PDA

Zobacz pełną wersję : Gwarancja Nikona

Pablo25
04-06-2014, 19:25
Witam. Posiadam d7000 zakupiony 10.04.2013r. O co chodzi z gwarancją 1 rok + ochrona serwisowa?W moim body znów pojawił się problem z BF/FF i chciałbym wysłać na serwis, ale bezpłatnie. A teraz nie wiem czy jakieś koszty będą za to czy nie?

pawl_s
04-06-2014, 20:22
Może się mylę, mieszkam w Niemczech i nie wiem czy w Polsce jest tak samo ale: producent może udzielić gwarancji na swój produkt, ale nie musi. W ramach gwarancji naprawia wszystko za darmo. Ale w EU musi tez dać 2 lata tzw. Gewährleistung ( chyba rękojmia czy jakoś) w ramach której producent musi usunąć usterki jeśli wystąpiły w ciągu 0,5 roku po zakupie. A jeśli później, to zrobi to za darmo tylko jeśli będziesz potrafił udowodnić, że usterka była od razu po zakupie. Więc jeśli już raz robiłeś korekcję fokusa w ramach gwarancji, nie powinieneś mieć problemu. Jeśli nie robiłeś wcześniej korekcji w Nikonie, możesz mieć problem.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Pablo25
04-06-2014, 22:05
aparat wysyłałem z 3-4 miesiące temu do gwarancji właśnie z powodu BF/FF. Istnieje jakieś prawdopodobieństwo/szansa, że mogą mi wymienić na nowe body?:) jeśli odpowiednie ich piiiiiiiiii bo to są jakieś jaja nie po to kupowałem aparat, aby wysyłać go co chwilę do serwisu:/ Lub powiedzmy wspomnę, żeby zabierali ten złom i wymienili na d7100 z dopłata z mojej strony??:D możliwe jest w ogóle coś takiego?

pawl_s
04-06-2014, 22:16
Jeśli dobrze pamiętam mają prawo trzy razy reperować. Gdy po trzecim razie znowu wystąpi problem, masz prawo zwrocic sprzet.

Wysłane z mojego S1 przy użyciu Tapatalka

Pablo25
04-06-2014, 22:31
kurde to mogłem częściej go wysyłać:/ żeby teraz mi nie powiedzieli, że już po gwarancji, a rok ochrony serwisowej to pic na wodę:/ jutro zadzwonię i zapytam

nied0bry
12-06-2014, 20:18
Jeśli dobrze pamiętam mają prawo trzy razy reperować. Gdy po trzecim razie znowu wystąpi problem, masz prawo zwrocic sprzet.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd... Jeśli nie ma takiego zapisu w karcie gwarancyjnej, to mogą Ci go naprawiać do usr...nej śmierci i nic na to nie poradzisz (jeśli reklamujesz z tytułu gwarancji). To samo dotyczy się 14 dni na naprawę gwarancyjną... Wszystko zależy od tego, co jest napisane w karcie gw. (ciągle zakładając, że reklamujesz z tytułu gwarancji a nie niezgodności, czy rękojmi).

Pozdr,
kris

pawl_s
12-06-2014, 23:44
Chyba się czyjś post zgubił, bo już na ten temat było wyjaśnione. Ale dzięki za poprawienie mnie, może komuś jeszcze przyda się ta informacja.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

niconiarz
16-06-2014, 12:26
To prawo regulują przepisy, najlepiej sie dowiedzieć u Rzecznka Praw Konsumenta. Jeśli ta sama usterka będzie się powtarzała kilka razy w przeciągu jakiegoś okresu (chyba 3 mies) masz prawo do wymiany sprzętu na nowy. Tak mi sie wydaje.

MC_
16-06-2014, 12:49
Masz rację. Wydaje Ci się.