PDA

Zobacz pełną wersję : Jakiej wielkości octa do sb-800

bajec
16-06-2014, 12:50
Witam, chciałbym zakupić octe do sesji zarówno w plenerze jak i we wnętrzach. Zależy mi na miękkim oświetleniu. Na razie dysponuję jedynie lampami reporterskimi. Skłaniam się ku wersji 120 cm, jednak mam pewne obawy czy moja lampa sobie poradzi. Lepiej wziąć wersję 90cm? Czy 120cm daje dużo lepsze światło od tej 90cm? Jeśli ktoś ma doświadczenie w temacie, to bardzo proszę o rady ;)

GonzoG
16-06-2014, 12:57
120cm da bardziej miękkie światło, ale przy lampach reporterskich będzie brakowało mocy nawet w 90cm, szczególnie w plenerze.
Ja mam soft reporterski 60x60 i mocy lamp starcza jedynie do mocno zacienionych miejsc lub zdjęć w pomieszczeniach (ISO 100, f/2-f/4) i to pod warunkiem, że nie będziesz używał krótkich czasów.

bajec
16-06-2014, 14:04
Do tej pory używałem softboxa 60x60 i spokojnie dawał radę nawet w ostrym słońcu. Ale światło nie było wystarczająco "ładne". Nie jestem pewien czy przy okcie 90 zmieni się dużo na lepsze? Czy biorąc pod uwagę całe postaci musi być min. 120...

Kartofelinder
16-06-2014, 14:39
Wielkosc softa nie jest szczegolnie mocno skorelowana z krytym obszarem. Do calej postaci taka okta nada sie zupelnie tak samo jak maly soft. Pytanie dotyczy wiec bardziej jakosci swiatla: Jak miekkie ma byc i jak szybko ma zanikac.

Hosaka
19-06-2014, 01:28
Miałem kiedyś podobny dylemat 90cm, 120cm czy 150cm? Wybrałem oktę 120cm.
Korzystam z okty 120cm w wersji szybki montaż z lampą SB900, jest dobra w plenerze w pochmurny dzień jako miękkie wypełnienie cieni lub doświetlenie postaci ale trzeba błyskać nie raz pełną mocą z założoną mydelniczką przez co lampa szybko się grzeje.
Jak tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2589916&postcount=334

Tak naprawdę to w pełni ją wykorzystasz wieczorami lub w pomieszczeniach, można jej wtedy użyć jako głównego miękkiego źródła światła, da radę nawet przy f16 iso200 ale musi być wtedy w miarę blisko osoby fotografowanej, iso200 f4 i spokojnie wieczorem daje radę z paru metrów. Moim zdaniem okta o rozmiarze 120cm to maksimum do lamp systemowych.
Całą sylwetkę oświetlisz nawet mini softboxem czy gołą lampą, rozmiar źródła światła ma znaczenie tylko dla jakości światła, większy soft = bardziej miękkie światło, odległość ma znaczenie do zanikania światła - osobiście lubię przykładać softboxy blisko.
Problem w tym że lampy reporterskie mają zbyt mało mocy żeby wykorzystać oktę 120cm w 100% ale nie przeszkadza to w uzyskaniu dobrych efektów. Trzeba tylko pamiętać że dwie warstwy dyfuzyjne + mydelniczka + grid daje jakieś -4ev straty mocy sabiny, nie mierzyłem dokładnie. Jeśli trzeba to można zdjąć jedną warstwę dyfuzyjną lub nawet użyć jej jako srebrnej parasolki parabolicznej ale to już będzie zupełnie innej jakości światło.