Zobacz pełną wersję : Czy lampa Soligora informuje body o podniesieniu głowicy?
Witam!
Czy ktoś się orientuje, czy taka lampa:
http://www.allegro.pl/item182595585_soligor_pz_420_af_do_nikona.html
informuje body o podniesieniu głowicy? Chodzi o to, żeby aparat używał metody "D" przy odbijaniu światła od sufitu.
bears_company
25-04-2007, 19:48
A co to za wynalazek ??
Witam!
czy .... lampa:
..........
informuje body o podniesieniu głowicy? Chodzi o to, żeby aparat używał metody "D" przy odbijaniu światła od sufitu.
co ty za teorie sobie stworzyłeś?
body nie jest o niczym informowane - bo nie musi. To jest niepotrzebne.
SB800 tez nie informuje. Odchylenie głowicy ma tylko ten skutek, że przestaje sie pokazywac zasięg błysku.
TTL polega na zaprzestaniu błysku w momencie gdy do aparatu wpadnie dostateczna ilośc światła. Dla aparatu nie ma znaczenia w jakiej pozycji znajduje się lampa, czy są na nej nasadki itp, tylko ile światła wróciło. To bardzo upraszcza system błysku.
Sorki, Jacek_Z, ale w lampach to szczerze dopiero raczkuję, a znajomy mi powiedział, że ważne jest, aby lampa po odchyleniu głowicy (np. odbijając błysk od sufitu) nie korzystała z pomiaru "D" obiektywu, bo do sufitu będzie 1-2 metry, a w rzeczywistości aby oświetlić główny motyw, po odbiciu wyjdzie jakieś 4 metry, do tego światło z lampy ulegnie rozproszeniu... i chodzi mi o to, żeby lampa tak dobierała moc błysku, żeby po odbiciu od sufitu scena nie była niedoświetlona.
twój znajmy wie że dzwonią, ale nie wie, w którym kościele :-D
body steruje lampą a nie odwrotnie. Body nie potrzebuje od lampy żadnych informacji o świetle.
(tzn otrzymuje, ale zupełnie innych niż się spodziewasz - np czy lampa jest włączona i naładowana).
Informacja o D - dystansie jest pobierana od obiektywu, ale to nie jest wystarczające dla body dla ustalenia ilości światła jaka ma wypromieniowac lampa. Body wcale nie musi wiedzieć jaka silna jest lampa! O dziwo to jest zupełnie nieistotne. Body wie - dzięki swojemu czujnikowi czy wróciła po odbiciu dosteczna ilośc światła, by prawidłowo naswietlić film/matrycę. Body nie obchodzi, czy lampa jest na wprost czy o sufit, a tylko to czy wróciło tyle ile trzeba światła. Nie jest istotne czy to cała moc lampy, czy ćwierć. Ma być tyle ile trzeba.
Jak lampa jest za słaba - to błyskając nawet cała mocą da niedoświetlone zdjęcie.
lampa którą jak widzę kupiłes będzie ci działac z analogami w TTL (po odchyleniu palnika także, a też na kablu - bez odchylania palnika - jak to wytłumaczy twój kolega?).
Al Bundy
26-04-2007, 14:11
A mnie się wydawało że TTL to pomiar mocy potrzebnej do błysku przy pomocy przedbłysków a nie przerwanie błysku gdy dostateczna moc dotrze do lampy...mylę się?
Czyli nie powinienem się obawiać, że będzie zły pomiar, jeśli będę odbijał od sufitu?
Al Bundy
26-04-2007, 14:47
Byleby był w zasięgu lampy bo w kościele to raczej nie przejdzie :D
Czyli nie powinienem się obawiać, że będzie zły pomiar, jeśli będę odbijał od sufitu?
nie miej obaw. jak moc lampy będzie wystarczająca to będzie ok.
Al - zależy od systemu błysku i czy czujnik błysku jest uzywany przed naświetleniem (jak w tańszych cyfrakach przed podniesieniem lustra, lub w analogach po podniesieniu lustra - inny czujnik) czy w trakcie naświetlania (jak w niektórych innych analogach). To tak w pewnym uproszczeniu, bo sa wyjątki. MarviN ma analoga.
"mnie się wydawało że TTL to pomiar mocy potrzebnej do błysku przy pomocy przedbłysków a nie przerwanie błysku gdy dostateczna moc dotrze do lampy..."
a czy jedno wyklucza drugie? po to są przedbłyski, by wiedziec kiedy się ma główny błysk skończyć. Moc błysku reguluje się czasem jego trwania.
Al Bundy
26-04-2007, 15:04
Chcesz powiedzieć że lampy "błyszczą" dłużej lub krócej w zależności od ustawionej mocy? Coś tam kiedyś słyszałem ale chętnie o tym poczytam gdzieś... Z innej strony nie zawsze takie rozwiązanie byłoby chyba wskazane?
oczywiście, że czasem błysku. poczytaj instrukcję - masz sb800 - strona 122.
pełen bysk - czas 1/1.050 s
moc 1/128 - czas 1/41.600 s
natężenie światła jest praktycznie stałe (poza zapalaniem się i gaszeniem gazów w palniku). moc reguluje sie czasem. Tylko zwróć uwage jakie to czasy. Każdy z nich jest i tak wiele krótszy od czasu normalnego synchro. Choc juz w trybach FP - to niekoniecznie, ale naświetlanie szczeliną i synchronizacja FP to zupełnie inne zagadnienie. S
Al Bundy
26-04-2007, 15:57
Już jestem mądrzejszy choć wystarczyło poczytać ... Przy okazji zapytam może o coś pokrewnego choć to OT...
