolnik
27-04-2016, 22:44
https://wordpress.org/plugins/wp-smushit/
instalować to ?
faktycznie na CHROME nie występuje problem ZMIANY ostrości zdjęcia, bo cały czas pokazuje nieostre zdjęcie :) hehe
zdjęcia porównywałem - ściągnięte ze strony (prawy pokaż zdjęcie i zapisz na dysku) - identyczne z plikiem źródłowym
masz cos nie tak z kompem. u mnie wszystko jest ok z Twoimi zdjeciami. i chyba wiekszosc potwierdza, ze jest ok. moze to problem jakiejs javy?
sokolnik
27-04-2016, 22:57
Możesz spróbować SRWare Iron, jest wersja portable.
1 raz korzystam z tej przeglądarki - foty nie skaczą ani nie zmieniają ostrości ale i tak uważam że nie jest ostro.
masz cos nie tak z kompem. u mnie wszystko jest ok z Twoimi zdjeciami. i chyba wiekszosc potwierdza, ze jest ok. moze to problem jakiejs javy?
U mnie w KORPO na IE taki sam efekt, czyli też mają coś nie tak z kompem :) ?
JAVE i Adobe Flash Playera aktualizowałem wczoraj :)
Wydaje mi się, że zdjęcie wyświetlane wygląda tak samo jak pobrane, a ten efekt ostrzenia to chyba tylko efekt przeładowywania zdjęcia, ale nie będę się upierał :)
sokolnik
27-04-2016, 23:07
Wydaje mi się, że zdjęcie wyświetlane wygląda tak samo jak pobrane, a ten efekt ostrzenia to chyba tylko efekt przeładowywania zdjęcia, ale nie będę się upierał :)
na zdjęciu nr 2 cała głowa panny młodej podczas przeładowania zdjęcia tak jakby się RUSZA :) serio mówie Wam, pokazuję zdjęcie dziewczynie i mówie: patrz. Pytam czy widzi coś dziwnego. Mówi o ostrości itp Czyli widzę to ja i dziewczyna :)
wyczysc jeszcze przegladarke, tmp, cookies itp. wiecej pomyslow nie mam. na pocieszenie powiem, ze Twoi klienci widza wszystko poprawnie. :)
Może przy przeładowywaniu następuje jakieś skalowanie.
sokolnik
27-04-2016, 23:17
odpowiedź z serwerowni:
katalog skasowałem. Możecie zapisać stronę na dysk i później porównać pliki (ich wielkości) - zapewne będą różnice. U osób, które nie widzą problemu plik będzie większy.
wyczysc jeszcze przegladarke, tmp, cookies itp. wiecej pomyslow nie mam. na pocieszenie powiem, ze Twoi klienci widza wszystko poprawnie. :)
czyściłem już wszystko co się, ciasteczka, ciastki i inne cookizy :) nic nie pomaga. Być może i tak jest że widzą wszystko poprawni lub żaden z nich nie zwróci na to uwagę (nie zauważy) ale ja widzę :) kupa sprzętu FX obiektywy nie KITy a widzę zdjęcia do KITu ! wrrr
Może przy przeładowywaniu następuje jakieś skalowanie.
Na to wygląda, bo widzę zdjęcie tak jak kiedyś ostre tylko przez chwileczkę po przeładowaniu i chwileczkę przed przeładowaniem na kolejne zdjęcie i z każdym następnym zdjęciem sytuacja jest identyczna. Problem polega na tym, dlaczego tak jest i jak się tego pozbyć?
instalować wtyczkę z 1 linku?
Efekt nieostrości widać także na Int.Explorer (dla tych co nie widzą - przyjrzyjcie się dokładniej).
sokolnik, zerknij sobie jakie dokładnie wymiary ma "okienko" w wordpress, wykadruj zdjęcie dokładnie wg tych parametrów i zerknij jeszcze raz.
sokolnik
28-04-2016, 22:21
Jak sprawdzić rozmiary tego okienka w pix?
Jak sprawdzić rozmiary tego okienka w pix?
Odpal stronę, zrób printscreen, załaduj do Photoshopa i zmierz pikselki (zaznaczeniem, rameczką, czy innym sposobem).
