PDA

Zobacz pełną wersję : [D3000] Jaki obiektyw makro?

gumer
18-06-2014, 17:15
Witam. Jestem osobą raczej początkującą w fotografowaniu i bardzo proszę o wyrozumiałość. Zajmuję się amatorsko fotografowaniem monet i mam do dyspozycji body Nikon D3000 + Micro Nikkor DX 40 mm f/2.8G. Nie jestem specjalnie zadowolony ze zdjęć, ponieważ cały czas mam wrażenie, że są nieostre. Sądzę, że to może być wina tego, że zbliżam obiektyw dość mocno do powierzchni monety, w związku z tym nie mogę jej dokładnie oświetlić (używam statywu i pilota, więc nie focę z ręki). Chciałbym uzyskać ok. 50 - 70 cm odległości od fotografowanej monety po to, aby móc ją dokładnie oświetlić. Chciałbym uzyskać także obraz 1:1 i kilka centymetrów GO, ponieważ monety czasem trzeba położyć pod pewnym kątem, w stosunku do płaszczyzny obiektywu. Zastanawiałem się nad Tamrononem 90 F2.8 Di MACRO, ale sam nie wiem, czy to dobry wybór. Może lepiej skusić się na Nikon AF-S Micro 60mm / 2.8G ED? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem, jak rozwiązać ten problem.

kwiatek88
18-06-2014, 17:24
Witam. Jestem osobą raczej początkującą w fotografowaniu i bardzo proszę o wyrozumiałość. Zajmuję się amatorsko fotografowaniem monet i mam do dyspozycji body Nikon D3000 + Micro Nikkor DX 40 mm f/2.8G. Nie jestem specjalnie zadowolony ze zdjęć, ponieważ cały czas mam wrażenie, że są nieostre. Sądzę, że to może być wina tego, że zbliżam obiektyw dość mocno do powierzchni monety, w związku z tym nie mogę jej dokładnie oświetlić (używam statywu i pilota, więc nie focę z ręki). Chciałbym uzyskać ok. 50 - 70 cm odległości od fotografowanej monety po to, aby móc ją dokładnie oświetlić. Chciałbym uzyskać także obraz 1:1 i kilka centymetrów GO, ponieważ monety czasem trzeba położyć pod pewnym kątem, w stosunku do płaszczyzny obiektywu. Zastanawiałem się nad Tamrononem 90 F2.8 Di MACRO, ale sam nie wiem, czy to dobry wybór. Może lepiej skusić się na Nikon AF-S Micro 60mm / 2.8G ED? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem, jak rozwiązać ten problem.

Im dłuższa ogniskowa tym bardzej można oddalić matrycę od przedmiotu przy odwzorowaniu 1:1.Tak więc wspomniany Tamron będzie dobrym wyborem.

mArcoki
18-06-2014, 20:52
A może namiot bezcieniowy i oświetlenie? Będzie taniej, a 40 micro to przecież całkiem dobry obiektyw, a moim zdaniem problem nie leży po stronie optyki po prostu.

gumer
19-06-2014, 09:30
Właściwie to też zastanawiałem się nad tym. Używam co prawda jednej, czasami dwóch żarówek 5500K, ale myślałem nad softboxem, który by fajnie zmiękczył i rozproszył światło.

2pompony
19-06-2014, 13:03
Im dłuższa ogniskowa, tym rzeczywiście można bardziej odsunąć przedmiot od obiektywu, ale coś za coś - im ogniskowa większa, tym bardziej GO będzie topnieć. Przy normalnych przesłonach rzędu f4-f11 i skali 1:1 GO będzie wąska na kila mm, nie ma mowy o złapaniu całej monety.

W ogóle kontrola GO przy tych skalach odwzorowania zaczyna być nieco problematyczna. Nie wiem jakiej wielkości monety chcesz robić, ale domyślam się, że różne, być może nawet ich fragmenty, więc musisz wiedzieć, że im większa ogniskowa, tym mniejsza GO i będą z tym niejakie problemy.

Poniżej 3 klatki. Rzuciłem dekielek na dywan, żeby nabrał włosia i pyłków i zrobiłem zdjęcia, są to pełne klatki DX, obiektyw Nikkor 105/2.8, skala nie 1:1, ale blisko. W oryginale napis Nikon na dekielku ma ok 26 mm na długość, więc niektóre monety na pewno będziesz miał większe. Ostrość ustawiona na środek ostatniej litery n, teraz widzę, że powinienem ustawić ja na środek napisu.

