Zobacz pełną wersję : Dwie różne karty do d7000
Wyrwiząb
04-06-2014, 10:49
Koledzy doradźcie proszę
Teraz w gnieździe 1 mam kartę sandisk 16gb 45mb/s uhs 1. Zamierzam dokupić drugą i wykorzystywać tylko do zapisu raw, a tą co mam tak jak teraz do jpeg.
Wytypowałem tą:
http://allegro.pl/sandisk-sdhc-extreme-32gb-80mb-s-uhs-i-24h-nowosc-i4280907947.html
Myślę o tak dużej, ponieważ w planie mam w tym roku dwa wyjazdy bez możliwości zgrania zdjęć gdybym zapełnił pamięć. Do tego raw zajmuje więcej miejsca no i szybkość zapisu 80 mb/s też ma chyba znaczenie.
Będzie mi to działać?
ps. Kupiłem sobie nikkora 17-55 2.8, na razie jestem zachwycony, chociaż dość niewygodnie trzyma mi się teraz aparat, bo jest ciężki i pierścień zoom jakoś dziwacznie blisko body jest. Projektował to chyba japoński karzeł z palcami długości 5cm
W testowanych przezemnie D7000 i D7100 z róznymi kartami Sandiska i Lexara nigdy nie było problemów z dwoma kartami w body, bo dlaczego miały by być. Szybkość zapisu wpływa tylko na prędkość opróżniania się bufora, więc będzie miała raczej tylko znaczenie przy zdjęciach seryjnych, że body nie zwolni tak szybko.
PS. Raczej nie polecam kupować kart przez internet, gdyż znane są przypadki sprzedawania podróbek o wątpliwych osiągach. Lepiej odwiedzić jednego z autoryzowanych przedstawicieli.
Ja mam te karty w D7100 w dwóch gniazdach, tzn 16 gb 45mb/s i 32 gb 45mb/s. Wszystko działa idealnie.
Jak napisał kolega klojt: będzie działać.
A JAK będzie działać zależy od tego jak ustawisz rolę drugiej karty i gdzie którą włożysz. Jeśli masz ustawione zapisywanie jpg na jednej i raw na drugiej to jeśli zależy Ci na szybkości serii powinieneś szybszą kartę dać na rawy a wolniejszą na jpegi. Jeśli zależy Ci na ilości zdjęć w rawach to na rawy większą na jpg mniejszą. Jeśli ustawiłbyś, że każde zdjęcie ma się zapisywać na dwóch kartach, to myślę, że prędkość serii będzie ograniczać prędkość najwolniejszej karty. Przy funkcji przepełnienia to jasne - prędkość serii zależy od aktualnie używanej karty.
Ja focę tylko w rawach, więc korzystam na ogół tylko z opcji przepełnienia, a na Twoim miejscu, skoro chcesz mieć też jpegi, dałbym nową kartę na rawy a starą na jpg - tak jak kombinujesz.
Wyrwiząb
04-06-2014, 12:09
Jak napisał kolega klojt: będzie działać.
A JAK będzie działać zależy od tego jak ustawisz rolę drugiej karty i gdzie którą włożysz. Jeśli masz ustawione zapisywanie jpg na jednej i raw na drugiej to jeśli zależy Ci na szybkości serii powinieneś szybszą kartę dać na rawy a wolniejszą na jpegi. Jeśli zależy Ci na ilości zdjęć w rawach to na rawy większą na jpg mniejszą. Jeśli ustawiłbyś, że każde zdjęcie ma się zapisywać na dwóch kartach, to myślę, że prędkość serii będzie ograniczać prędkość najwolniejszej karty. Przy funkcji przepełnienia to jasne - prędkość serii zależy od aktualnie używanej karty.
Ja focę tylko w rawach, więc korzystam na ogół tylko z opcji przepełnienia, a na Twoim miejscu, skoro chcesz mieć też jpegi, dałbym nową kartę na rawy a starą na jpg - tak jak kombinujesz.