Jednego nie rozumiem: Darek, czy Ty oczekujesz, że każdy Twój potencjalny klient będzie widział idealnie ostry obrazek? Bo wstawiłeś 2000px na swoją stronę?
Przecież ludzie mają różne rozdzielczości matryc, różne przeglądarki etc, itd. Wystarczy, że ktoś zmniejszy okienko przeglądarki - i już masz przeskalowane zdjęcie. Wystarczy, że ktoś ma szerszą ramkę w Operze - i znów masz przeskalowane zdjęcie. Pomijam samą ideę przeglądania Internetu w oknie przeglądarki na całym ekranie. Ktoś tak w ogóle robi? Nie ogarniam tego ;-)
Ja widzę Twoje obrazki szerokie na 2.200px przeskalowane do 1280px (sportsmenki). Ostrość, rzecz jasna i oczywista, uciekła. Myślisz, że ktoś, kto nie ma porównania, zwróci uwagę na to, że pierścionek jest nieostry?
sokolnik
29-04-2016, 07:29
Czyli na piechotke screen ramka pix...
Tu nie chodzi o ludzi tylko o to że ja to widzę :)
Wcześniej czy oglądałem na laptopie czy na innym nie swoim monitorze nie było takich zmian ostrości. Wkurza mnie to.
Po za tym było dobrze do tej pory - zepsuło się - chcę to naprawić - to chyba normalne?
Jak się Wam samochód zepsuje to jezdzicie zepsutym? Czy naprawiacie prędzej czy później? ( przykład z życia, właśnie jadę do mechanika na małą naprawę usterki która potrafi wkurzyc człowieka...)
Przy okazji może się czegoś nauczę naprawiajac ta ostrość
sokolnik
10-07-2020, 21:53
odkopuje...
potrzebuje pomocy z logowaniem się na mojego Wordpressa :) Nie logowałem się pewnie ponad rok... zmieniałem dyski, kompa... nie mam nic skonfigurowane... chciałem się zalogować do WP przez panel admin... zalogowałem się... NO I COŚ się stało, i teraz moja strona nie działa (biały ekran) a logowanie do WP w ogóle się nie wyświetla... pomoże ktoś? :)
sokolnik
11-07-2020, 00:49
Robiłeś aktualizacje?Tak robiłem aktualizacje ale nie powiodła się
Napisałem do pomocy technicznej i już naprawili :) coś tam się poprzestawiało przez aktualizacje WP.
Na tel widzę że już działa moja strona www :) także alarm odwołany. Miałem stara wersję WP, nie logowałem się na stronę ponad rok...
Tak naprawdę chce zmienić cały szablon, zmienić galerie itp.
Oby teraz Kokpit WP działał, jutro sprawdzę.
Ktoś poleca jakąś stronę z szablonami WP dla fotografów... Kiedyś przeglądałem te szablony, one są bardzo rozbudowane a ja nie chce takiej rozbudowanej strony... Da radę jakoś zmodyfikować wybrany przeze mnie szablon?
Też miałem takie sytuacje z aktualizacjami.
Co do szablonów to ja korzystam z
https://elements.envato.com/web-templates
Mają też swoją wtyczkę która aktualizuje i powiadamia że są jakieś poprawki.
Jak szukasz też czegoś małego i prostego to możesz zrobić to sam z darmowego szablonu.
sokolnik
11-07-2020, 09:22
Też miałem takie sytuacje z aktualizacjami.
Co do szablonów to ja korzystam z
https://elements.envato.com/web-templates
Mają też swoją wtyczkę która aktualizuje i powiadamia że są jakieś poprawki.
Jak szukasz też czegoś małego i prostego to możesz zrobić to sam z darmowego szablonu.
znam tą stronę... Ogólnie spoko. Kiedyś kupiłem chyba tu swój motyw. Tylko mówię, motywy są bardzo rozbudowane... a jeśli chodzi o robienie samemu motywu to całkowicie się na tym nie znam iiii nie mam czasu... :) Znajdę może jakiś prosty Szablon i zacznę go "wypełniać" swoimi zdjęciami... to też zajmuje wiele czasu :) chyba najwięcej :)
Podepnę się.
