Zobacz pełną wersję : D7000 pierścienie pośrednie i obiektyw
cocodrillo
17-06-2014, 13:05
Witam. Chciałbym kupić sobie pierścienie pośrednie i proszę o opinię czy to dobry zestaw. Pierścienie nie oryginał ale takie co przenoszą wszystkie dane a obiektyw Nikkor AF-S DX 35mm f/1,8G. Proszę o jakieś rady tych, co mają pierścienie i jakieś doświadczenie w używaniu ich. Słyszałem opinie, że pierścienie nie do końca są dobre bo dużo światła zabierają i maleje głębia ostrości, że może lepiej soczewkę. Nigdy na cyfrowym aparacie nie robiłem zdjęć z pierścieniami więc nie mam żadnego doświadczenia. Dawno temu używałem pierścienie, ale przy analogowej fotografii.
Pozdrawiam
Wszystko zabiera światło i ingeruje w jakość końcową zdjęcia co znajduje się pomiędzy obiektywem a aparatem.
Najlepszym rozwiązaniem jest stosowny obiektyw macro, ale to wydatek. Najlepszym rozwiązaniem pośrednim są pierścienie, ew. pierścień odwrotnego mocowania. Najgorszym soczewki. Potrafią nieźle... rozmyć obraz. Głębia ostrości maleje, bo m.in. na tym polega zabawa w fotografowanie np. robali. Pierścienie są zazwyczaj 3 do łączenia razem. Im większa odległość od matrycy obiektywu /im więcej pierścieni skręcisz razem/ tym mniejsze GO i mniej światła.
Kup dobre pierscienie, by ci swiatla nie puszczaly bo krwi napsuje taki defekt.
Popatrz np. na pierscienie Kenko.
pozdro
cocodrillo
18-06-2014, 12:55
Kenko dość drogie ponad 800 zł tyle co za obiektyw Nikkor AF-S DX 35mm f/1,8G. Bardziej miałem na myśli http://www.ceneo.pl/19901296 za 289 zł Tym bardziej, że to bardziej do zabawy w macro niż do jakichś profesjonalnych zdjęć.
Do zabawy w makro to lepiej kupić używany 18-55 IIED i zdemontować przednią soczewkę - opis na forum.