Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka lampę do d70s?

12p
25-04-2007, 22:01
Witam,
Jestem początkującym amatorem i mam pytanie:
Mam jakieś 250 zl i chce kupić sprzęt do błyskania. Chodzi mi o coś na poczatek do fotografii sportowej typu snowboard , deskorolka. Chce kupić kostkę synchro i jakaś lampę o liczbie przewodniej powyżej 30.
Czy każda lampę można podłączyć w taki sposób do aparatu?? czy nie grozi to jakimś uszkodzeniem korpusu?? Na co zwrócić uwagę podczas kupna takiego sprzętu, co będzie pasować a co nie??
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi!

puchbeary
25-04-2007, 22:30
Nie wiem na ile jesteś świadomym ograniczeń jakie stoją na twojej drodze w doborze lampy błyskowej. Nikon d70s realizuje pomiar iTTL a co za tym idzie w pełni będą z nim działać lampy które potrafią tegoż iTTLa zrozumieć. Nie muszę chyba pisać że najlepiej dogada się z lampami Nikona sb600 i sb800 (celowo pomijam sb400 bo nie może mi przejść przez klawiaturę żeby ustawić ją w jednym szeregu z poprzednimi dwoma). Lampy które owego wspomnianego iTTLa nie rozumieją będą działać jedynie we własnej automatyce lub w pełnym manualu. Napisałes że potrzebujesz lampy do zdjęć sportowych - dynamicznych scen - nie wiem czy robienie w takich sytuacjach zdjęć w manualnych ustawieniach lampy - z założeniem że wcześniej tego nie robiłeś - jest celowe. Nie dasz rady wyrobić się z wprowadzaniem zmian w ustawieniach lampy. Troszkę lepiej będzie to wyglądać w sytuacji gdy zdjęcia będą robione na sali lub w miejscu gdzie wcześniej będziesz mógł sobie pstryknąć zdjęcie testowe a później warunki oświetleniowe nie ulegną zmianie. Ale to i tak daleko od ideału.

Co do wartości napięcia na stopce to musisz poszukać na forum bo były podobne wątki wraz z odnośnikiem do dość pokaźnej bazy lamp błyskowych z wyszczególnieniem ich napięcia na stopce.

Jśli nie udało mi się odtraszyć Cię od zakupu to w kwocie którą wymieniłeś kupisz Sb28 choć łatwo nie będzie albo Sb26 - już łatwiej. Jedna i druga działa jedynie w automatyce lampy lub pełnym manualu ale za to są dość mocne i mają głowicę ruchomą w pionie i poziomie więc pozwalają na odbijanie światła. spróbuj może jednak dozbierać jeszcze i kupić sb600 - będziesz miał znacznie większy komfort pracy.

12p
28-04-2007, 13:35
Sęk w tym ze jestem jak najbardziej swiadomy ograniczen stawianych przez takie wlasnie lampy, ale kwota ktora dysponuje nie predko sie zmieni:)(jestem studentem-niestety studia nie pozwalaja mi podjac pracy), chyba ze w wakacje jakos:) Dzieki wielkie za porade. Mam jeszcze tylko jedno pytanie: to napiecie na stopce nie moze byc wieksze niz napiecei ktore akceptuje moj aparat?? Jak podlaczyl bym dwie lampy powiedzmy przes kostke synchro to jak wtedy wyglada sprawa z napieciami?? na kazda z osobna czy to sie sumuje_?
Dziekuje, Pozdrawiam.

szymony
28-04-2007, 22:28
Kup jakiegoś starego metza z automatyką tyrystorową np. z serii CT.

Yelen
29-04-2007, 10:48
Jak robisz deskorolkę i snowboard to całą automatykę możesz sobie darować. Mocna lampa + fotocela i wyzwalanie z wbudowanej lub lampa na kablu w łapie spełnia swoje zadanie. Zazwyczaj jest dużo czasu na ustawienie światła więc jakakolwiek automatyka może wprowadzić wyłącznie w błąd.

moderna
14-05-2007, 00:05
A ja miałem d70s i pstrykałem na początku tylko z lampą carena tz250 i bez problemu pomagała w doświetleniu sceny,jej ustawiania są uniwersalne dla wszystkich aparatów wystarczy przełączyć tryb. Nikon mi działał na "n" .Odpalałem ją na minolcie manualnej i nikonach i pentaxach i zenitach i zawsze był git. Poszukał bym takich lamp z tyrystorem . Tanio i efektywnie.Wystarczy trzymać się tylko przysłony opisanej na odwrocie lampy,a automat zrobi swoje.

Wojciech
14-05-2007, 22:44
czesc
wlasnie udalo mi sie kupic sb 600
duzo o tym bylo pisane ale jak dla mnie super
kaszdy radzi ostatnio o metza czy sb 800 szczegolnie sb 800 cene ma super

ale jak na moje i normalne potrzeby to wystarcza
zdjecia super
oczywiscie trzeba sie pilnowac zeby nie przeswietlic "obiektu"
ale to z kazda lampa moze lepeirj zainwest w nowe szklo niz w mega lampe i nie wykorzystywac jej w po0lowie mozliwosci
czesc