Czy ktoś chce zarobić i
1. Zrobić od nowa stronę www na WP (kilka zakładek).
2. Odratować moją stronę WP na drugiej domenie. Był wirus, ktoś poczyścił i jest ok, ale .. poznikały zdjęcia. Połowicznie. Bo w menu są galerie, na ftp są pliki, ale do galerii się nie ładują.
Sam bym zlecił pełną modernizacje strony wraz jakimś dobrym grafikiem i SEO. Ale tu jak z mechanikiem, nigdy nie wiesz na kogo trafisz:)
U nas w małej firmie korzystamy z internet-plus, ale nie pamiętam cennika... możesz zerknąć sobie na ich pakiety, strony też budują. I teraz ban za spam będzie :D
Cennika to ja u nich nie widze tylko opisy pakietów ;)
A po angielsku wersja UK też ogarną teksty i SEO?
też nie widzę cen ale pakiety sensownie rozpisane.
Nie pamietam, pamiętam, że były jakieś pomysły na tłumaczenia wiec chyba tak, musiałbyś wysłać zapytanie, podpisywaliśmy umowę w 2016 trochę czasu już minęło i sporo z głowy wyparowało, ale spisują się, to poleciłem.
Czyli to zlecenie stałe na rok minimum?
U mnie też był wirus. Strona nie generowała ruchu, więc nie przedłużyłem umowy z hostingiem. Jest jakiś sposób, aby wydostać z kopii teksty z bloga bez wrzucania strony w sieć? Zresztą nawet nie wiem, czy by się dało, skoro nie mam już tego konkretnego hostingu, na którym robiłem kopię.
Czyli to zlecenie stałe na rok minimum?Tia, normalnie abonament płacimy...
Jak masz kopię bazy danych to pewnie można z niej wyciągnąć posty. Chyba, że wirusik załatwił zawartość :)
Kopię robiłem jakąś wtyczką.
MarcinSt
16-07-2020, 00:55
jeżeli problemy z WP to zapraszam na priv pomogę :)
sokolnik
03-08-2020, 17:41
szukam magika, który powie mi jak usunąć (Jeśli się da) pustą przestrzeń zaznaczoną na czerwono?
Może trzeba pogrzebać w kodzie szablonu WP?
pomoże ktoś?
Po 2-3 latach trzeba zmodyfikować stronę :D
http://dareksokol.pl/portfolio/imprezy-klubowe/
41891
jest jeszcze 2ga sprawa dotycząc porfolio... by miniatury były większe i zdjęcia równo ułożone... rozciągnięte... ale to może później pokażę bo teraz nie mam czasu na screeny :)
Wygląda na to że albo masz dwa bloki ze zdjęciami, bo ostatni rząd ma 3 zdjęcia w grupie.
Druga opcja to skalowanie strony, ale myślę że winna jest ostatnia linijka zdjęć. Spróbuj usunąć jedno i może problem sam się rozwiąże. Albo zobacz czy nie masz osobnego slidera na ostatni rząd.
41897
Jeśli nie to w ustawieniach tej dokładnie strony poszukaj opcji która odpowiada za jej wyświetlanie.
sokolnik
03-08-2020, 19:01
Wygląda na to że albo masz dwa bloki ze zdjęciami, bo ostatni rząd ma 3 zdjęcia w grupie.
Druga opcja to skalowanie strony, ale myślę że winna jest ostatnia linijka zdjęć. Spróbuj usunąć jedno i może problem sam się rozwiąże. Albo zobacz czy nie masz osobnego slidera na ostatni rząd.
41897
Jeśli nie to w ustawieniach tej dokładnie strony poszukaj opcji która odpowiada za jej wyświetlanie.Tak to są 2 bloki ze zdjęciami. Ten niżej dodałem na szybko.
Tu są 2 problemy.
1 - w galerii wyżej, z białymi ramkami, nie da się rozszerzyć miniatur do prawej strony bardziej, by zlikwidować ten czerwony obszar.
2 - drugi blok jest do usunięcia tak naprawdę bo nie potrzebny on jest na tej stronie ALE nawet on źle się wyświetla. Nie wyskakuje galeria z tym zdjęciami by każdy mógł sobie strzałka przewijać galerie. Klikasz na fotę i pojawia się powiększenie ale nie galeria.
Jak usunę blok 2 to górny blok nie rozciąga się do prawej.