Głębia przy przysłonie f 4,2 (czyli maksymalnie dużej dla tej skali odwzorowania)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/14tvrc8-2.jpg
źródło (http://i60.tinypic.com/14tvrc8.jpg)

Głębia przy przysłonie f20

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/55sftd-2.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/55sftd.jpg)

Głębia przy przysłonei f 51 (więcej się nei dało przy tej skali odwzorowania, przy skali 1:1 da się do f 57 chyba, o ile pamiętam). Zauważ, że GO rozciąga się jeszcze z dobry centymetr przed napisem patrząc z naszej strony, ale weź też pod uwagę, że to jest przysłona już f51, czyli strasznie mała.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/fjlqaf-2.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/fjlqaf.jpg)

mArcoki
19-06-2014, 15:08
Dodam tylko, że na wielkość GO nie ma wpływu ogniskowa, tylko skala i wartość przysłony.

No i jeśli chcesz fotografować monetę pod kątem to uważam, że potrzebujesz troszkę innej kontroli GO, którą da Ci nikkor PC 85/3.5.

Idąc dalej. Musisz przymykać co Ci dokładnie pokazał kolega powyżej. Jeśli przymkniesz odpowiednio to musisz mieć dużo światła i/lub statyw. Pilot nie koniecznie, można korzystać z samowyzwalacza i opóźnienia migawki.

2pompony
19-06-2014, 16:17
Dodam tylko, że na wielkość GO nie ma wpływu ogniskowa, tylko skala i wartość przysłony.

Różni znawcy twierdzą co prawda co innego, na portalach fotograficznych też, ale najkrócej można by zacytować np. wikipedię, która w bolesnej sprawie GO mówi tak:

Bezpośrednio, na zakres głębi ostrości mają wpływ następujące czynniki:
• przysłona – im mniejszy otwór względny jest pozostawiony;
• odległość na jaką ustawiona jest ostrość obiektywu;
• ogniskowa

ale przecież wszystkiemu można sobie zaprzeczyć, jak się chce.

nikoniarz
19-06-2014, 16:51
Jaki problem sprawdzić, czy długość ogniskowej przy takiej samej skali odwzorowania wpływa na GO? Żaden, każdy może sobie sam to sprawdzić w domu jeśli go to interesuje....

karolt
23-06-2014, 14:05
Jaki problem sprawdzić, czy długość ogniskowej przy takiej samej skali odwzorowania wpływa na GO? Żaden, każdy może sobie sam to sprawdzić w domu jeśli go to interesuje....

Żaden, ale przecież łatwiej jest zacytować WIkipedię, która przecież nigdy nie kłamie, prawda?
Kiedyś nawet tutaj na forum wrzuciłem zdjęcia, które to ilustrują. "Magicznie" dyskusja się urwała.
Ale zostawmy to.

W okolicy ~100 mm najlepsza jest wg mnie Tokina (jakość wykonania i cena).
A głębia ostrości nie jest żadnym problemem, jeśli ktoś ruszy głową i zrobi focus-stacking. To naprawdę nie boli, a efekty są super.

mithr
23-06-2014, 14:11
Tamron 90 mm da Ci naprawdę dobre zdjęcia przy f/16 czy f/22. Przy tym GO powinno być całkiem do monet wystarczające. Przy jeszcze mniejszej dziurze zaczyna być ciut gorzej optycznie.

Dark
25-06-2014, 07:56
(...)Chciałbym uzyskać także obraz 1:1 i kilka centymetrów GO, ponieważ monety czasem trzeba położyć pod pewnym kątem, w stosunku do płaszczyzny obiektywu. (...)

W takiej sytuacji pozostaje tylko stackowanie, bo inną opcją, ale mocno koszącą portfel, jest zakup Nikkora Micro PC (-E) 85/2.8. Tilt pozwala na takie "rozłożenie" GO, że nawet przy maksymalnym otworze, wydaje się znacznie większa. Tylko szkło ma skalę 1:2, ale dobrze pracuje z pierścieniami.