PDA

Zobacz pełną wersję : ViewNX 2 - jak wyłączyć narzuconą korekcję.

Marek Bielski
04-06-2014, 16:10
WItam,
ViewNX używam tylko do selekcji nef-ów. Zależy mi na ty aby oglądać je bez narzuconej edycji przez aparat czy też sam ViewNX. Czysta matryca, brak kontrastu, wyprane kolory. Wiem, ze jest to możliwe, gdyż jakiś czas temu tak własnie selekcjonowałem swoje rawy. Przy ostatniej selekcji, każdy plik ma narzuconą korekcję obrazu. Doradźcie jak to zmienić. Zdjęcia w puszce zapisuję w Adobe RGB.

Johanan
04-06-2014, 16:16
WItam,
ViewNX używam tylko do selekcji nef-ów. Zależy mi na ty aby oglądać je bez narzuconej edycji przez aparat czy też sam ViewNX. Czysta matryca, brak kontrastu, wyprane kolory. Wiem, ze jest to możliwe, gdyż jakiś czas temu tak własnie selekcjonowałem swoje rawy. Przy ostatniej selekcji, każdy plik ma narzuconą korekcję obrazu. Doradźcie jak to zmienić. Zdjęcia w puszce zapisuję w Adobe RGB.

A co to za różnica w jakiej przestrzeni kolorystycznej zapisujesz nefy w puszce?

To już lepiej ustaw któryś z trybów sRGB, bo przynajmniej będziesz miał piękny podgląd w VNX-ie. :)

Marek Bielski
04-06-2014, 16:20
Johanan, totalnie nie skumałeś pytania.

Johanan
04-06-2014, 16:25
Johanan, totalnie nie skumałeś pytania.

No to mnie oświeć.

Narzekasz ma wyprane kolory w podglądzie w VNX, a przy tym jeszcze mówisz, że zapisujesz nefy w aparacie w przestrzeni aRGB, tylko po jaką, że tak powiem ... tak zapisujesz, to najstarsi Górale nie wiedzą.

Slon
04-06-2014, 16:30
Wydaje mi się, że ViewNX używa się właśnie dlatego, aby widzieć ustawienia z aparatu. Niestety nie wiem jak zmusić do tego ViewNX, ale znam dwie inne opcje:
1 - ustaw przetwarzanie obrazu w aparacie na płasko (wszystko na 0)
2 - użyj innego programu, np. Bridge'a

Marek Bielski
04-06-2014, 16:33
Jonathan UWAŻAJ bo cię oświecam!

WItam,
Zależy mi na tym aby oglądać je bez narzuconej edycji przez aparat czy też sam ViewNX. Czysta matryca, brak kontrastu, wyprane kolory.

Gdzie ty czytasz o narzekaniu na wyprane kolory to "najstarsi Górale nie wiedzą."

Misher
04-06-2014, 16:34
Johanan Marek właśnie nie narzeka na wyprane kolory tylko takie wyprane właśnie chce widziec w podgladzie NX, przynajmniej ja tak to rozumiem.

...tapnięte...

Marek Bielski
04-06-2014, 16:38
Wydaje mi się, że ViewNX używa się właśnie dlatego, aby widzieć ustawienia z aparatu. Niestety nie wiem jak zmusić do tego ViewNX, ale:
1 - ustaw przetwarzanie obrazu w aparacie na płasko (wszystko na 0)
2 - użyj innego programu, np. Bridge'a

Może się używa, może nie. Ja wiem, jak ja potrzebuję użyć tego softu. Mam foty o gigantycznym kontraście i przy selekcji chciałbym zobaczyć czy coś ciekawego czai się w cieniach.

Johanan
04-06-2014, 16:39
W oknie edycji klikamy "RAW" i mamy to co z matrycy, a nie tylko fikuśnego jotpega.

nikoniarz
04-06-2014, 16:39
Chyba jedyna możliwość to "wyzerowanie" Picture Control. Najlepiej tego pod nazwą Neutral. Bo wyzerowany Neutral nie jest równy wyzerowanemu Vivid'owi...

Johanan, jeśli klikniemy w RAW to NX zaczyna czytać Picture Control z puszki. Przynajmniej ja tak mam. Raptem zaczyna działać na obraz "puszkowe" wyostrzanie.

Johanan
04-06-2014, 17:02
Zawsze jak widać niesłusznie zakładam, że ludziska nie korzystają z rozdzielnika z "polepszaczy" z puszki.