PDA

Zobacz pełną wersję : Kupię statyw

Fejton
03-06-2014, 21:11
Witam, zanoszę się z zamiarem zakupu pierwszego statywu. Uprzedzając odpowiedzi - Tak, tak, przeczytałem już większość opinii dotyczących tanich statywów. W związku z tym, iż mój budżet jest mocno ograniczony stąd pytanie: Czy inwestować w używany statyw z serii Sherpa, konkretnie Velbon Sherpa 200R czy nie ma sensu przepłacać i wybrać nowy Velbon DF61 / Velbon CX-444 bo to jest to samo ? Używam Nikona D3200 + Kit 18-55 + Nikkor 55-200 VR ED. Chwilowo nie zamierzam inwestować w nową optykę - chcę nauczyć się posługiwać tym co mam, później przyjdzie czas na taki skok. Wracając do tematu, chciałbym nauczyć się posługiwać statywem, odpowiednio ustawiać aparat pod zdjęcia produktowe (sprzedaję czasami na allegro), czasami jakiś portret, a najczęściej zdjęcia wieczorne nieba i okolic mojego domu. Zdjęcia zamierzam robić używając pilota lub samowyzwalacza.

Może ma ktoś jakiś sensowny, nieużywany statyw w dobrym stanie tak do 200zł ? (niestety nie mogę dodać jeszcze postu w dziale "Kupię").

Serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

nikoniarz
03-06-2014, 21:35
Jeśli to ma być statyw do nauki, to myślę, że można kupić DF61, szczególnie, że nie masz zbyt ciężkiego zestawu. Jeśli z czasem okaże się, że ze statywu korzystasz wyjątkowo często i obecny przestaje spełniać wymogi, wtedy kupisz coś konkretnego.

JED
04-06-2014, 09:48
Interesuje Cie Velbon Sherpa 600?
Jesli tak, to odezwij sie na PW.
Jest uzywany, ale tego nie widac.
Bez problemu wytrzymuje to, co widac w mojej stopce.

Co wiecej, odebralem wczoraj Manfrotto 055 (za prawie 800 pln) i uwazam, ze moze sie schowac jakosciowo do tego Velbona.
Przykre, ale prawdziwe.

Fejton
04-06-2014, 11:21
Ten niestety jest poza moim zasięgiem. Zamówiłem Velbona DF 61. Do nauki powinien wystarczyć na lekkim zestawie jaki posiadam. Jak złapię bakcyla i nauczę się robić poprawne zdjęcia z e statywu i nie tylko, wtedy zainwestuje w sprzęt. Dzięki za opinie.

JED
04-06-2014, 11:32
Najgorzej kupowac 2 razy - ale pewnie wiesz, co robisz.

Fejton
04-06-2014, 15:02
Ja mam tak z wszystkim, np. kupuje najtańsze narty carvingowe żeby zobaczyć czym to się je. Poznaje zasady działania, możliwości i jak mi się spodoba... kupuje ukochane atomic beta race'y i daję popalić. Może tak samo bedzie ze zdjeciami/statywami. Dla mnie to tak, jak po zdaniu prawa jazdy kupować porsche. Wolę się nauczyć najpierw jeździć maluchem :)

nikoniarz
04-06-2014, 15:48
Rozsądne podejście wg. mnie.