Wszystko zależy jakie opcje masz tego szablonu i na czym był budowany. U mnie na nowej jest wtyczka WPBakery Page Builder. Bardzo fajna, prosta z wieloma opcjami ustawień własnie takiego wyświetlania.
Mi to wygląda też na opcje skalowania. Jeśli masz osobne opcje do tych gallerii to tam szukaj rozwiązania. Jak to kwadraty to rozciągnie ci je na boki i do góry przez co będzie to jeszcze mniej estetyczne.
Ewentualnie powinieneś mieć też opcje aby 3 bloki się wyświetlały co też powinno wypełnić te przestrzeń, czy na lepsze to nie wiem.
Więc ten Margines może mieć więcej sensu niż się wydaje. Ewentualnie zmień rozmiar zdjęcia głównego z lewej i zobacz czy margines ulegnie pomniejszeniu.
Bardziej jednak bym się przejmował tym jak się to wszystko wyświetla na telefonie bo najwięcej wejść będziesz miał własnie przez niego.
Druga kwestia jak to stara albo bardzo stara strona www to może być lepiej dla Ciebie abyś poszukał sobie czegoś nowszego co będzie lepiej skalowane i na nowszych wtyczkach stawiane.
sokolnik
03-08-2020, 19:40
Wszystko zależy jakie opcje masz tego szablonu i na czym był budowany. U mnie na nowej jest wtyczka WPBakery Page Builder. Bardzo fajna, prosta z wieloma opcjami ustawień własnie takiego wyświetlania.
Mi to wygląda też na opcje skalowania. Jeśli masz osobne opcje do tych gallerii to tam szukaj rozwiązania. Jak to kwadraty to rozciągnie ci je na boki i do góry przez co będzie to jeszcze mniej estetyczne.
Ewentualnie powinieneś mieć też opcje aby 3 bloki się wyświetlały co też powinno wypełnić te przestrzeń, czy na lepsze to nie wiem.
Więc ten Margines może mieć więcej sensu niż się wydaje. Ewentualnie zmień rozmiar zdjęcia głównego z lewej i zobacz czy margines ulegnie pomniejszeniu.
Bardziej jednak bym się przejmował tym jak się to wszystko wyświetla na telefonie bo najwięcej wejść będziesz miał własnie przez niego.
Druga kwestia jak to stara albo bardzo stara strona www to może być lepiej dla Ciebie abyś poszukał sobie czegoś nowszego co będzie lepiej skalowane i na nowszych wtyczkach stawiane.
szablon stary... ja tą stronę mam już od dawna... coś od około 2012-2013 roku...
stawianie szablonu/strony od nowa to masakra czasowa i klikowa (konfiguracje)
Czy ja wiem. Nie masz dużo treści na tej stronie. W sumie nawet możesz to zlecić komuś bo wszystko co będzie potrzebował zostało już wrzucone.
A odświeżenie strony na pewno wyjdzie Twojemu biznesowi na dobre.
sokolnik
03-08-2020, 21:02
Treści nie mam prawie wcale.
Chodzi mi głównie o zdjęcia, galerię, dopasowanie do 2020 roku :)
sokolnik
03-08-2020, 21:34
Czy ja wiem. Nie masz dużo treści na tej stronie. W sumie nawet możesz to zlecić komuś bo wszystko co będzie potrzebował zostało już wrzucone.
A odświeżenie strony na pewno wyjdzie Twojemu biznesowi na dobre.
ustawiłem 3 kolumny, nawet jakoś to wygląda OK
ale rozwaliłem sobie zdjęcie w tle... jakiś błąd mam :/
sokolnik
05-08-2020, 20:04
dobra, poprawione, jak się podoba ta strona?
http://dareksokol.pl/imprezy-klubowe/
chyba jest równo OK ? Jak Wam się podoba sposób wyświetlania galerii? działają strzałki prawo lewo oraz Esc. JEST OK CO ?
