Zobacz pełną wersję : Kolory przy zapisie w PS
Prosba o pomoc.
Obrabiam sobie w PS, zapisuje do pliku albo save for web i juz na podlgadzie kolory sa przesycone (jak zdejme w PS 15% czerwienie to jest w miare ok na podgladzie OK)
robie w srgb,
konwertuje do profilu => przestrzen srgb,
ustawienia koloru => przestrzen robocza srgb a i tak przy zapisie przesyca kolor...
Odpalam w infranie czy podlgadzie windy przesycone, w necie przesycone.
Co robie nie tak ? mam wrazenie ze to jakis detal (sprawdzalem watki wczesniejsze), ba nawet u mnie bylo keidys OK ale od pewnego czasu (chyba) mi sie cos rozsylapo.
Moze mam jakies zacmienie ale nie moge zestawic tego 1:1.
Chyba piwo podesle z wdziecznosci jak to ustawie.
sokolnik
15-06-2014, 18:37
tooo jest temat na dłuuugie rozmowyy :) to je windows Panie :)
tak już jeesss i jusss :)
lepiej z tym niż walczyć :)
Zobacz jak masz w systemie ustawiony profil monitora i czy jest taki sam jak profil roboczy w PS
Zobacz jak masz w systemie ustawiony profil monitora i czy jest taki sam jak profil roboczy w PS
kurcze, dzieki. tyle razy przegladalem i nie zwrocilem uwagi. Az zly na siebie jestem. Po zmianie na srgb i resecie gra i buczy (tak mi sie przynajmniej wydaje).
Czyli rozumiem, ze profil po kalibracji monitora wrzucic i w winde (sam sie wgral kiedys i stad problem) i w PSa - tak? Chce sie upewnic bo zaraz zupelnie mi sie pomiesza.
Choc wydaje mi sie, ze ktos kiedys pisal ze profil tylko w windzie sie zmienia...
siedemczwartych
15-06-2014, 20:25
profil monitora wgrywasz w windzie.
A w PS począwszy od ACR pracujesz w sRGB jesli nie potrzebujesz szerszej przestrzeni np dla jakiejś drukarni.
Wszystko co do neta i labów to sRGB.
profil monitora wgrywasz w windzie.
A w PS począwszy od ACR pracujesz w sRGB jesli nie potrzebujesz szerszej przestrzeni np dla jakiejś drukarni.
Wszystko co do neta i labów to sRGB.
Tak wlasnie robie ale tak mialem i przejaskrawial kolory przy zapisie - czyli, ze co, rozumiem ze bylo OK ?
siedemczwartych
15-06-2014, 20:55
Tak wlasnie robie ale tak mialem i przejaskrawial kolory przy zapisie - czyli, ze co, rozumiem ze bylo OK ?
no tak... profil monitora wgrywasz do windowsa.
Natomiast na plikach pracujesz w danym profilu. Jeśli wiesz, że nie potrzebujesz szerzej niż sRGB, to ustawiasz wszędzie ten profil i po sprawie.
Przy zapisie do internetu zaznacz by dołączał do zdjecia profil. Jest w prawym górnym rogu "ptaszek" pod ustawieniem jakości.
no tak... profil monitora wgrywasz do windowsa.
Natomiast na plikach pracujesz w danym profilu. Jeśli wiesz, że nie potrzebujesz szerzej niż sRGB, to ustawiasz wszędzie ten profil i po sprawie.
Przy zapisie do internetu zaznacz by dołączał do zdjecia profil. Jest w prawym górnym rogu "ptaszek" pod ustawieniem jakości.
Panowie, dzieki za informacje.
"ten" profil czyli sRGB ? bo jak czytam ww to kazecie mi wrocic do punktu wyjscia - czyli bawie sie PS i potem jak wyswietlam w przegarce (w Windzie profil monitora) to przejaskrawia - jesli czegos nie chwytam to prosze o lopatologicznosc extremalna.