Zobacz pełną wersję : D80 naprawa czy już nie warto?
Cześć,
Jakiś czas temu wjechał we mnie rowerzysta i... aparat zaliczył dość konkretną glebę (2 m koziołkował po asfalcie - nie miałem paska na szyi, mój błąd). Tele Sigmy "oberwało" konkretnie (b.duże luzy), zaś korpus jest "prawie" OK. Nie działa podgląd głębi ostrości (lustro "klapie" dając ciemną klatkę w wizjerze za 1 i 2 naciśnięciem) oraz przycisk Func.
Czy ktoś z Was orientuje się gdzie w Warszawie dać korpus do sprawdzenia i czy w sumie warto z tym walczyć? Na liczniku jest około 37tys klapnięć i poza wwym utrudnieniami wszystko działa.
Michał
fader_audio
17-06-2014, 15:08
Warszawy nie znam, ale ktos pewnie podpowie jakiś serwis fotograficzny w twojej okolicy, czy warto naprawiac trudno powiedziec najlepiej zrobić wycenę, i na jej podstawie oszacować czy sie opłaca.
Wojteksw
17-06-2014, 15:50
Sprawdź tu, wiele osób z naszego forum tam naprawiało sprzęt.
Adam Bieniek
Naprawa sprzętu fotograficznego
tel. 0 22 629 99 59 - telefon/fax
adres
02-017, Warszawa, Al. Jerozolimskie 113/115
woj. mazowieckie
godziny otwarcia:
poniedziałek - piątek: 10-18
Archibald6803
17-06-2014, 15:54
Naprawą D80 nie zawracałbym sobie głowy , chyba że czujesz jakiś wyjątkowy sentyment do tej konkretnej puchy ;
Obecna sytuacja jest dobrym momentem na ewentualne posmakowanie czegoś innego .....
Ale to tylko moja opinia i nie trzeba jej traktować w kategoriach wyroczni ... ;-)
@Wojteksw: dzięki za namiary,
@Archibald6803, @fader_audio: z opłacalnością chodziło mi bardziej o to czy może ktoś miał usterkę objawiającą się podobnie.
Sentymentu nie mam, i ciśnienia na naprawy także, bo jako "nosiciel" stałki 35mm, D80 w obecnej kondycji sprawdza się znakomicie.
Pozdrawiam
2pompony
17-06-2014, 16:13
Ja tam mam sentymenmt do tej puszki i w przeciwieństwie do kolegów uważam, że znakomicie daje radę, jeśli światła jest dość. Na przykłąd wszystkie zdjęćia na moim flickrze są robione D80 i uwazam, że nei ma się czego wstydzić od strony techniczej.
Ale jeśli idzie o naprawę, to musisz zasięgnąć opinii fachowca w tym konkretnym przypadku i po prostu skalkulować, czy to będzie opłacalne, waząc i takie wyjście, czy kupno czegoś nowszego nie będzie rozsądniejsze finansowo.
fader_audio
18-06-2014, 11:06
włąśnie o to mi chodzilo w moim poście, jeżeli naprawa będzie nie opłacalna lepiej kupić nowy. D80 fajan puszka ja jestem zadowolony, ale tam gdzie są trochę trudniejsze warunki to wychodzą słabe punkty tej puszki, wtedy zaczyna mnie denerwować słaba jakośc (czyt zaszumione fotki).
Z naprawą przycisku Func nie powinno być żadnego problemu - zakładam że po prostu nie ma styku.
Co zaś się działania podglądu głębi ostrości tyczy - funkcja ta w tych aparatach realizowana jest poprzez mechaniczne zablokowanie lustra i podanie napięcia na silnik - także mechanika wykonuje praktycznie taką samą operację jak przy wykonywaniu zdjęcia z tą różnicą, że lustro się nie unosi, a automatyka nie odpala migawki. Skoro lustro leci w górę przy podglądzie, to zakładam że albo przy upadku coś się mechanicznie przestawiło, albo poleciał zaczep lustra. W obu tych przypadkach naprawa nie powinna stanowić najmniejszego problemu. A moim skromnym zdaniem warto zrobić tą puszkę dla samych kolorów jakie daje ta matryca. Tym bardziej że jej wytrzymałość to grubo ponad 100 tys klapnięć.
@Obelix, dzięki za informacje. To co piszesz ma sens bo cierpliwe wciskanie guzika podglądu ostrości za 2 lub 3 naciśnięciem daje efekt, który utrzymuje sie do naciśnięcia spustu migawki. Po zrobieniu zdjęcia zabawa zaczyna się na nowo. W przyszłym tygodniu zaniosę go do serwisu, niech go oglądaną i wyczyszczą.
Sposób blokowania lustra przy podglądzie GO jest identyczny jak w D70. Spotkałem się z aparatem gdzie zaczep się po prostu wyślizgał. Zanim oddasz puszkę upewnij się czy po upadku nie przestawiło geometrii aparatu - pstryknij fotkę gazety lub czegoś podobnego i zobacz czy z płaszczyzną ostrości jest ok.
fader_audio
23-06-2014, 10:58
Z tego co opisał Obelix, puszkę warto bedzie naprawić, w spuście migawki może tylko poluźnił się jeden ze styków z tąd problem ze stykiem w pierwszym naciśnięciu spustu. Matryca faktycznie oddaje ładne kolory, są naturalne nie jakies plastikowe. To wielka zaleta matryc CCd.
Co do naprawy jeżeli sie potwierdzi to co Obelix napisał nie powinno kosztować duzo kasy