Lampy w studio, nikon, wyzwalacz i czas 1/250 - wszystko ok.
Ta sama sytuacja i kumpla 350D, te same czasy i klatka naświetla się tylko do połowy. Poprawnie jest dopiero od 1/150 w dół. Nie do końca to rozumiem. Przy wyzwalaczu mam jakieś info o czasach synchro ale Nikon jakby to olał. Canon natomiast trafia dokładnie w to co tam piszą... Jak to jest?
nie rozumiem do kóca problemu - ale zadam pierw pytanie - jak wyzwalasz lampy - radio czy błysk i jaki jest czas synchronizacji canona 350D? Chyba nie ma on tak dobrej migawki by miał 1/250.
Władca Pixeli
27-04-2007, 03:57
jaki jest czas synchronizacji canona 350D? Chyba nie ma on tak dobrej migawki by miał 1/250.
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos350d/page2.asp
Flash X-Sync: 1/200
Al Bundy
27-04-2007, 07:17
nie rozumiem do kóca problemu - ale zadam pierw pytanie - jak wyzwalasz lampy - radio czy błysk i jaki jest czas synchronizacji canona 350D? Chyba nie ma on tak dobrej migawki by miał 1/250.
Jak napisałem - wyzwalam radiowo. Poprostu nie wiem co jest przyczyną połówkowego naświetlania zdjęcia na Canonie. Rozumiem że to sprawa migawki ale przcież w Nikonie jest podobna a mimo tego spokojnie mogę błyskać i w 1/750. Zastanawiam się czy nie jest to wina czasem wyzwalacza VS Canon... Canon na 1/200 mimo że jeszcze powinien synchronizwoać - nie robi tego. Nikon wychodzi poza 1/500 i zdjęcie mam poprawne...
Napisałeś wyzwalacz. Mogło to w takim razie być także IR, nie tylko radio.
W d70 masz migawkę hybrydową, a nie szczelinową. W każdym innym nikonie z "pełną" szczelinową migawką będziesz miał czas synchro 1/125 lub 1/160 s. teoretycznie w d200 powinieneś miec do 1/250, ale z chińskim radiem synchronizuje do 1/160 o ile dobrze pamiętam.
Podobnie jak widac canon na radiu nie daje rady na 1/200 a tylko 1/150 (?) jak piszesz. To problem tych chińskich radii.
Na IR albo błysku będziesz miał: na canonie 350D powinieneś 1/200. Na nikonie - zależy od modelu. Te z hybrydowymi migawkamin - każdy czas, ale nie uzywaj w studiu krócej niż 1/500 albo nawet 1/250. Bo to by dobrz\e chodziło zależy od modelu lamp jakie używasz. Jeśli znasz czasy błysku lamp studyjnych (popatrz może są w instrukcji) choćby na pełnej mocy - bo wtedy jest najdłuższy błysk - to będziesz wiedział jaki czasy możesz używać - tylko dłuższe niż czas błysku lampy, bo inaczej obetniesz błysk lamp i będziesz niedoświetlał. A lampy studyjne świecą wiele, wiele dłużej niz taka sb800.
Al Bundy
27-04-2007, 09:31
Moje przy pełnej mocy maja 1/800 a minimum to 1/500. Chcesz powiedzieć że to nadal wina migawki a nie wyzwalacza? To czemu piszą w instrukcji o czasach? Może trafiłem na dobrego chińczyka? :D
przy minimum musza mieć krócej, a nie dłużej niż przy max. Sprawdż dane.
w canonie - to wina chińskiego synchro, powinno do 1/200 a jest tylko do 1/150 tak?
Przy czarnym studiu i praktycznie braku zastanego światła (piloty sa tak słabe, że ich nie bierz pod uwagę) zupełnie taki niuans nie ma znaczenia.
w nikonie d70 ci wszystko gra jak rozumiem. Ale przestanie jak kupisz d80 lub d200. najprawdopodobniej z chińskim radiem będziesz miał 1/160.
Ja stosuje IR i mam takie synchro jak podają w instrukcjach aparatów.
Przy okazji:
d70 pozwala ci synchronizowac krócej niż 1/500 (ale w studiu przypadkiem tego nie rób! mimo, że sprzęt niby na to pozwala) bo radio i IR obsługuje tylko centralny styk stopki. mając sb800 nie nastawisz krócej niż 1/500) chyba, że zakleisz styki.
w dziale o lampach błyskowych był już wiele razy wałkowany temat migawki hybrydowej i konsekwencji tego faktu dla błysku.
i o kłopotach z chińskim radiem też - ale jeden - chyba nawet admin brał w nim udział. Dawno to było - jak wyszedł D200.
Al Bundy
01-05-2007, 20:39
Co do czasów to oczywiście pomyłka moja. Dzięki za info - powoli zaczynam kumać...
Z dawnych czasów pamiętam, że TTL oznaczało wtedy pomiar światła (w tym również błyskowego) przez obiektyw - Through The Lens. I, jak mi mówi wyszukiwarka, to się nie zmieniło, a już zacząłem wątpić.