PDA

Zobacz pełną wersję : balans bieli jak to rozgryźć?

Pablo25
17-06-2014, 22:40
Zastanawia mnie pewna rzecz, będąc teraz na weselu robiłem foty dla kolegi i w sumie dla siebie, był główny fotograf który używał Canona 6D, trochę tam podglądałem jakie wychodzą mu foty i przyznaję, że kolorki były super w sensie nie było żółtych ścian jak u mnie czy sukienka żółta itd, po prostu u niego kolory były jak malowane i teraz pytanie co ja źle robiłem? Próbowałem różnych ustawień balansu bieli od automatycznego do ustawiania Kelvinów, chodzi mi o fotografowanie z lampą z tego co zauważyłem za każdym razem wychodziło mi to inaczej, zrobiłem kilka ujęć o podobnych kolorach, odcieniach jak fotograf, ale wtedy ustawiłem chyba Kelviny na 2xxx lub światło zastane i A3 wtedy barwy były zimne, fajnie widać było biel, lecz niestety później znowu pojawiała się żółć, wiem że w LR dostosowuje sobie balans bieli, ale chciałbym też mieć prosto z puszki fajne zdjęcie. Czy możliwe jest to,że mam coś skopane z pomiarem balansu bieli w aparacie? Bo nie chcę mi się wierzyć, że to w 100% moja winna, bo próbowałem wszystkiego, a sala była bardzo fajnie doświetlona, sufit biały i nisko, sala ogólnie nie duża.

Bemko
17-06-2014, 23:42
Pierwsza sprawa to koniecznie rób RAWach - wtedy balans bieli ustawisz sobie jak będziesz chciał na dobrze skalibrowanym monitorze komputera, a nie na małym ekraniku aparatu pod jakimś dziwnym oświetleniem zewnętrznym, które będzie powodowało dodatkowe przekłamania. Automatyczny balans bieli jak każda automatyka ma to do siebie, że w nie zawsze sobie dobrze radzi, zwłaszcza w takich trudnych warunkach - jpg z puszki należy traktować jako podgląd a nie ostateczne zdjęcie.

Druga sprawa to dopasowanie temperatury barwowej lampy i światła zastanego - muszą być one jak najbardziej zbliżone do siebie. Można to osiągnąć stosując odpowiednie kolorowe filtry konwersyjne. Jeżeli tego nie zrobisz, to tło będzie miało inne kolory niż pierwszy plan błyśnięty lampą. Tego nie da się poprawić nawet w RAW, bo jak ustawisz WB na pierwszy plan to tło będzie np. żółte, a z kolei jak będziesz chciał uzyskać dobre kolory w tle to pierwszy plan się zrobi niebieski. Mogą też wystąpić takie efekty jak opisujesz, że na każdym zdjęciu będzie nieco inny kolor. Będzie to zależało od proporcji światła zastanego i błyskowego o różnych temperaturach - powstanie jakaś ich mieszanka o trudnej do określenia barwie.

GonzoG
17-06-2014, 23:55
Aby mieć idealne kolory prosto z puszki, to tak jak napisał Bemko - musisz w miarę zrównać temperaturę barwy lampy z barwą zastanego.
Drugą sprawą jest użycie pomiaru balansu bieli
Trzecią - robienie zdjęć w stałych warunkach oświetleniowych ze stałymi parametrami ekspozycji.

W momencie gdy zmienia się ilość zastanego, jego barwa, lub proporcja zastanego do światła lampy, następuje zmiana temperatury i żadne stałe ustawienie nie da Ci poprawnych kolorów. W takich sytuacjach tylko automatyczny balans i jego kaprysy, szczególnie przy świetle żarowym, bo w takich warunkach, to chyba żaden aparat nie radzi sobie poprawie a balansem.

Zibi1970
18-06-2014, 09:13
Pablo25,

daj jakieś przykłady tych swoich żółtych zdjęć.

Pablo25
18-06-2014, 09:15
co do tych filtrow to bylem na kilku weselach i nie spotkalem sie aby fotograf tego uzywal z reguly maja tylko dyfuzor lub biala kartke i odbijaja od niej ewentualnie robia zdjecia bez dyfuzora. Ja rozumiem, ze nie ma co porownywac zdjec z wyswietlacza w aparacie do komputera, ale widac bylo golym okiem,ze jego kolory sa super idealna biel i kolorystyka,a u mnie tak nie bylo na wyswierlaczy i na kompie tez szalu nie ma;/
W jaki sposob moge uzyc pomiaru balansu bieli?

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Zibi1970
18-06-2014, 09:23
Zdjęcia, które są niedoświetlone zazwyczaj wpadają w żółć-brąz. Dlatego chciałem abyś pokazał jakieś zdjęcia z exifem

morzon
18-06-2014, 09:29
Na ekranikach w Canonach zawsze wszystko tak wygląda. Też miałem okazje pofocić tym na weselu i byłem zszokowany jak to super wygląda, jakie piękne kolor, kontrasty etc - po zgraniu na kompa czar prysł i efektu już nie było ;) Trzeba się nasiedzieć żeby choć trochę odtworzyć to co pokazuje lcd.

