Zobacz pełną wersję : Co pewnym i szybkim AF?
Witam, zakładam temat w tym dziale ponieważ zaglądają tu bardziej doświadczeni niż do działy z Dxx-Dxxxx:)
Jestem użytkownikiem d7000 miałem okazję pracować na ślubie kilka razy jako drugi fotograf. Stwierdzam, że d7000 nie radzi sobie w ciemnych pomieszczeniach, było dużo sytuacji, kiedy wciskałem spust migawki i nic:/ Głównie używam środkowego punktu. Na tamronie 17-50 z przysłoną 2.8 było lepiej, lecz dużo zdjęć jest po prostu nie ostra. Na obiektywie nikkora 50D na przysłonie 1.8 było najtrudniej w trudnych warunkach. Ustawień jakich używałem to czas głównie 1/125, aczkolwiek były sytuacje gdzie użyty był od 80-150, przysłona od 1.8-4.0. Iso 800-2000. Pomiar głównie matrycowy.Nie jestem zbytnio zadowolony z pracy tego body i chciałbym coś bardziej pewnego, tylko co kupić, aby nie wydać fortuny? Zapewne d300s spełni moje oczekiwania, ale obrazek już odbiega od d7000 no i szumy zdecydowanie większe. d700 znowu za drogi, d600 niby nowa puszka, ale też z AF podobno kiepsko i jakieś BF/FF. Co kupić, aby być zadowolonym? Już myślałem nad 5d mkII, ale wg testu na optyczne AF to tragedia, gdzie już lepszy jest w 1000D najtańszej puszcze Canona. Może sony oferuje coś pewniejszego?:D
Dodam, że fotografowałem z lampą i używałem wspomagania z lampy
Dodam, że fotografowałem z lampą i używałem wspomagania z lampy
Przy takim ustawieniu, to może zacznij od zmiany lampy i obiektywów na porządniejsze.
Tamron 17-50/2.8 celnością nie grzeszy nawet w dobrych warunkach.
Mam D7000 i ze wspomaganiem z lampy, to trafia w całkowitej ciemnicy. Nawet szkłem f/5.6.
Z Sigmą 17-50/2.8 i Metzem 50 bez problemów ustawia ostrość na odległościach nawet ponad 10m, a z lampami Nikona zapewne znacznie dalej bo mają mocniejsze wspomaganie AF.\
nikkor 50/1.8D nie jest przecież taki zły, zdecydowanie szybszy od wersji G. A to głównie z na pełnej dziurze miałem największe problemy,
D7100 - ma moduł AF z D300 ;)
nikoniarz
02-06-2014, 21:41
Ale jak wiadomo moduł modułowi bywa nierówny...
nikkor 50/1.8D nie jest przecież taki zły, zdecydowanie szybszy od wersji G. A to głównie z na pełnej dziurze miałem największe problemy,
A co ma piernik do wiatraka ??
Albo coś będzie szybie, albo precyzyjne. Nie da się tych dwóch pogodzić w cenie 400zł.
Ale jak wiadomo moduł modułowi bywa nierówny...
To znaczy?
cz4rnuch
02-06-2014, 21:59
To znaczy? Moduł jest ten sam albo lekko zmodyfikowany, ale różnice podobno są. Kilku użytkowników skarży się(na D7100, w sumie tu na forum to chyba tylko jedna osoba ;)) że ten w D300(s) jest bardziej pewny co może wynikać np z tego że inaczej je zaprogramowano. Także czułość centralnego krzyżowego jest inna w D300 i D7100.
salvdali
02-06-2014, 22:05
Problemem to może być nie sprzęt, tylko Twoja technika/umiejętności. Przelicz sobie głębię ostrości i zobacz jaka jest dla 50mm przy f/1.8 Wystarczy, ze albo obiekt albo Ty się kiwniesz po ustawieniu ostrości i masz w efekcie nie poruszone nieostre zdjęcie. Dlatego właśnie pitolenie slubniakow o tym, że szkło musi być jasne uważam za bzdurę, bo na otworze większym niż 5,6 praktycznie nie ma kontroli nad tym co jest ostre jeśli i obiekt i fotograf są w ruchu. Ostra fotka to będzie owszem z dobrego jasnego szkła, ale przymknietego odpowiednio...
Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
więc jak uzyskać efekt rozmycia tła, jak przymknę do 5.6:/
cz4rnuch
02-06-2014, 22:17
więc jak uzyskać efekt rozmycia tła, jak przymknę do 5.6:/ W PSie. Słyszałem też, że taki ficzer mają najnowsze komórki :)
nikoniarz
02-06-2014, 22:19
więc jak uzyskać efekt rozmycia tła, jak przymknę do 5.6:/
W PSie. Słyszałem też, że taki ficzer mają najnowsze komórki :)
Można też użyć ogniskowej minimum 300 mm :)
salvdali
02-06-2014, 22:21
Uwierz mi na słowo, jeśli sam ni zrobiłeś takiego zdjecia: przy odpowiednich odległościach tła obiektu i fotografa wszystko będzie jak trzeba
nikoniarz
02-06-2014, 22:26
Uwierz mi na słowo, jeśli sam ni zrobiłeś takiego zdjecia: przy odpowiednich odległościach tła obiektu i fotografa wszystko będzie jak trzeba
Jeśli to do mnie to zdaję sobie z tego sprawę. Wręcz to dla mnie oczywiste ;)
salvdali
02-06-2014, 22:30
Nie, to było do Pablo ;) Nie widziałem Twojego posta...
