Zobacz pełną wersję : Kiepskie NEFY z D80?
esioletz
26-04-2007, 00:14
Hej. Czy ktoś u siebie również to zauważył? U mnie nefy są okropne w stosunku do jpeg'ów, wiem że to surowe pliki itd. ale w D70s jpeg'om dużo brakowało do nefów, a tu no proszę...???
Hej. Czy ktoś u siebie również to zauważył? U mnie nefy są okropne w stosunku do jpeg'ów, wiem że to surowe pliki itd. ale w D70s jpeg'om dużo brakowało do nefów, a tu no proszę...???
To jeszcze napisz czym otwierasz i edytujesz nefy z d80, bo to dosc istotne.
esioletz
26-04-2007, 00:43
Camera Raw 4.0 i Lightroom. Wiem że one łapią kolory automatycznie a nie jak puszka, jednak tu nie o kolory chodzi a szczegółowość fotek:(
wielebny0
26-04-2007, 00:58
trochę popstrykałem w RAW-ach ale u mnie wszystko OK!
Wystaw jakiegos NEFa, to bedzie mozna cokolwiek powiedziec.
a moze oglada jpg basic, ktore jest zaszyte w nefie ?
BugsBunny
27-04-2007, 09:46
a moze oglada jpg basic, ktore jest zaszyte w nefie ?
śmieszne, ale bardzo prawdopodobne
Musi w tym byc jakis "podstep", bo jezeli sie porowna JPG z aparatu i to, co mozna z RAWa wykrecic, to bardzo trudno wysnuc podobne wnioski...
Vim_Woodenhands
03-05-2007, 19:30
Trzy dni temu robiłem kilkanaście zdjęć zapisując je w RAW i JPEG (najwyższa jakość); różnica pomiędzy nimi wynika tylko z obróbki przez procesor aparatu - są mniej wyostrzone i mnie nasycone niż JPEG. Używałem ustawień domyślnych, na co dzień robię tylko w RAW.
Używałem Camera Raw 3.7, Picasy oraz Lightroom 1.0, wszędzie są rewelacyjne!
Rafał_Sz
04-05-2007, 08:29
Kiedyś raz spróbowałem pobawić się RAWami w C1 i jest tak:
Dobre zdjęcie do obróbki, zwłaszcza zrobione w trudnych warunkach - tylko NEF
Pstrykanie na spacerze - JPG
Mati_007
04-05-2007, 18:43
Jak robie jakieś ważne zdjęcia to JPG+RAW. A na spacerze to JPG HQ i do przodu:) Z tego co zauważyłem to z RAW'a można wiele wycisnąć. Ale radzę popróbować z różnymi wywołaczami RAW, bo różne programy dają różne wyniki.