Vargas
19-06-2014, 17:50
musisz w miarę zrównać temperaturę barwy lampy z barwą zastanego.

W jaki sposób to wykonać?

Misher
19-06-2014, 17:53
Filtry zelowe na lampę.

...kalkulatorowane...

GonzoG
19-06-2014, 18:51
W jaki sposób to wykonać?

np. tak:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/-strobist-kit---zestaw-55-filtrow-.html

nonnatus
24-06-2014, 00:33
a nie prościej zmierzyć balans bieli? np. na białej sukience młodej/obrusie/kartce papieru niż bawić się w żele:)?
mierzenie trwa jakeś 10-15 sekund, więc dopóki nie zmienią się warunki jest oki.

Bemko
24-06-2014, 07:38
Nie, bo to nic nie da jeżeli będziesz miał na zdjęciu źródła światła o różnych temperaturach barwowych. Tak jak pisałem wcześniej: albo tło będzie żółte albo pierwszy plan niebieski. To samo można uzyskać potem wywołując RAW z punktowym balansem bieli na jakiś biały obiekt w kadrze.

Filtry żelowe służą do wyrównania temperatury barwowej lampy ze światłem zastanym - wtedy ustawiasz WB na temperaturę światła zastanego i masz jednolitą barwę w całym kadrze.

Misher
24-06-2014, 10:21
a nie prościej zmierzyć balans bieli? np. na białej sukience młodej/obrusie/kartce papieru niż bawić się w żele:)?
mierzenie trwa jakeś 10-15 sekund, więc dopóki nie zmienią się warunki jest oki.

I co Ci da pomiar, jak lampa ma temp ok 5000k a zastane zazwyczaj ok 2800? Wychodzi wówczas tło w kolorze szczynowato żółtym. Bawienie się przy wywoływaniu - można niby na dwa razy, potem sklejanie, ale po co? Filtr zakładasz jeszcze mniej niż 15 sekund a ile roboty mniej w postprodukcji.

siwyozzman
24-06-2014, 10:57
co do tych filtrow to bylem na kilku weselach i nie spotkalem sie aby fotograf tego uzywal z reguly maja tylko dyfuzor lub biala kartke i odbijaja od niej ewentualnie robia zdjecia bez dyfuzora. Ja rozumiem, ze nie ma co porownywac zdjec z wyswietlacza w aparacie do komputera, ale widac bylo golym okiem,ze jego kolory sa super idealna biel i kolorystyka,a u mnie tak nie bylo na wyswierlaczy i na kompie tez szalu nie ma;/
W jaki sposob moge uzyc pomiaru balansu bieli?

Bo znaczna cześć ludzi robiących zdjęcia na weselach nie zna się na robocie tylko na naciąganiu ludzi... Ci co się znają używają lampy wtedy kiedy uznają że jest niezbędna, lub mają w tym jakiś zamysł. Koledzy dobrze radzą - zazwyczaj filtr CTO o barwie żarówek załatwia sprawę... jeżeli na sali są świetlówki /rzadkość/ to trudniej dobrać filtr za to łatwiej jakoś poradzić sobie bez niego - efekt nie będzie idealny.

Pablo25
24-06-2014, 11:00
wiec jakiego koloru uzywa sie tych filtrow zelowych?;)

jacasj
24-06-2014, 11:38
Najczęściej stosuje się filtry pomarańczowe tzw. CTO. Są trzy rodzaje 1/4 CTO, 1/2 CTO i Full CTO

Bemko
24-06-2014, 11:50
Z mojego doświadczenia wynika, że najczęściej przydaje się 1/2 CTO - jest dobrym kompromisem. Pozwala zachować trochę naturalnego, cieplejszego klimatu światła zastanego. Pełne CTO powoduje, że trzeba stosować bardzo niską temperaturę barwową i wtedy tło w świetle zastanym wychodzi w zimnych kolorach, a nie zawsze nam o to chodzi.

Najlepiej mieć ze sobą kilka filtrów i sprawdzić w praktyce, który najlepiej odpowiada światłu zastanemu:
1. robisz zdjęcie z jakimś białym obiektem w kadrze z długim czasem bez lampy

a. ustawiasz balans bieli na sztywno tak, aby zdjęcie wyglądało dobrze
b. ustawiasz ręczny WB w aparacie na ten biały obiekt
2. robisz drugie zdjęcie z długim czasem bez lampy, tym razem już z ustawionym na sztywno WB
3. potem robisz zdjęcia z krótkim czasem i lampą + filtr - dobierasz filtr tak, aby efekt był jak najbardziej podobny do tego na zdjęciu z pkt. 2

Pablo25
24-06-2014, 17:02
stosujac filtry normalnie moge nalozyc dyfuzor?

GonzoG
24-06-2014, 17:09
stosujac filtry normalnie moge nalozyc dyfuzor?

Filtr to kawałek folii, więc nie wiem w czym ma przeszkadzać.