nikoniarz
02-06-2014, 22:32
Ale warto też mieć na uwadze, że nie zawsze można zaaranżować sytuacje, nie zawsze jest czas, nie zawsze jest miejsce... Dlatego warto być przygotowanym sprzętowo na każdą sytuację. Oczywiście mam na myśli bezkompromisowe podejście to tematu.
salvdali
02-06-2014, 22:40
Ale to nie jest MZ podejście fotograficzne tylko szklonanistyczne... musisz znać ograniczenia swojego sprzętu i robić dobre fotki pomimo jego wad. Połowa sukcesu to umieć samemu określić jakich zdjęć się nie umie robić i ich nie robić na zleceniu. A uczyć się w wolnych chwilach. Fizyki nie odszukasz, jeśli masz duży otwór to mała, lub b. małą GO i albo umiesz stać nieruchomo i przewidywać położenie płaszczyzny ostrości, albo masz (jak pisałem wczesniej) nieporuszone nieostre zdjęcie. Life is brutal...
I to nie jest żaden bf/ff...
A, że spapralem w ten sposób kilka fantastycznych ujęć, to wiem o czym pisze...
nikoniarz
02-06-2014, 22:44
Co kto woli. Każdy ma swoje podejście...
Dlatego właśnie pitolenie slubniakow o tym, że szkło musi być jasne uważam za bzdurę, bo na otworze większym niż 5,6 praktycznie nie ma kontroli nad tym co jest ostre jeśli i obiekt i fotograf są w ruchu. Ostra fotka to będzie owszem z dobrego jasnego szkła, ale przymknietego odpowiednio...
To jest pitolenie...
Jaki problem robić śluby nawet i na f/1.4 ?? przecież tam prawie wszystko jest statyczne. Wciskasz guzior do końca i nic się nie przesuwa.
Wesela - jak masz ludzi w ruchu to się nie używa AF-S, bo to głupota, więc masz gdzieś czy coś się przestawia czy nie.
salvdali
02-06-2014, 22:48
Powtórzę zatem za kolega, żeby nie było rozlewu krwi: co kto woli....
nikoniarz
02-06-2014, 22:51
Dokładnie. Najgorsze co może być to przekonywanie kogoś do swojego podejścia. Każdy wie co robi, w końcu jesteśmy dorośli...
Żeby nie było OT- jeśli AF jest priorytetowy to ja bym brał D300s...
Żeby nie było OT- jeśli AF jest priorytetowy to ja bym brał D300s...
Ale nawet D300s w kiepskich warunkach nie da rady z byle jakim szkłem.
Jak ma być zoom z szybkim i pewnym AF w każdych warunkach - jest jeden - Nikkor 17-55/2.8.
W normalnych Sigma 17-50 wiele nie ustępuje ale w ciemnicy Nikkory (chyba większość) mają zdecydowaną przewagę.
nikoniarz
02-06-2014, 23:19
Autor pytał o body, więc zasugerowałem body...
Maciek N
02-06-2014, 23:19
Moje doświadczenia są takie że najnowsze puszki (D600 D800) mają mniej pewny AF porównując D300 D700. Teraz pracuję z D800 i od 2 tygodni z D600. Szkła cały czas te same czyli Nikory 50 f1.4, 85 f1.8, 16-35 f4, 24-70 f2.8, oraz Sigmę 70-200
Najbardziej pewne szkło pod względem AF to oczywiście 24-70 f2.8. Niedawno obsługiwałem komunię 2x 50 dzieci. W czasie samej komunii robiłem 3 zdjęcia z fleszem każdemu dziecku. Celowałem każdemu dokładnie w oko i miałem dość dobre warunki. Niestety co 15 zdjęcie było niedooszczone lub przestrzelone co w trakcie robienia zdjęć wydawało mi się niemożliwe.
Porównując to do D700 z tym samym szkłem 24-70 to w zasadzie nie przypominam sobie żeby ostrość była jakimś problemem.
Nie mam pojęcia z czego to wynika. Może jestem już starszy i wzrok się pogorszył, a może wyższa rozdzielczość przysparza producentom więcej kłopotów technicznych.
nikoniarz
02-06-2014, 23:24
niedooszczone
Proszę, powiedz że to niechcący :D
somrozen
03-06-2014, 00:49
Moje doświadczenia są takie że najnowsze puszki (D600 D800) mają mniej pewny AF porównując D300 D700.
Proszę, powiedz, że to był żart, bo ktoś jeszcze będzie skłonny uwierzyć...
Nie powiem, żeby to była kwestia wiecznej szczęśliwości, ale na pewno obruszałbym się rzadziej gdybym przestał wreszcie widzieć na końcu postów genialny tekst: "Wysłane z mojego Golfa GTi przy użyciu Tapatalka".
Nie powiem, żeby to była kwestia wiecznej szczęśliwości, ale na pewno obruszałbym się rzadziej gdybym przestał wreszcie widzieć na końcu postów genialny tekst: "Wysłane z mojego Golfa GTi przy użyciu Tapatalka".
MilekS, nie chwaliłeś się, że zmieniłeś auto ! ;)
Zaś wracając do meritum - jak D600 może mieć pewny AF skoro przemontowali go z D7000 ?
Moje doświadczenia są takie że najnowsze puszki (D600 D800) mają mniej pewny AF porównując D300 D700. To nie tak. Na pewno D800 ma lepszy AF od D700. D600 najsłabszy - ale to dlatego, że ma gorszy moduł AFu. D300 jest chyba najszybszy - to crop i nie ma za wiele Mpx - nie widać minimalnych nietrafień.