Zobacz pełną wersję : Gwarancja Nikona
Witam. Posiadam d7000 zakupiony 10.04.2013r. O co chodzi z gwarancją 1 rok + ochrona serwisowa?W moim body znów pojawił się problem z BF/FF i chciałbym wysłać na serwis, ale bezpłatnie. A teraz nie wiem czy jakieś koszty będą za to czy nie?
Może się mylę, mieszkam w Niemczech i nie wiem czy w Polsce jest tak samo ale: producent może udzielić gwarancji na swój produkt, ale nie musi. W ramach gwarancji naprawia wszystko za darmo. Ale w EU musi tez dać 2 lata tzw. Gewährleistung ( chyba rękojmia czy jakoś) w ramach której producent musi usunąć usterki jeśli wystąpiły w ciągu 0,5 roku po zakupie. A jeśli później, to zrobi to za darmo tylko jeśli będziesz potrafił udowodnić, że usterka była od razu po zakupie. Więc jeśli już raz robiłeś korekcję fokusa w ramach gwarancji, nie powinieneś mieć problemu. Jeśli nie robiłeś wcześniej korekcji w Nikonie, możesz mieć problem.
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
aparat wysyłałem z 3-4 miesiące temu do gwarancji właśnie z powodu BF/FF. Istnieje jakieś prawdopodobieństwo/szansa, że mogą mi wymienić na nowe body?:) jeśli odpowiednie ich piiiiiiiiii bo to są jakieś jaja nie po to kupowałem aparat, aby wysyłać go co chwilę do serwisu:/ Lub powiedzmy wspomnę, żeby zabierali ten złom i wymienili na d7100 z dopłata z mojej strony??:D możliwe jest w ogóle coś takiego?
Jeśli dobrze pamiętam mają prawo trzy razy reperować. Gdy po trzecim razie znowu wystąpi problem, masz prawo zwrocic sprzet.
Wysłane z mojego S1 przy użyciu Tapatalka
kurde to mogłem częściej go wysyłać:/ żeby teraz mi nie powiedzieli, że już po gwarancji, a rok ochrony serwisowej to pic na wodę:/ jutro zadzwonię i zapytam
nied0bry
12-06-2014, 20:18
Jeśli dobrze pamiętam mają prawo trzy razy reperować. Gdy po trzecim razie znowu wystąpi problem, masz prawo zwrocic sprzet.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd... Jeśli nie ma takiego zapisu w karcie gwarancyjnej, to mogą Ci go naprawiać do usr...nej śmierci i nic na to nie poradzisz (jeśli reklamujesz z tytułu gwarancji). To samo dotyczy się 14 dni na naprawę gwarancyjną... Wszystko zależy od tego, co jest napisane w karcie gw. (ciągle zakładając, że reklamujesz z tytułu gwarancji a nie niezgodności, czy rękojmi).
Pozdr,
kris
Chyba się czyjś post zgubił, bo już na ten temat było wyjaśnione. Ale dzięki za poprawienie mnie, może komuś jeszcze przyda się ta informacja.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
niconiarz
16-06-2014, 12:26
To prawo regulują przepisy, najlepiej sie dowiedzieć u Rzecznka Praw Konsumenta. Jeśli ta sama usterka będzie się powtarzała kilka razy w przeciągu jakiegoś okresu (chyba 3 mies) masz prawo do wymiany sprzętu na nowy. Tak mi sie wydaje.
Masz rację. Wydaje Ci się.