Ma ktoś monitor 4K albo 2.7K i mógłby pokazać skreen jak u niego wygląda moje strona główna oraz ta strona wyżej podlinkowana?
sokolnik
05-08-2020, 21:22
ogarnąłem tak samo podstronę nieruchomości:
http://dareksokol.pl/portfolio/nieruchomosci/
SERIO MEGA SIĘ CIESZE bo w końcu te moje galerię wyglądają porządnie pod względem wizualnym, równe miniatury, 3 rzędy, bez zbędnej wolnej przestrzeni z prawej strony...
stary bałagan np tu:
http://dareksokol.pl/ludzie/
nikt nie oceni nowej galerii? :D
dobre te wtyczki w WP - NextGEN Gallery :D trochę mnie wkurzyła wczoraj i dziś ale OGARNĄŁEM :D
Sokolnik, tak z ciekawości. Na grzyba ten pasek ładowania na dole strony, skoro nic się nie zmienia po tym, jak dojdzie do końca?
sokolnik
05-08-2020, 22:02
Sokolnik, tak z ciekawości. Na grzyba ten pasek ładowania na dole strony, skoro nic się nie zmienia po tym, jak dojdzie do końca?Generalnie chyba nie da się go usunąć, w sensie ustawić 1 zdjęcie w tle, bo strona nie działa. Szablon jest lipny ha
Po prostu Muse dodać kilka zdjęć :)
A zobacz stronę Kontakt jak tam jest?
Tak samo. Ładuje się zawartość strony i bum. Pasek ładowania. :lol:
sokolnik
05-08-2020, 22:13
Tak samo. Ładuje się zawartość strony i bum. Pasek ładowania. [emoji38]To chyba nie da się go usunąć, taki szablin ha albo nie znam jeszcze tego szablonu ha wysoce prawdopodobne ha
sokolnik
05-08-2020, 22:48
lepiej 3 kolumny - http://dareksokol.pl/portfolio/nieruchomosci/
czy lepiej 2 kolumny - http://dareksokol.pl/imprezy-klubowe/
?
bomkallo
05-08-2020, 23:15
Nie wiem co ten pasek laduje, polityka pryw. - zbedne.
Imprezy klubowe chyba dzialaja, na respie menu nachodzi na galerie ale da sie kliknac.
Nieruchomosci, menu wiadomo. Przy qhd trzyma sie kupy.
Alternatywnie? Zrob strone glowna i galeria na 100% (osobno), czyli zalozmy 4 zdjecia na caly ekran na jeden rzad. Na cholere mam spedzac wiekszosc czasu na ogladaniu sliderkow, ktorych sie nie oglada?
Kazdej stronie foto polecam 100% i odpowiednia ilosc kolumn. Lepiej widac zdjecia na fhd+, a jak juz ktores zaciekawi, mozna powiekszyc, choc niewiele to wtedy wnosi :)
PS: nawet zgodnie z foto-sztuka prawa kolumna ze zdjeciami jest poza regionem uwagi i faktycznie irytuje :)
PS2: chyba kazda podstrona ma inna galerie/inny skrypt obslugi - ujednolicic
ps3: Do prawidłowego wyświetlania strony zalecam przeglądarkę Mozilla Firefox - firefox to smiec, ma dzialac na chromie, czyli operze i potencjalnie na edge, ff umarl.
sokolnik
05-08-2020, 23:18
Nie wiem co ten pasek laduje, polityka pryw. - zbedne.
Imprezy klubowe chyba dzialaja, na respie menu nachodzi na galerie ale da sie kliknac.
Nieruchomosci, menu wiadomo. Przy qhd trzyma sie kupy.
Alternatywnie? Zrob strone glowna i galeria na 100% (osobno), czyli zalozmy 4 zdjecia na caly ekran na jeden rzad. Na cholere mam spedzac wiekszosc czasu na ogladaniu sliderkow, ktorych sie nie oglada?
Kazdej stronie foto polecam 100% i odpowiednia ilosc kolumn. Lepiej widac zdjecia na fhd+, a jak juz ktores zaciekawi, mozna powiekszyc, choc niewiele to wtedy wnosi :)
PS: nawet zgodnie z foto-sztuka prawa kolumna ze zdjeciami jest poza regionem uwagi i faktycznie irytuje :)Połowy nie qmam, można po polsku :) ?