Pablo25
24-06-2014, 17:11
nie wiem, bardziej chodzilo mi o to, ze stosuje sie moze albo jedno albo drugie;) zakupie zestaw pomaranczowych i zobacze jak to wychodzi w praktyce;)

GonzoG
24-06-2014, 20:20
nie wiem, bardziej chodzilo mi o to, ze stosuje sie moze albo jedno albo drugie;) zakupie zestaw pomaranczowych i zobacze jak to wychodzi w praktyce;)

Zamiast kupować zestaw 3-4 filtrów za 15-20zł, lepiej kupić pełen zestaw Rosco za 60zł - masz tam 5 kompletów CTO, 5 kompletów CTB, ND2, 4, 8 i inne barwne.
A to co sprzedają na allegro, to rozkompletowane Rosco - z wielokrotnym zyskiem.

Nixi
25-06-2014, 10:50
Jak ma się filtry 1/4CTO ( za to np. 4 szt) zamiast 1/2CTO to jest łatwiej dopasować temperaturę, bo można je sobie dodawać- większe możliwości dostosowania .

Zabawa z filtrami jest ok, tyle że zabiera trochę światła lampy, a tego w przypadku ciemnego kościoła nie ma zwykle za dużo...

pzdr Nix

nonnatus
26-06-2014, 00:06
Nie, bo to nic nie da jeżeli będziesz miał na zdjęciu źródła światła o różnych temperaturach barwowych. (...)
Filtry żelowe służą do wyrównania temperatury barwowej lampy ze światłem zastanym - wtedy ustawiasz WB na temperaturę światła zastanego i masz jednolitą barwę w całym kadrze.

I co Ci da pomiar, jak lampa ma temp ok 5000k a zastane zazwyczaj ok 2800? Wychodzi wówczas tło w kolorze szczynowato żółtym. Bawienie się przy wywoływaniu - można niby na dwa razy, potem sklejanie, ale po co? Filtr zakładasz jeszcze mniej niż 15 sekund a ile roboty mniej w postprodukcji.

a co jesli nie chcesz używac lampy, to gdzie te żele zakładasz?
pomiar ręczny balansu bieli przecież polega na tym, że w tym świetle które masz (czyli pomieszanym) podajesz aparatowi wzorzec do działania. nie rozumiem w czym tu jest problem?
Ty wolisz bawić się w żele, ja w pomiar. dwie drogi. podobny efekt.
nie rozumiem, po co dyskredytować tę drogę jak to czyni kolega poniżej:

Bo znaczna cześć ludzi robiących zdjęcia na weselach nie zna się na robocie tylko na naciąganiu ludzi... Ci co się znają używają lampy wtedy kiedy uznają że jest niezbędna, lub mają w tym jakiś zamysł.

tak, tak, najlepiej znają się na robocie ślubnej, ci którzy nigdy na ślubach nie focili.
a najważniejsze w fotografii ślubnej jest naciąganie ludzi. gratuluję doświadczeń.

GonzoG
26-06-2014, 01:07
a co jesli nie chcesz używac lampy, to gdzie te żele zakładasz?
sobie na oczy...
Żele są tylko do lampy.

pomiar ręczny balansu bieli przecież polega na tym, że w tym świetle które masz (czyli pomieszanym) podajesz aparatowi wzorzec do działania. nie rozumiem w czym tu jest problem?
Czyli najwyraźniej nie robiłeś nigdy zdjęć z lampą przy oświetleniu żarowym. Inaczej byś wiedział w czym problem.
A jest o w tym, że część kadru masz oświetlony światłem 5500K, a część 2700K.

Ty wolisz bawić się w żele, ja w pomiar. dwie drogi. podobny efekt.
Diametralnie różny efekt. Ty będziesz miał część niebieską, a część żółtą, a ja z żelami będę miał jednakowe barwy wszędzie.

nonnatus
26-06-2014, 01:17
sobie na oczy...
Żele są tylko do lampy.

temat zdaje się dotyczy balansu bieli, a nie li tylko balansu bieli, gdy używa się lampy, dlatego napisałem: co, gdy się nie używa lampy?
rozumiem, że wg Ciebie nie ma problemu z BW, gdy się nie używa lampy, tak?
jak sobie (bez lampy ze swoimi żelami) poradzisz z mieszanym światłem (dzienne, żarówkowe, świetlówkowe)?
gdzie te żele założysz, co? na które oko?

Czyli najwyraźniej nie robiłeś nigdy zdjęć z lampą przy oświetleniu żarowym. Inaczej byś wiedział w czym problem.
A jest o w tym, że część kadru masz oświetlony światłem 5500K, a część 2700K.

rozumiem, że nie można ustawić ręcznie balansu bieli także wtedy, kiedy używam lampę, tak?