Dziękuję za odpowiedzi
Jeżeli zdecyduję się na zakup tej większej i szybszej to oczywiście pójdzie tylko na raw, a ta dotychczasowa tylko na jpeg. Zapis jednego zdjęcia równocześnie raw i jpeg na obu kartach.
Co do samego sklepu, to jest z Krakowa i zamierzam się tam wybrać osobiście, bo potrzebuje też filtr marumi super dhg lub jakiś b+w, najpierw chcę przymierzyć jak dekielek trzyma (szczególnie przy b+w). Sklep raczej uczciwy, już u nich raz kupowałem
Koledzy doradźcie proszę
Teraz w gnieździe 1 mam kartę sandisk 16gb 45mb/s uhs 1. Zamierzam dokupić drugą i wykorzystywać tylko do zapisu raw, a tą co mam tak jak teraz do jpeg.
Wytypowałem tą:
http://allegro.pl/sandisk-sdhc-extreme-32gb-80mb-s-uhs-i-24h-nowosc-i4280907947.html
Myślę o tak dużej, ponieważ w planie mam w tym roku dwa wyjazdy bez możliwości zgrania zdjęć gdybym zapełnił pamięć. Do tego raw zajmuje więcej miejsca no i szybkość zapisu 80 mb/s też ma chyba znaczenie.
Będzie mi to działać?
ps. Kupiłem sobie nikkora 17-55 2.8, na razie jestem zachwycony, chociaż dość niewygodnie trzyma mi się teraz aparat, bo jest ciężki i pierścień zoom jakoś dziwacznie blisko body jest. Projektował to chyba japoński karzeł z palcami długości 5cm
1. 32 GB starczy na 1500-2000 zdjęć RAW - nie wiem czy to jest dla ciebie dużo.
2. Sandisk Extreme 80MB/s (lub w nowej nazwie Etreme Plus) mają 80MB/s odczyt, a nie zapis. W zapisie ok 50-60MB/s (46-55 MiB/s).
3. D7000 i tak nie wyciągnie z tych kart więcej jak 20-23 MiB/s. Na Extreme Pro 95MB/s osiąga w porywach 25 MiB/s w zapisie.
4. Ja mam SanDisk Ultra UHS-I (30 MB/s) i Extreme 80MB/s i Extreme Pro 95MB/s - nie widać między nimi jakiś specjalnych różnicy w prędkości zapisu w D7000.
Wyrwiząb
04-06-2014, 12:39
1. 32 GB starczy na 1500-2000 zdjęć RAW - nie wiem czy to jest dla ciebie dużo.
2. Sandisk Extreme 80MB/s (lub w nowej nazwie Etreme Plus) mają 80MB/s odczyt, a nie zapis. W zapisie ok 50-60MB/s (46-55 MiB/s).
3. D7000 i tak nie wyciągnie z tych kart więcej jak 20-23 MiB/s. Na Extreme Pro 95MB/s osiąga w porywach 25 MiB/s w zapisie.
4. Ja mam SanDisk Ultra UHS-I (30 MB/s) i Extreme 80MB/s i Extreme Pro 95MB/s - nie widać między nimi jakiś specjalnych różnicy w prędkości zapisu w D7000.
O widzisz, nie wiedziałem, że jest to parametr odnoszący się do odczytu. Czyli spokojnie ta obleci http://allegro.pl/sandisk-sdhc-extreme-32gb-45-mb-s-krakow-class-10-i4280907903.html
Dla mnie 1500 zdjęć to bardzo dużo. Aparat mam już chyba pół roku i dopiero około 1300 zrobione, ale będą teraz dwa wyjazdy z czego jeden typowo pod fotografowanie i sam nie wiem ile wyjdzie z tego. A jeszcze chciałem pobawić się w filmowanie, bo nie próbowałem do tej pory.
Biorę zatem chyba tą tańszą 45mb/s
Wyrwiząb
04-06-2014, 14:47
do kasacji
Aparat bo tak dużo, czy mnie bo tak mało? ;)