bomkallo
05-08-2020, 23:21
Chyba musisz wskazac palcem, czego nie rozumiesz:P
ps ps: tryb mobilny, menu niedostosowane do telefonu -> brak mozliosci rozwijania menu
sokolnik
05-08-2020, 23:29
Chyba musisz wskazac palcem, czego nie rozumiesz:P
ps ps: tryb mobilny, menu niedostosowane do telefonu -> brak mozliosci rozwijania menuTak... Ja to robię tak że przytrzymuje palcem menu wyskakuje błąd ale jednocześnie rozwija się menu, i nie chowa po kliknięciu powiadomienia o błędzie [emoji3]
Sposobem trzeba ha
bomkallo
05-08-2020, 23:43
Musisz wrzucic responsywne menu i dostylowac do aktualnego (wymienic). Wskazuje na respa bo od moze 1-2 lat stalo sie to silnym standardem, przy aktualnej nawigacji ciezko bedzie przeskoczyc do drugiego poziomu rozwiniecia. (przy zalozeniu, ze ktos szuka w telefonie :)) O tyle dobrze, ze calosc jest elastyczna. Chyba tylko nawigacja kuleje i te dziwne ladowarki sliderow + bezsensowna stopka z FF.
sokolnik
05-08-2020, 23:46
Musisz wrzucic responsywne menu i dostylowac do aktualnego (wymienic). Wskazuje na respa bo od moze 1-2 lat stalo sie to silnym standardem, przy aktualnej nawigacji ciezko bedzie przeskoczyc do drugiego poziomu rozwiniecia. (przy zalozeniu, ze ktos szuka w telefonie :)) O tyle dobrze, ze calosc jest elastyczna. Chyba tylko nawigacja kuleje i te dziwne ladowarki sliderow + bezsensowna stopka z FF.A jak podmienić menu na responsywne? :D
bomkallo
05-08-2020, 23:50
Niestety nie znam WP, bo jest nieudolny - ale wszystko dziala podobnie. Doinstalowac wtyczke, dostylowac, wylaczyc stara, wlaczyc nowa :)
sokolnik
06-08-2020, 12:45
Niestety nie znam WP, bo jest nieudolny - ale wszystko dziala podobnie. Doinstalowac wtyczke, dostylowac, wylaczyc stara, wlaczyc nowa :)Ja używam menu wbudowanego w szablon. Faktycznie na telefonie słabo wygląda obsługa i wygląd strony, galeria nachodzi na menu. No ale co się dziwić :)
Boję się instalować wtyczki od menu bo już całkowicie czuje strona się rozjedzie :)
Teraz najważniejsze zaktualizować galerie i poprawić ich wygląd tak jak te 2 podstrony.
Chcesz sokolnik to mam znajomego co ci może to wszystko porobić. Wrzucić nową stronę poprzenosić treści oraz poprawić wydajność itd.
Jak masz stary szablon który słabo się wyświetla na smartphonie to nie za wiele zdziałasz.
Chcesz to dam ci namiary pogadaj i zobaczysz ile ci zawoła.
sokolnik
06-08-2020, 13:03
Chcesz sokolnik to mam znajomego co ci może to wszystko porobić. Wrzucić nową stronę poprzenosić treści oraz poprawić wydajność itd.
Jak masz stary szablon który słabo się wyświetla na smartphonie to nie za wiele zdziałasz.
Chcesz to dam ci namiary pogadaj i zobaczysz ile ci zawoła.Nie mam funduszy obecnie na takie sprawy, szafę kupuje [emoji1][emoji1][emoji1]
Przynajmniej jakąś robotę będę miał na zimę :) poprawa galerii, menu, całej strony :)
sokolnik
07-08-2020, 19:17
walczę dalej, mógłby ktoś zobaczyć ja mu się wyświetla moja strona na InternetExplorer? :)
http://dareksokol.pl/ludzie/
Bo chyba brakuje zdjęcia w tle wszędzie oraz na głównej menu jest rozwinięte... :/
Może to wina wtyczki do kompresji zdjęć? Sprawdź, czy nie masz takiej zainstalowanej
42567
Tak to u mnie wygląda
Kręci i nie chce się załadować żadna grafika.
Słuchajcie można samodzielnie ogarnąć stronę na wordpress, przymierzam się do własnej strony firmowej i zastanawiam się,czy muszę to komuś zlecić, czy zpomocą instrukcji w internetu uda mi sięto samodzielnie ogarnąć?
Mnie się udało, aczkolwiek po 1,5 roku jakiś wirus mi ją zabił. :P