PDA

Zobacz pełną wersję : Zielone zdjęcia w D7000

mishaT
13-06-2014, 14:10
W innym wątku, niestety skasowanym w zw. z awarią forum, opisywałem swoje przejścia dotyczące kalibracji AF w D7000. W skrócie były kolejno: próby mikroklaibracji w body, nieudana pierwsza kalibracja w serwisie N, próba samodzielnej kalibracji przy użyciu softu z Nikon Hacker, druga kalibracja w serwisie. Ta druga droższa bo rzekomo aparat został całkiem przeze mnie rozregulowany - cokolwiek to znaczy. Niestety rozregulowanie to ja widzę dopiero teraz.

Otrzymuję ostre zdjęcia, ale czasami są w zasadzie zielone. Jest to widoczne najbardziej (a może nawet tylko) na fotkach robionych w pełnym słońcu na Auto WB. Robię wszystko w RAWach i potem wywołuję je w AR, więc teoretycznie nie jest to duży problem, ale miałem już dwa zdjęcia, dla których zabrakło wartości na skali Magenta/Green.

Czy ktoś z Was może spotkał się z takim problemem i poleci jakkieś rozwiązanie? Na razie widzę dwie opcje - odesłanie do serwisu na korektę (ale na razie kolejne 2 tyg. bez sprzętu w okresie wakacyjnym mnie nie cieszą) lub ustawienie korekty WB w body, ale chyba nie da się tak ustawić aby działało tylko na zdjęciach robionych w słońcu?

GonzoG
13-06-2014, 14:42
Jak jest problem z brakiem skali przy wywoływaniu RAWów, to nie jest to kwestia WB, a coś nie tak z aparatem.

mishaT
13-06-2014, 18:42
Jak jest problem z brakiem skali przy wywoływaniu RAWów, to nie jest to kwestia WB, a coś nie tak z aparatem.

Przyjrzałem się bliżej problemowi i z tym brakiem skali to przesadziłem. Generalnie z tego co widzę to moje zdjęcia wyglądają naturalnie z korektą Tint w stronę Magenta na poziomie 60-80. Wszystkie, które prosto z puszki mają mniej wyglądają zielono, ale czasem już puszka ustawia odpowiedni tint a przy ostrym słońcu jakby się to nie udawało. Pod poniższym linkiem wrzuciłem kilka NEFów gdyby ktoś miał czas spojrzeć. Przed drugą wizytą w serwisie nie miałem takich problemów, ale może to normalne? Jak jest u Was?

https://mega.co.nz/#F!ncBWyZLT!v86t6dCHPUcIfqL7b9IZ5g

Misher
13-06-2014, 19:00
To nie jest normalne, ściągnąłem pierwszego kotka i od razu zarówno w LR jak i w NX widać, że coś jest nie halo. Osobiście nie wiem dlaczego się tak dzieje, ale to na pewno nie jest normalne zachowanie i mimo, że można się z nim uporać to jest to uciążliwe.

klojt
13-06-2014, 19:54
W 'Menu Fotografowania' -> 'Balans Bieli' możliwe jest ustawienie sugestii dla AWB, być może ustawienie wartości na poziomie M5 lub M6 spowoduje że zielony tint zniknie ze zdjęć, co nie zmienia faktu że z aparatem jest spory problem. W D7000 do którego mam dostęp, czasem pojawia się delikatna tendencja do zielonego, ale nigdy nie przekracza ona 10-15 w strone magenty w LR.

GonzoG
13-06-2014, 20:21
Przejrzałem fotki - to nie jest wina AWB. To ewidentnie problem z obrazowaniem aparatu.

Gdyby to był problem AWB, to byłoby to odzwierciedlone w suwaku tinta, a tu ewidentnie aparat barwi zdjęcia.

zgera
13-06-2014, 21:34
Może to zemsta serwisu za użycie nieautoryzowanego oprogramowania, w nagrodę rozregulowali Ci balans bieli w puszce.

mishaT
14-06-2014, 18:34
Może to zemsta serwisu za użycie nieautoryzowanego oprogramowania, w nagrodę rozregulowali Ci balans bieli w puszce.

W nagrodę to już wzięli 190 za regulację aparatu :(
Na Nikon Hacker znalazłem opis przypadków w których regulacja AF tym "nieautoryzowanym" oprogramowaniem powodowała podobne problemy co u mnie, tylko, że przed drugą wizytą w serwisie nic takiego nie widziałem.
Ehh i znowu muszę do nich jechać...
Dzięki wszystkim za pomoc i konsultację!