Diametralnie różny efekt. Ty będziesz miał część niebieską, a część żółtą, a ja z żelami będę miał jednakowe barwy wszędzie.

jakoś nie zauważyłem Twojego problemu w swoich zdjęciach.

nonnatus
26-06-2014, 01:56
sprawdziłem i zmieniam zdanie.
pomiar BW lepiej się sprawdza niż żele.
efekt jest więc in plus dla pomiaru ręcznego.
pozdrawiam.

fafniak
26-06-2014, 08:39
czyli nie rozumiesz w czym jest problem

Bemko
26-06-2014, 09:02
temat zdaje się dotyczy balansu bieli, a nie li tylko balansu bieli, gdy używa się lampy, dlatego napisałem: co, gdy się nie używa lampy?
rozumiem, że wg Ciebie nie ma problemu z BW, gdy się nie używa lampy, tak?
jak sobie (bez lampy ze swoimi żelami) poradzisz z mieszanym światłem (dzienne, żarówkowe, świetlówkowe)?

Gdy nie używa się lampy to żele nie są potrzebne, bo wszystko jest oświetlone światłem o tej samej temperaturze barwowej. Wtedy wszytko można załatwić odpowiednim ustawieniem WB przy wywoływaniu RAW, ale najlepsze efekty daje oczywiście ręczny balans bieli zrobiony na miejscu.

gdzie te żele założysz, co? na które oko?
Żele zakładasz na te drugie oko, którego nie przykładasz do wizjera ;)

Do tej pory dyskusja była na temat użycia lampy. Masz wtedy zastane światło żarowe/świetlówkowe dominujące w tle + światło błyskowe dominujące na pierwszym planie. Jeżeli oba źródła będą miały inną temperaturę barwową to będzie to widoczne na zdjęciu i żadne cudowanie z balansem bieli w post-procesie Ci nie pomoże - pomóc mogą tylko filtry żelowe aby dopasować temperaturę barwową światła z obu źródeł.

Wieczorem postaram się zrobić i wstawić zdjęcia przy świetle żarowym obrazujące w czym rzecz. Na ignorancję najlepiej działają twarde dowody :)

Nixi
26-06-2014, 10:42
Ależ Koledzy! Pogodzę wasze opinie ;)

Pomiar WB pomiarem ( jest potrzebny) ale jeżeli focimy z lampą żele też potrzebne ( do czasu kiedy będą lampy z regulowaną temperaturą barwową). Inna sprawa że w większości wnętrz światło lampy po odbiciu od różnych powierzchni też zmienia nieco temp. barwową i to w sposób lekko niemierzalny...
pzdr Nix

Pablo25
26-06-2014, 11:49
jesli dobrze zrozumialem najlepiej dokonac recznego pomiaru wb i dodatkowo uzywac filtrow? jak na sali dokonac takiego pomiaru? podchodze na parkiet,kiedy jest przerwa,ludzie tancza, swiatlo jest przygaszone,zapalone i co dalej?

fafniak
26-06-2014, 11:56
Rozglądasz się czujnie...
i wybierasz jakąś młódkę żeby potrzymała ci białą serwetkę kartkę, lub namawiasz ją na balans bieli na jej bieliźnie
Druga opcja to wybierasz staruszkę - tu raczej wchodzi w grę serwetka lub biała kartka ;)

nonnatus
26-06-2014, 12:21
czyli nie rozumiesz w czym jest problem

czego nie rozumiem?
napisz jak szesciolatkowi.
z lektury,Twojego ostatniego wpisu,wnioskuje ze piszesz o tym samym.
pozdrawiam:)

zrobilem tak: zalozylem zele dopasowane do temperatury barwowej wnetrza i pstryk.
zdjalem bylem zel. ustawilem recznie pomiar i pstryk.
drugi shot byl lepszy. czego wiec nie rozumiem?

fafniak
26-06-2014, 12:29
Nie odróżniasz ręcznego pomiaru bieli
od korekcji barwnej temperatury źródła światła
Jeżeli masz zastane światło o temp. barwowej 2500-3000K to jak przypier.. lampą błyskową o temp. 5600K to postaci na pierwszym planie będziesz miał naświetlone inaczej niż tło (barwowo nie ekspozycyjnie) Czyli jeżeli będziesz miał WB ustawione na 3000K to pierwszy plan będziesz miał niebieski a tło dobre. Jak będziesz miał ustawione 5600 w aparacie to pierwszy plan będziesz miał "prawidłowy" a tło żółte.
Zupełnie inaczej będzie gdy na lampę nałożysz CTO 1 (czyli zbijesz temp. do ok 3000K) czyli dopasujesz się do światła zastanego
Jasne? Bo prościej chyba nei da się wytłumaczyć

Misher
26-06-2014, 12:39
Nie odróżniasz ręcznego pomiaru bieli
od korekcji barwnej temperatury źródła światła
Jeżeli masz zastane światło o temp. barwowej 2500-3000K to jak przypier.. lampą błyskową o temp. 5600K to postaci na pierwszym planie będziesz miał naświetlone inaczej niż tło (barwowo nie ekspozycyjnie) Czyli jeżeli będziesz miał WB ustawione na 3000K to pierwszy plan będziesz miał niebieski a tło dobre. Jak będziesz miał ustawione 5600 w aparacie to pierwszy plan będziesz miał "prawidłowy" a tło żółte.
Zupełnie inaczej będzie gdy na lampę nałożysz CTO 1 (czyli zbijesz temp. do ok 3000K) czyli dopasujesz się do światła zastanego
Jasne? Bo prościej chyba nei da się wytłumaczyć

:) prościej sie już chyba nie da wytłumaczyć a to już 3 strona na ten temat :D

Ja ostatnio zastosowalrm jeszcze jeden patent. Lampa na body z 1/2CTO druga w drugim końcu sali goła bez filtrów. Balans ustawiony na ok 3500/4000K.

