Zobacz pełną wersję : pytanie o oznaczenie filtrów B+W
Witajcie,
w temacie filtrów niezbyt się jeszcze orientuję stąd moja prośba. Czy ktoś potrafiłby mi rozjaśnić oznaczenia dwóch następujących filtrów:
-filtr UV
B+W UV XS-PRO MRC NANO
-filtr polaryzacyjny
B+W Pol. kołowy MRC Nano XS Pro KSM
Czy wymienione powyżej są dobrymi filtrami?:oops:
Czym różnią się te filtry od:
B+W UV MRC Slim oraz B+W Pol. kolowy MRC Slim?? Czy chodzi tu tylko o ilość gwintów oraz specjalną powłokę Nano XS Pro??
Czy ten "drugi" gwint służy do ewentualnego spiętrzania filtrów?
Stefan Kulibaba
18-06-2014, 22:18
To są dobre filtry tzn.mają gwint z przodu (front thread).Mają wielowarstwowe powłoki (MRC) przeciwodblaskowe.Filtr KSM to inaczej filtr Kasemann klasa sama w sobie czyli Rolls Royce wśród filtrów polaryzacyjnych.Są wystarczająco cienkie - do 24 mm włącznie nie winietują.
Dziękuję za super szybką i rzeczową odpowiedź :).
Art Erie
18-06-2014, 22:55
-XS-PRO MRC NANO - (Multi Resistant Coating ) to oznaczenia powłok na filtrze.
-KSM - skrótowe oznaczenie specjalnego rodzaju szkła (Kasemann). Filtry nie są wycinane z "szyby", a z "wałka" dzięki czemu są idealnie "płaskie".
-Slim - filtr o niewielkiej grubości, co ma znaczenie przy obiektywach szerokokątnych ( ograniczenie lub brak winietowania)
-drugi gwint może służyć do przykręcenia kolejnego filtru, ale częściej poprostu do założenia dekielka. Stare B+W (jednogwintowe) miały zamiast możliwości założenia standadowego dekielka dedykowane gumowe dekle, które gubiły się zwykle już pierwszego dnia ;)
bardzo dobre filtry, górna półka.
Stefan Kulibaba
18-06-2014, 23:05
Filtry XS-Pro mają standardowo dodatkową zewnętrzna warstwę nano czyli są to ulepszone powłoki MRC (bez nano).Warstwa nano zapobiega rozlewaniu się kropli wody i dzięki niej filtry łatwo się czyści .Ponadto, powłoki MRC są twardsze od szkła. Filtry slim są najcieńsze i mogą byc stosowane do obiektywów o ogniskowej nawet 16 mm.
Filtrów raczej nie powinno się "spiętrzać" ponieważ nawet najlepszej jakości kolejny filtr to dodatkowy element optyczny nieuwzględniony przy liczeniu obiektywu i tym samym już zauważalnie może pogorszyć się jakość fotografii ,pomijając winietowanie.
Teraz już wszystko wiem. Dziękuję :)
excubitor
06-02-2015, 16:36
Podłączę sie do wątku o oznaczeniach filtrów. Wpadł mi w ręce filtr uv B+W z takim oto oznaczeniem na obręczy B+W 62E 010 1 MC, na pudełku natomiast jest 62E MRC. Czy opakowanie nie jest od tego filterka? mamy na nim MRC, na filtrze natomiast MC. Co znacza literka E podana przy średnicy filtra?
Będę wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii.
Pzdr.
Literka E w systemie BW oznacza t.zw. redenhancer polarizing filter, czyli filtr polaryzacyjny wzmacniający kolor czerwony. Coś mi się tutaj jednak nie zgadza, bo zwykle rozmiar filtra jest w tym wypadku po literce E. Chyba, że zapomniałeś dodać literki W (62EW) - wtedy to oznaczałoby extra-wide, czyli extra szeroką "obręcz".
Witam;
Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe że się podłączę...
Kupiłem dziś filtr: B+W 77mm POL-CIR MRC (S03M) z numerkiem na naklejce 44844 (?) Przy słabym słońcu przez chmury robiłem właśnie próbę na szybie samochodu i nie widzę jakiegoś oszałamiającego efektu. Czy możliwe jest że filtr ten dostępny jest w wersjach o różnej "mocy" ?
Dopiero się uczę więc proszę o wyrozumiałość ;)))
krzysiek
Witam;
Mam nadzieję, że nikt nie będzie miał mi za złe że się podłączę...
Kupiłem dziś filtr: B+W 77mm POL-CIR MRC (S03M) z numerkiem na naklejce 44844 (?) Przy słabym słońcu przez chmury robiłem właśnie próbę na szybie samochodu i nie widzę jakiegoś oszałamiającego efektu. Czy możliwe jest że filtr ten dostępny jest w wersjach o różnej "mocy" ?
Dopiero się uczę więc proszę o wyrozumiałość ;)))
krzysiek
A kręcisz nim?