Zobacz pełną wersję : Beznadziejne fotki z D80
Witam
Czy D80 moze być gorsze od D50 ??? TAK!!!
oto przykład:
D50
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img48.imageshack.us/img48/9536/d50aq6.jpg)
D80
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img411.imageshack.us/img411/4894/d80at1.jpg)
Zdjęcia wykonane za pomocą sigma EX 70-200
f4, 200mm, iso400 - dla D50 pomiar matrycowy dla 80 z wiadomych względów średnio ważony
powiedzcie, czy ten aparat tak ma, czy moj egemplarz jest delikatnie mówiąc źle trafiony?
i co moge zrobić aby podniejśc jakość zdjęc z 80, tylko serwis?
Witam
Czy D80 moze być gorsze od D50 ??? TAK!!!
Kocham takie teksty...
Odpowiem w tym samym tonie.
Tak, po tym porownaniu widac, ze D80 to syf, wywaliles kase w błoto.
prz3mo - ciichoo to jest ta chwila kiedy posiadacze d50 moga sie troche poonanizowac...sprzetowo oczywiscie;]
A jakie to są te "wiadome względy"?? Trudno coś sensownego wywnioskować po jednym zdjęciu. Ostrość źle ustawiona, nie wiadomo czy to przypadek, czy norma. Być może puszka do regulacji i tyle. Sprawa mało skomplikowana.
Zrobilem sporo fotek porównawczych testując rózne ustawienai aparatu i niestety nadal zdjęcia wychodzą rozmyte.
"Wiadome względy" fo prześwietlanie fotek przez D80 w trybie matrixu.
Wojteksw
25-04-2007, 19:38
To nie jest dokładnie wykonany test, czas w jakim wykonano zdjęcia 18 i 19 godz. Niby ta sama ogniskowa a inne foty, dlaczego w D80 iso 400 a w D50 nie mogę ustalić.
fotki ze statywu sa?
Ps.Porownuj Nefy
godzina ta sama tylko pewnie w jednym jest czas zimowy ;-) inne przyliżenia bo jeden aparat ma 10 Mpix a drugi 6 Mpix
foti z ręki, wykonam jeszcze dziś ze statywu i w nefach.
Zrobilem sporo fotek porównawczych testując rózne ustawienai aparatu i niestety nadal zdjęcia wychodzą rozmyte.
"Wiadome względy" fo prześwietlanie fotek przez D80 w trybie matrixu.
Szczególnie przy tak szalonym kontraście oświetlenia sceny.
W D80 daj sharpness na maksa, sRGB na IIIa
Człowieku, 1/250 sekundy (w exif), i ogniskowa 200, to po kropie spodziewaj się w miarę nieporuszonych zdjęć przy co najwyżej 1/300 sekundy. Ustaw aparat na statywie/cegle/czymkolwiek, zrób przy 200 mm z 1/640 i wtedy porównuj.
inne przyliżenia bo jeden aparat ma 10 Mpix a drugi 6 Mpix
hmm... what's up ???
dobrze, ze nie porownywales d80 z np. d70 ten to by dopiero dal czadu. wyrzucilbys d80 od razu do kosza. ;-)
zapewne ...
buahahaahaha...
panowie... troszkę powagi. ;) :twisted:
Fotki z reki przy dosyc skrajnych dla ogniskowej czasach,w jpg(gdzie wiadomo ze d50 odszumia i wyostrza calkiem sprawnie) - zaden to test.
no i ok teraz juz wiadomo, poprawię jutro test.
Powaga jest nie wskazana jeszcze macie czas aby być poważnym ... nie będę mówił kiedy.. domyślcie się ;-)
a tak poza tym to ja bym taki test raczej zamieścił w cafe bądź humor :)
kolego nikt ci tego nie broni, mozesz umieścic odrazu kilka, aby za szybko nie zniaknal usmiech w twojej i czytajacych twarzy :-)
hehe... z angielską klasą zakończę tego offa cytatem NO COMMENTS ;)
a ja nie widze fotki z d50 w pierwszym poscie, wiec d80 jest lepszy - chociaz fotki widac :) (choc poruszone i zle ustawione prarametry jpg-a w menu aparatu)
Zbigniew
25-04-2007, 22:07
Poza tym wszystkim, co już napisano, to ja mam takie sugestie:
- napisz, czy to jest crop 100% - chyba tak, ale nie znalazłem, że tak,
- zrób coś z krótszym czasem (przynajmniej takim, aby można wyeliminować poruszenie),
- zrób NEFa (to już napisano, ale powtarzam, bo ważne) - zależnie od ustawień puszek możesz mieć różne (bardzo różne) efekty
- jeżeli jest to crop 100%, to wiedz, że w taim wycinku z D80 otrzymasz prawdopodobnie mniej ostre zdjęcia niż z D50 (temat ostrości był dyskutowany niejednokrotnie).
Podsumowując - porób i pokaż więcej fotek, przy czym takich, gdzie wyeliminowane są czynniki takie jak poruszenie. Jeżeli jest źle, to puszka może być trzaśnięta. I tyle, nie ma co roztrząsać.