Fajny efekt taki czysty i imprezowy :) chyba Ty Fafniak kiedyś pokazywales tu podobny patent, prawda?

...kalkulatorowane...

Pablo25
26-06-2014, 14:48
fafniak podoba mi sie opcja z bielizna:D
bardziej mi chodzilo czy balansu bieli musze dokonywac wtedy kiedy sa te wszystkie swiatelka puszczane czy moge w dowolnym momencie np. wtedy kiedy kolega obok napelnia kielonki;D

Bemko
26-06-2014, 15:01
zrobilem tak: zalozylem zele dopasowane do temperatury barwowej wnetrza i pstryk.
Przypuszczam, że zabiłeś lampą całe światło zastane w pomieszczeniu. W takim przypadku oczywiste jest, że ręczny balans bieli będzie lepszy niż to co ustawił automat w pierwszym przypadku. Ustaw te same parametry naświetlania w manualu i zrób zdjęcie bez lampy - zobaczysz ile światła zastanego łapiesz na zdjęciu.

bardziej mi chodzilo czy balansu bieli musze dokonywac wtedy kiedy sa te wszystkie swiatelka puszczane czy moge w dowolnym momencie np. wtedy kiedy kolega obok napelnia kielonki;D
Ręczny WB musisz robić w takich samych warunkach w jakich będę potem wykonywane zdjęcia, inaczej nic z tego dobrego nie wyjdzie. Jeżeli oświetlenie się mocno zmienia to można zapamiętać sobie w aparacie kilka różnych presetów balansu bieli i zmieniać w zależności od potrzeb. W takim przypadku najlepszym rozwiązaniem jest po prostu robienie w RAW.

fafniak
26-06-2014, 15:05
Misher - nie.. na pewno nie ja pokazywałem - ślubami staram się nie zajmować.
Natomiast w mojej codziennej pracy (kamera) to jest mój stały "problem" czyli konwersja źródeł światła ;)

Pablo - 95% "podstawy" świateł efektowych to 3200-3600K
Jak widzisz że sa niebieskie efektowe światła - to nawet ustawiając 5600-7000K nie zdołasz wybrnąć z pewnych barwowych problemów.
Tylko musisz pamiętać że to jest światło efektowe - czy jest sens z nim walczyć ?Ustaw 3600K w aparacie i zobacz czy jest ok. Na lampie 1/2 CTO lub full-a CTO - będziesz miał ciepłe światło z lampy + efektowe z zabawy

Nixi
26-06-2014, 15:52
Opcja z bielizną etc. etc. będzie dawała różne wyniki w różnych miejscach sali, jeśli jest obecne światło żarowe, świetlówki energooszczędne, kolorowe (a może różnokolorowe) ściany i sufit i do tego światło słoneczne z jednej strony wpadające przez okna, a z drugiej strony okna od strony cienia, to zmiana miejsca pomiaru o 1m w jedną czy drugą stronę może skutkować całkiem innym wynikiem.

Podobnie w Kościele, z tym że w Kościele mogą też dochodzić kolorowe witraże, które pokolorują ciekawie światło dzienne dając dodatkowe utrudnienia. Należałoby eksperymentalnie wybrać najwłaściwsze miejsce do pomiaru.
pzdr Nix

fafniak
26-06-2014, 18:10
Oczywista oczywistość
Wystarczy myśleć - to pomaga

Pablo25
26-06-2014, 19:57
dobra w domu przy świetle żarowym robiąc z lampą 3600K jest ok, lecz kiedy zrobiłem test z białą kartką następnie użyłem lampy robiąc zdjęcie to jest całe zimne(niebieskie) dlaczego?:/

fafniak
26-06-2014, 20:21
opisz dokładnie co zrobiłeś bo taki opis jest o kant d.. potłuc - mniej więcej na poziomie tego co napisał nonnatus :

z którego kompletnie nic nie wynika

gdzie
co
jak
gdzie był obiekt głowny
gdzie było światło zastane
jakiej barwy
co na aparacie ustawiłeś
co na lampie błyskowej miałeś założone itd.

Nixi
26-06-2014, 20:32
dobra w domu przy świetle żarowym robiąc z lampą 3600K jest ok, lecz kiedy zrobiłem test z białą kartką następnie użyłem lampy robiąc zdjęcie to jest całe zimne(niebieskie) dlaczego?:/

Tak napisałeś że nie kapuję o co biega...

