Zobacz pełną wersję : D1x - czyli: w służbie absurdu
Aż głupio się czuję pisząc w tak profesjonalnej części forum. Do tej pory miałem tylko entry-level lustrzanki, a teraz za 270 zł kupiłem przepustkę do tego działu.
Dlaczego piszę ten wątek - chyba jako poradę: "nie bójcie się przedwiecznego sprzętu". Maszyna działa sprawnie (poza drobnymi problemami z baterią) i ROBI ZDJĘCIA. Za takie pieniądze to już dobry wynik. Do tego dostajemy body współpracujące ze wszystkim co tylko uda się zatknąć na bagnet, z "profi" zapasem guzikologii na wierzchu i naprawdę zacnym AF-em.
W dobrych warunkach (do ISO ~320) zdjęcia są wspaniałe - lubię odwzorowanie kolorów na CCD, na wyższym ISO (400-800) ciągle jest nieźle. Tylko tryby "ISO boost" - 1600 i 3200 są nieużyteczne (ale Nikon schował je głęboko w menu).
Jestem miłośnikiem staroci :)
Jaki przebieg??
Zazdroszczę zakupu, sam od dłuższego czasu zaglądam za czymś podobnym :)
D1x to swego czasu bylo marzenie wielu fotografow na swiecie. sam bym moze z sentymentu go sobie sprawil za takie grosze, ale jednak te 4Mpix to troche dla mnie za malo. wrzuc jakies fotki z najnizszego ISO i topowych Nikkorow (jesli takie posiadasz).
D1x to swego czasu bylo marzenie wielu fotografow na swiecie. sam bym moze z sentymentu go sobie sprawil za takie grosze, ale jednak te 4Mpix to troche dla mnie za malo. wrzuc jakies fotki z najnizszego ISO i topowych Nikkorow (jesli takie posiadasz).
D1x to taki ni-pies-ni-wydra 5MP - fizycznie ma matrycę 10MP, ale piksele parowane są po dwa w pionie, przez co rozdzielczość pozioma odpowiada matrycy 10MP, a pionowa 2,5MP. Praktycznie ta sama matryca była w D1/D1h, tylko tam parowane były po cztery piksele.
Natomiast 4MP były w późniejszym, LBCASTowym dedwahaczu - to były czasy, obróbka RAWów z tego maleństwa to był Blitzkrieg!
Przebiegu nie znam - (chyba) dopiero od D2 jest w EXIF-ie zaszyta ta informacja. Nie mam zdjęć z topowych szkieł - musi wystarczyć 50 f/1,8D i 35 f/1,8G.
Tutaj kilka fotek z pierwszego weekendu z tą maszyną:
https://www.flickr.com/photos/97025449@N04/sets/72157645171558814/
EDIT: zdjęcia z linku powyżej - wszystkie prawie bez obróbki, ISO 125, f/1,8, czas - auto.
EDIT 2: Link naprawiony
Miałem D1x ale wolałem D1 :) Fajniejsze kolory mniej pixeli ale do oglądania na kompie spoko. Faktycznie problemy z zasilaniem w obu korpusach bo wcale nie pokazywał wyładowanego akumulatora tylko siadał i to w trakcie zapisu zdjęcia. D1 i D1x kupiłem wyłącznie jako wakacyjną puszkę nad morze i sprawdziły się znakomicie. Duży minus w D1 to wolny podgląd.
A tak w ogóle to same plusy jak ktoś lubi pobawić się klasykami.
Pawel Pawlak
17-06-2014, 17:24
pliki z D1X fajnie otwiera się w NX(NX2), ponieważ można domyślnie wywołać je jako 10mpix - rozdzielczość pozioma pozostaje oryginalna a pionowa interpolowana jest w sofcie nikona. W wielu sytuacjach zdjęciowych obrazek pod względem detalu nie do odróżnienia od prawdziwych 10mpix z d200
Przebiegu nie znam - (chyba) dopiero od D2 jest w EXIF-ie zaszyta ta informacja. Nie mam zdjęć z topowych szkieł - musi wystarczyć 50 f/1,8D i 35 f/1,8G.
EDIT: zdjęcia z linku powyżej - wszystkie prawie bez obróbki, ISO 125, f/1,8, czas - auto.
Obejrzałem. Daje radę. Moze tylko musiałbyś popracować nad wb, bo chyba ma ten sam problem, co D70
velaskez
19-06-2014, 00:52
Czytam wątek, czytam, na koniec wchodzę na zdjęcia. Patrzę, o - stanica. Patrzę, o - Benek :mrgreen: Patrzę na nick - o, grochu. Pewnie nie pamiętasz, ale z 10 lat temu byliśmy razem na kilku obozach, ja jeszcze w 44WrWDH.
A D1X niech Ci służy, zacny sprzęt.
Czuwaj!
Pamiętam - byłeś w wachcie u Baginsa :)
.. D1 i D1x kupiłem wyłącznie jako wakacyjną puszkę nad morze i sprawdziły się znakomicie. :shock: Hm.To dobitnie mi udowadnia jak rózne i czasem dziwne sa motywacje przy zakupach sprzętu.
krzysiek17-18
06-07-2014, 20:15
gdzie mozna kupic takie cacko za 270 zł >>
Akurat ten egzemplarz był na giełdzie naszego kochanego forum (po 200 zł). Reszta kosztów to przesyłka i ładowarka (oczywiście zamiennik - oryginał kosztuje koło 100$).
krzysiek17-18
07-07-2014, 18:44
jak ci sie znudzi to chetnie odkupie
Póki co się nie zapowiada - profesjonalizm tego body mnie kupił, a na nowszą maszynę z tej półki raczej sobie szybko nie pozwolę (chyba, że zobaczycie np. D2H w pięknej cenie - to jedyna nowsza maszyna z podobnym poziomem absurdu).
krzysiek17-18
08-07-2014, 18:21
dobra jestes z nie daleka jak widze to w razie gdyby naszla cie cheć sprzedac to dzwon nawet w nocy te 40 km to dojade