PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon f90x z sigmą EF-500 ST NA

metacerkaria
26-04-2007, 09:37
Witam, potrzebuję pomocy.

Kupiłam na allegro ww. lampę (moją pierwszą zresztą...) i po zamontowaniu do korpusu f90x widzę, że owszem, wyzwala błysk, ale np. w trybie S światłomierz aparatu pokazuje prawidłowe naświetlenie z parametrami: f4 1/5sek przy 100iso i ogniskowej 28mm w średnio jasnym przedpokoju, co wydaje się trochę marne jak na focenie z lampą. Lampa jest ustawiona na tryb TTL. Kiedy ją wyłączę, aparat to widzi - piorunek w wizjerze zmienia się z czerwonego na zielony - ale aparat nie zmienia parametrów naświetlenia (np. na jeszcze dłuższy czas), tak, jakby w ogóle nie brał lampy pod uwagę.
Co może być nie tak?

Poprzedni właściciel używał jej z nikonem, więc nie ma możliwości, żebym kupiła lampę do innego systemu, zwłaszcza, że lampa ma znaczek NA czyli, jak czytałam gdzieś na forum, jest dla nikona.

Jeszcze jedno - jeśli ktoś mógłby udostępnić instrukcję do tej lampy, byłabym wdzięczna, przeszukałam googla, ale wszystko, co znalazłam jest nieaktualne (mozna było sciągnąć w określonym czasie) albo mi się nie ściąga - np. z kazzuya.com natychmiast przerywa sciąganie i przy otwieraniu pliku na dysku pisze, że jest uszkodzony..

Chciałabym pracować z lampą tak, że w manualu wybieram sobie odpowiadające mi parametry naświetlenia, a lampa się do tego dostosowuje i doświetla ile trzeba... To marzenie jest jednak wciąż odległe... :*

Jeśli uważacie, że podobny temat już gdzieś był, proszę o linki, choć wydaje mi się że wszystko przeszperałam...

ku6i
26-04-2007, 14:21
Co do czasów, to zapewne masz włączoną synchornizację z długimi czasami (czyli na 2. kurtynę migawki)

metacerkaria
26-04-2007, 19:28
Sprawdzałam - niestety, nie mam włączonej synchronizacji z wolnymi czasami. Zrobiłam testowy film z różnymi parametrami, zobaczymy, co wyjdzie...

ku6i
26-04-2007, 22:15
np. w trybie S
W tym cały problem. Masz ustawiony priorytet czasu. Choćbyś zdjęcie samemu słońcu robiła, będzie mieć czas 1/5 s (no, może pokaże Hi :) ). Po prostu zmień czas kółkiem, albo zmień tryb

metacerkaria
26-04-2007, 22:59
Rzeczywiście, na A lepiej kombinować... ;) dzięki za trzeźwą uwagę.

Zrobiłam eksperyment: oświetliłam lampą 100W z odległości metra kremową ścianę, aparat w tej samej odległości, tryb A ,film 100iso, obiektyw 28mm f3.5 i czas waha się zaledwie o 1/10 - bez flesza to 1/40sek, a z fleszem 1/50sek... czy to normalne, że różnica jest tak niewielka?

ku6i
26-04-2007, 23:56
A jak wygląda kwestia przesłony? Czy w obu przypadkach jest taka sama?

metacerkaria
27-04-2007, 09:08
Przysłona cały czas 3.5

metacerkaria
06-05-2007, 18:43
Uff... Z wywołanego filmu wynika, że lampa działa dobrze, dobiera błysk do parametrów. Mój problem polegał na tym, że patrzyłam w wizjer zamiast na wyświetlacz. W wizjerze aparat pokazuje warunki zastane (żeby można było oszacować proporcje oświetlenia tła i obiektu), a na wyswietlaczu uwzględnia lampę błyskową.

Nie rozumiem tylko jednego - w instrukcji aparatu jest napisane, że w wizjerze piorunek świeci się na czerwono, kiedy błysk lampy może być za słaby do oświetlenia sceny. U mnie piorunek świeci na czerwono jak tylko włączę lampę. Czy to jest kwestia niededykowanej lampy? Nie jest to zasadnicza kwestia dla użyteczności lampy, niemniej ciekawi mnie czemu tak jest.