W domu jest światło żarowe i WB ustawiasz na żarowe i błyskasz lampą jest ok tak ??? A nie powinno być ok, bo lampa daje >5500K ca najmniej, ( dodatkowo typowe żarowe powinno być sporo niżej niż 3600K, w okolicach 3000K, ale to niuans.) Czy błyskasz z lampą z filtrem ocieplającym ? ( tu powinno się przeliczyć z tabeli obniżkę temperatury, żeby wyszło tyle samo ile ma oświetlenie żarowe)

A teraz "test z białą kartką" ...??? Co to za test? Pomiar WB na białej kartce ? Doprecyzuj.
pzdr Nix

Pablo25
26-06-2014, 20:45
a więc już tłumaczę:)
Położyłem biała kartkę A4 na podłodze, nad sobą miałem żyrandol obok stała lampka nocna, obie rzeczy zapalone. Następnie ostrość ustawiłem manualnie na białą kartkę, tak że cała kartka pokrywała mi wizjer, przytrzymałem WB kilka sekund i zaczął migać PRE następnie zrobiłem zdjęcie i wyskoczyła informacja good. Więc teraz na balansie PRE zrobiłem zdjęcie z lampą błyskową z dyfuzorem odbita od sufitu, wycelowałem w swoją kobietę siedzącą na łóżku z laptopem:) iso 800, czas 160, przysłona 2, tryb matrycowy, błysk TTL i TTL/BL(taki sam efekt) no i zdjęcie jest zimne, calutkie.

fafniak
26-06-2014, 20:53
A jak lampa błyskowa miała zmienic swój kolor ? (tempereture barwową światła błyskowego?)

Aparat przyjął nowy balans bieli jako wzorzec i tyle
światło pewnie ok 2800-3000K
Lampa ma 5600K
to jak to ma dobrze wyglądać
jakbyś uważnie poczytał to właśnie filtry CTO mają za zadanie obniżyć temp. barwową z 5600 do okolic 3000K

Poczytaj trochę - dobrze radzę :)

Nixi
26-06-2014, 21:00
Kolega fafniak ma rację!
Tak na szybkiego, to znajdź kawałek wywołanej kliszy z filmu (początek lub koniec kliszy) i nałóż na palnik- to powinno być około 1 CTO i może wtedy temperatury błysku i żarówki będą równe.

Pablo25
26-06-2014, 21:14
nie nie spokojnie czytałem wszystko, sądziłem że w domu przy świetle żarowym będzie w miarę ok:)
Dobra to mam kolejne pytanko:) Byłem na kilku weselach i szczerze nie widziałem nigdy, aby fotograf miał żele/folie, a obserwowałem dobrze:) i jak im kolorystyka wychodziła poprawnie? Były to nikony od d200,d300s, d700 i 1 fotograf jechał na 2xd800 tylko nie wiem czy z "e" czy bez:) i zawsze zdjęcia im wychodziło spoko, bezpośrednio z puszki. 2 tyg temu fotograf używał canona 6d palnik miał skierowany do góry, bez dyfuzora, obrócony o 45stopni, tak że był po skosie i tam kolorystyka była dopiero genialna, ściany białe, ludzie również idealne kolory(ktoś wcześniej wspomniał, że na wyświetlaczu Canona zdjęcie wygląda całkiem inaczej niż na monitorze) ale raczej nie możliwe, że wyświetlacz z Canona zamiast żółtej ściany pokazuje białą:D Proszę nie sugerować mi czasem przejścia na Canona;p
Niestety nie mam kliszy żadnej ze sobą, ale zaraz zamówię te filtry i zobaczymy jak to się będzie sprawowało;)

Nixi
26-06-2014, 21:32
Finalna kolorystyka będzie zależała od stosunku błysku i zastanego światła, dalej sposobu odbicia , ustawień body, profili barwnych itd itd. Nie bez znaczenia jest także mały ekranik LCD aparatu

sufenta
26-06-2014, 21:36
pierwsze slysze o tak fenomenalnie waznym znaczeniu zelowych filtrow. robimy zdjecia raw po wykonaniu paru zdjec z roznymi wb i wszystko pieknie wychodzi. w photoshopie wszystkie zdjecia wykonane w tym samy swietle opracowywane sa jednoczesnie w acr a pozniej korekta kolorow (50% szarosci) w ps. kupcie sobie koledzy, dla pewnosci, filtry na oczy i zjedzcie troche zelatyny. kolega fafniak krecacy filmy i uzywajacy innego sprzetu pewno ma racje, ale do nikona 800 i jasnego obiektywu zelowe filtry? zmiany barwy swiatla na weselu? dobrze oswietlone zdjecie i w acr z zielonej sciany zrobie niebieska a z tej rozowa.

