Zobacz pełną wersję : Problem z przesunięciem słońca
Witam
Zrobiłem dzisiaj koleżance zdjęcie podczas wschodu słońca. Chciałem aby podniosła do góry ręce i "objeła" słońce dłońmi - prawie wyszło :D
Podczas robienia zdj lekko mnie oślepiło i nie widziałem dokładnie gdzie to "kółko" jest :D
Próbuję już jakąś chwilę aby słoneczko przesunąć ale postają jakieś maziaki :/ Chyba za duży lvl dla mnie :/
Może ktoś ma 1-2 min wolne i by pomógł?
Chciałbym aby koleżanka dzisiaj otrzymała już to zdjęcie ;)
Plik podeślę na maila.
Pozdrawiam
Ile placisz? Za ekspres to stawka x2 przynajmniej.
Wytnij slonce stad i przyklej. (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/60/Logo_Polsat.svg/2000px-Logo_Polsat.svg.png)
:twisted:
Czyt. cwicz bo inaczej sie nie nauczysz, najwyzej kolezanka poczeka. Albo daj tu fote, zara zapodamy z 15 propozycji.
Czyt. cwicz bo inaczej sie nie nauczysz, najwyzej kolezanka poczeka. Albo daj tu fote, zara zapodamy z 15 propozycji.
Już widzę jakie to propozycje będą :D
Np. ww słoneczko polsatu albo zdjęcie słońca z przestrzeni kosmicznej :D
Staram się ale dalej nic nie wychodzi :/
Już widzę jakie to propozycje będą :D
Np. ww słoneczko polsatu albo zdjęcie słońca z przestrzeni kosmicznej :D
Staram się ale dalej nic nie wychodzi :/
Tu by się Kopernik przydał, on by coś zaradził.
Kopernik to akurat słońce by w miejscu zostawił a całą resztę przeniósł :D
Nie ważne to przesuniesz, liczy się efekt końcowy.
devilcape
19-06-2014, 10:54
Dobre!!;)
Wklejaj zdjęcie!
Ok. No to wrzucam link do zdjęcia o oryginalnym rozmiarze.
http://s6.ifotos.pl/img/DSC4965jp_eeaspeh.jpg
devilcape
19-06-2014, 11:15
Szkoda, ze blendy nie miałeś...
Noo niestety kolega dzień wcześniej do domu zabrał taką na 160 cm :/
RobertMiernik
19-06-2014, 11:28
Powiel warstwę, przesuń tą dolną i maską odkryj to co trzeba.
O tym nie pomyślałem. Ciekawe :)
Cały czas się stęplem bawię. Zaraz zobaczę jak to zadziała.
Chyba jednak sobie i z tym nie radzę bo powstają dwa słońca :/
RobertMiernik
19-06-2014, 11:57
Maskę warstwy dodaj i usuń to z górnej warstwy odkrywając to z dolnej
Masz, najszybszy tjun foty w historii.
http://imageshack.com/a/img853/9985/nabs.jpg
Z tej okazji zjem se mielonego.
Ale żarówa :D
Trochę za duże :D
Widziales kiedys Slonce? Slonce jest wieksze niz Ziemia, wiec i tak niezle, ze sie zmiescilo tam gdzie sie zmiescilo :razz:
Haha :D
Teraz po przyjrzeniu się zauważyłem, że użyłeś tylko gumki :D
Z maską dalej sobie nie radzę :/
Jednak PS nie dla mnie :P
Przyjrzeniu, to po pierwsze. Po drugie uzylem Liquify, a nie jakiejs gumki, nie uzywam gumek bo gumki sa dla cieniasow :twisted:
EDIT: Masz http://imageshack.com/a/img822/9809/qj3k.jpg - zmazalem stare, namalowalem kolko biale i dalem outer glow :razz: 0.5s roboty.
2pompony
19-06-2014, 13:09
Nie dawaj tego zdjęcia dziewczynie, bo wyjdziesz na cieniasa. Prawdziwi twardziele dają w to miejsce Saturna, dopiero wtedy się liczy.
I to jest chyba najlepszy sposób shaolin, bo ogólnie rzecz biorąc to to słońce kiepsko wyszło oryginalnie- jakieś takie krzywe ;). Wystempluj i zrób nowe- sztuczne ;p
A co do samego przesunięcia, to dobre efekty dla niezbyt wymagających daje narzędzie "przesuwanie w uwzględnieniem zawartości" po ang. to chyba "remix tool" się nazywa.
Dzięki wielkie Panowie :)
KolczastyNorman
30-06-2014, 22:16
Witam mam podobny problem ze słońcem tyle że chciałbym widzieć co źle zrobiłem i na przyszłość postarać się żeby nie pojawiało się na zdjęciach. Na oryginalnym zdjęciu zoltona w powiększeniu widać lekko jajowate słonce a do tego pod nim pionowe kreseczki. Jak zrobić żeby podczas fotografowania słońca nie pojawiały się takie efekty?
A tak na marginesie jest jakiś wątek na forum odnośnie błędów na zdjęciach lub nie pożądanych efektach taki żeby za każdym razem nie zakładać kolejnego tematu??
Takie kwiatki jak jajowate słońce lub kolorowe słupy jednego koloru (robiąc zdj pod słońce) powoduje matryca. W naszych puszkach (D40/D70) jest matryca CCD. Przy CMOS-ie czegoś takiego nie ma.
KolczastyNorman
01-07-2014, 22:46
i nic się nie da z tym zrobić oprócz obróbki lub zmiany sprzętu??
Borat1979
01-07-2014, 23:47
Takie kwiatki jak jajowate słońce lub kolorowe słupy jednego koloru (robiąc zdj pod słońce) powoduje matryca. W naszych puszkach (D40/D70) jest matryca CCD. Przy CMOS-ie czegoś takiego nie ma.
Używałem D80 przez 4 lata i nigdy czegoś takiego nie miałem.
A kształt słońca to kwestia obiektywu a nie matrycy.
KolczastyNorman
04-07-2014, 23:48
Używałem D80 przez 4 lata i nigdy czegoś takiego nie miałem.
A kształt słońca to kwestia obiektywu a nie matrycy.
a nie kwestia ustawień ??