PDA

Zobacz pełną wersję : karta pamięci - aparat wyświetla err, a komp mie widzi

zbyszekD7000
18-06-2014, 20:31
Witam,
niestety dopadła mnie awaria karty pamięci.
Po włożeniu do aparatu wyświetla się ERR
Po włożeniu do kompa pisze włóż kartę, więc jej nie widzi.

Najwyraźniej karta nie przeżyła upadku (uderzenia). Na samej karcie nie widać żadnych śladów uszkodzenia mechanicznego. Nawet pokusiłem się żeby ją rozebrać z opakowania i obglądnąć elektronikę czy nie widać jakiegoś pęknięcia, ale nic nie widać, wszystko wydaje się ok.

Karta oczywiście mało ważna jako taka, ale zawartość już by dobrze było odzyskać bo była cała zapisana i to filmami. Karta to SD Sandisc 16GB 30 MB/s

Czy jest możliwe wyciągnięcie danych z karty o takich objawach ? Czy te dane są jeszcze do uratowania ?
Ma ktoś jakieś pomysły lub podobne doświadczenia ?

gALL
23-06-2014, 22:47
SanDisk pisze na swojej stronie :http://kb.sandisk.com/app/answers/detail/a_id/4985/~/data-recovery-for-memory-cards-and-flash-drives

zbyszekD7000
13-07-2014, 15:08
Informacja ze strony SanDiska niewiele tu wnosi.
Ma ktoś doświadczenia w podobnym temacie ?
Albo czy korzystał ktoś z laboratoriów zajmujących się odzyskiwaniem ?
Ktoś coś może polecić ?

GonzoG
13-07-2014, 16:12
Możesz oddać do KrollOntrack (chyba jedyni w Polsce z takim zapleczem) - ale nie zdziw się jak wystawią rachunek...

zbyszekD7000
13-07-2014, 16:21
Rachunki za takie usługi widziałem, problem jest w tym że obecnie tego typu firm jest cała masa tylko nie wiadomo która jest faktycznie poważna i faktycznie skuteczna. Bo wielu się chwali, a jak przyjdzie co do czego to się okazuje że są tylko pośrednikami.

GonzoG
13-07-2014, 17:06
Ontrack nie jest ani pośrednikiem, ani nie musi się chwalić.

Jeśli tyko twoja karta nie rozpadła się na poziomie układu, to powinni dać radę z niej odzyskać dane. A co do rachunków - 6 lat temu za odzyskanie 5 GB z fizycznie uszkodzonej karty CF rachunek wynosił 3600zł netto - czy takie rachunki widziałeś ??

zbyszekD7000
13-07-2014, 17:35
wiem, wiem, jakie ceny były kiedyś, ale i dziś niskie nie są.
Firma o której napisałeś oczywiście nie jest pośrednikiem, ale też jest z górnej półki cenowej, w przypadku obsługi firmy pewnie ma to mniejsze znaczenie, niż w przypadku przysłowiowego Kowalskiego ;-)

GonzoG
13-07-2014, 17:49
Nie ma pojęcia "z górnej półki", jeśli chodzi o firmy specjalizujące się w odzyskiwaniu danych.
Są tylko 2 typy firm - "podpierdółki" - czyli firmy używające ogólnodostępnego oprogramowania i nie zrobią nic poza logiczne uszkodzenia.
oraz takie jak Ontrack, które maja własne zaplecze, zarówno softwarowe jak i sprzętowe.