Nixi
26-06-2014, 21:46
Lepsze jest wrogiem dobrego, ale to tylko takie powiedzenie ;)

Pablo25
26-06-2014, 22:22
Ciągle RAW, RAW i RAW, wiem że robiąc w tym formacie zdjęcia mogę później korygować wszystko, ale po co tracić czas na zbędną obróbkę, skoro lepiej zrobić ciekawe zdjęcie prosto w body, a później delikatna obróbka, przecież nie o to chodzi, aby obrabiać szczegółowo każde zdjęcie. Jak wspomniałem wcześniej na ostatnim weselu fotograf robił 6d lampa 430ex i w rogu stawiał sobie YN560III nie miał żadnych filtrów, a zdjęcia były rewelacyjne patrząc na jego LCD:/

Nixi
26-06-2014, 22:41
...Jak wspomniałem wcześniej na ostatnim weselu fotograf robił 6d lampa 430ex i w rogu stawiał sobie YN560III nie miał żadnych filtrów, a zdjęcia były rewelacyjne patrząc na jego LCD

Mogły być, bo to też kwestia wiedzy i doświadczenia. A realnie skoro błyskał na 2 lampy to IMO "zabijał" zastane światło ( dodatkowo na niskim ISO) i po prostu upraszczając miał stałą temperaturę barwową=temperaturę lamp. Do niej dobierał WB i po kłopocie.

Bemko
26-06-2014, 22:44
Obiecana prezentacja działania filtra CTO:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/OwesacG-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/OwesacG.jpg)
Lampa na wprost. Wszystkie zdjęcia wywoływane z RAW z ręcznym balansem bieli:
WB 1 balans na pierwszy plan (misia),
WB 2 balans na tło (kartkę).

Mam nadzieję, że teraz jasno widać to o czym była cały czas mowa w tym wątku: zrównanie temp. barwowej błysku ze światłem zastanym bardzo pomaga w dobraniu odpowiedniego balansu bieli. Bez filtra nie jest możliwe uzyskanie jednolitej temperatury barwowej w całym kadrze, kropka.

Dlaczego często kolory mimo wszystko wychodzą ok na zdjęciach? Bo przy odbijaniu światła od ścian/sufitu w średniej wielkości pomieszczeniu lampa zabija większość światła zastanego. Na większej sali czy w kościele już to się nie uda i tło będzie miało inny kolor.

Ciągle RAW, RAW i RAW, wiem że robiąc w tym formacie zdjęcia mogę później korygować wszystko, ale po co tracić czas na zbędną obróbkę, skoro lepiej zrobić ciekawe zdjęcie prosto w body, a później delikatna obróbka, przecież nie o to chodzi, aby obrabiać szczegółowo każde zdjęcie.
Całkowicie się z tym zgadzam. Jednak w przypadku takich zdjęć jak dwa pierwsze, które pokazałem, żaden RAW nie pomoże aby osiągnąć taki efekt jak na ostatnim. Wymagałoby to żmudnej obróbki, maskowania itp. a używając filtra korekcyjnego mamy to praktycznie za darmo i niemalże zdjęcia prosto z puszki są gotowe do pokazania.

(...) ale do nikona 800 i jasnego obiektywu zelowe filtry? zmiany barwy swiatla na weselu? dobrze oswietlone zdjecie i w acr z zielonej sciany zrobie niebieska a z tej rozowa.
Co ma do tego jasność obiektywu i możliwości aparatu? Droższy sprzęt pozwala jakoś naginać prawa fizyki? Smutne jest to, że coraz więcej osób prezentuje taką postawę: zrobić zdjęcie byle jak a potem wyciągać w PS, zamiast skupić się w pierwszej kolejności na zrobieniu dobrego zdjęcia.

Jak wspomniałem wcześniej na ostatnim weselu fotograf robił 6d lampa 430ex i w rogu stawiał sobie YN560III nie miał żadnych filtrów, a zdjęcia były rewelacyjne patrząc na jego LCD:/
To może być inny efekt - jeżeli ktoś robi zdjęcia z głową, wie gdzie skierować palnik żeby dobrze odbić światło + jak dobrać parametry, to efekty tego oświetlenia są nieporównywanie lepsze niż błyskanie lampą na wprost przez amatora. Stąd może wynikać wrażenie, że zawodowiec ma kolory są lepsze, bo twarze się nie błyszczą, tło jest lepiej doświetlone a nie czarne itd. Korygowanie barwy światła to kolejny etap poprawiający jakość zdjęć kiedy nauczymy się już panować nad samą formą światła.

fafniak
26-06-2014, 23:04
sufenta:

- pierwsze slysze o tak fenomenalnie waznym znaczeniu zelowych filtrow.

Powiem tak - to jest podstawa opanowania światła RAW nie jest remedium na mieszane światło. Proponuję zrobić mały eksperyment (z gatunku tych przesadzonych, ale wyjaśniejących problem)
Ustaw osobę tak aby wieczorem wpadło światło przez okno - żeby na twarzy odkładały się światła latarń ale jednocześnie z bardzo niebieskiego nieba wieczornego docierało światło niebieskie.
Natomiast od strony pokoju niech świeci żarówka energooszczedna z zielono żółtym zafarbem ;) Czy dalej jeszcze muszę tłumaczyć?

- robimy zdjecia raw po wykonaniu paru zdjec z roznymi wb i wszystko pieknie wychodzi.

acha ... pod warunkiem że pierwszy i drugi oraz trzeci plan mają podobne temp. barwowe

w photoshopie wszystkie zdjecia wykonane w tym samy swietle opracowywane sa jednoczesnie w acr a pozniej korekta kolorow (50% szarosci)

słowami kluczami jest tu "tym samym świetle ;)

w ps. kupcie sobie koledzy, dla pewnosci, filtry na oczy i zjedzcie troche zelatyny.

To konkurs na najgłupszy tekst?

- kolega fafniak krecacy filmy i uzywajacy innego sprzetu pewno ma racje,

pentax,nikon,canon,sony (modele też wymienić?) D800,D700,D610 ; canon 5DII ; sony aparaty i kamery... każdy z tych sprzętów jest taki sam

- ale do nikona 800 i jasnego obiektywu zelowe filtry?

litości - tekst roku chyba

- zmiany barwy swiatla na weselu? dobrze oswietlone zdjecie i w acr z zielonej sciany zrobie niebieska a z tej rozowa.

no tak szopowanki to wyjście dobre - tylko po co ? Jeżeli można przy zdjęciach zrobić tak żeby zmniejszyć sobie ilość pracy na komputerze

Nixi
26-06-2014, 23:10
Jak już ciągnie się ten wątek - kto ma linka do tabeli/przelicznika ( albo i kalkulatora) korekcji ocieplającej/oziembiającej ? Kiedyś miałem takiego linka, ale teraz nie mogę znaleźć.

Przykład 1: Lampa 5500K ( niektórzy podają 5600K) plus 1 CTO = ile ? strzelam że 3800K.

fafniak
26-06-2014, 23:13
http://www.rosco.com/filters/cinegel.cfm?CategoryID=2#12

Przy czym należy pamiętać że gęstości "konwersyjne" są niestety różne trochę u różnych firm

Realnie w praktyce przydaje się full i 1/2 jak do tego będziesz miał 1/4 to według mnie full wypas ;)
Natomiast fajnie jest mieć do tego plus greena i minus greena - właśnei ze względu na różne wynalazki świetlówkowe i energooszczędne

ach....CTB w specyficznych sytuacjach (jeśli chodzi o lampę błyskową - spceyficznych)

a różnice w produktach- to okolice 100-200K - więc nie ma tragedii

Nixi
26-06-2014, 23:43
Trochę szkoda że jeden filtr CTO nie równa się drugiemu CTO, no ale ostatecznie i tak w praktyce zostaje "ustawianie korekcji" trochę na oko, bo dokładnych danych o bieżącej temp. barwowej brak...
Niektórzy podają dla żarówki 2800, niektórzy 3000K, a świetlówki energooszczędne to w ogóle problem,( i LED-y też) bo mają nieciągłe widmo światła ( upraszczając = fałszujące oddawanie barw).
IMO kombinacja 1 do 4 filtrów 1.4CTO w większości przypadków wystarczy.

A może ktoś dobiera jeszcze dokładniej stosując też 1/8CTO ?

GonzoG
27-06-2014, 01:41
ach....CTB w specyficznych sytuacjach (jeśli chodzi o lampę błyskową - spceyficznych)

Nie tak specyficznych. Światła wysokotemperaturowe nie są rzadkością - szczególnie na scenie.

Andrzej1974
27-06-2014, 07:44
Ciągle RAW, RAW i RAW, wiem że robiąc w tym formacie zdjęcia mogę później korygować wszystko, ale po co tracić czas na zbędną obróbkę, skoro lepiej zrobić ciekawe zdjęcie prosto w body, a później delikatna obróbka, przecież nie o to chodzi, aby obrabiać szczegółowo każde zdjęcie.

"Ciekawe zdjęcie" prosto z body? IMHO każde zdjęcie wymaga obróbki i stąd najlepiej je zapisać jako RAW aby móc później sobie je dopieścić tak, jak się chce. Szczególnie mam tu na myśli portrety, gdzie dokładna (i głębsza) obróbka jest niezbędna.

MZ zdjęć bez obróbki tj. prosto z puszki... nie powinno się pokazywać szerokiej publice. ;-)

Rafał_Sz
27-06-2014, 07:52
sufenta - ostrzeżenie wzrokowe, to nie forum Onetu.

Nixi
29-06-2014, 00:05
To dobrze byłoby poruszyć też kwestię wielkości straty światła dla filtrów.
Ten link powyżej ( Rosco) podaje wielkości, tak na moje oko prawidłowe.

Dla pełnego CTO jest to (FStop: -1.1s)- czy to znaczy że to nieco ponad 1 EV, mam rację ?
pzdr! Nix

fafniak
29-06-2014, 08:18
No niestety...
żelki zabierają światło i nic na to nie da sie poradzić
Zobacz ile CTB pochłaniają
o efektowych gęstych foliach nie wspomnę ;)

Czy kolega sufenta zrobił eksperyment ?