Zobacz pełną wersję : Centralny punkt AF (D7100)
Witam,
ponieważ zastanawiam się nad zmianą staruszka k-ra na k-5IIs/k-3 lub D7100, mam pytanie o centralny punkt AF. Czy któryś parametr w specyfikacji powie mi jak wielki jest ten punkt w przypadku podanych body? Na jednym z zagranicznych for padło stwierdzenie, że wielkość tego punktu jest zmienna - im mniejszy, tym precyzyjniejszy. Jeśli chodzi o Pentaksa, to AF jest dla mnie jedynym mankamentem, ale najważniejszym. Ileż to straconych ujęć, gdy AF błądził nie mogąc znaleźć punktu ostrości, albo gdy naostrzył, ale na tło lub metr przed obiektem...
Czy AF w body jest jedynym czynnikiem precyzji ostrzenia czy wiele (ile?) zależy od szkła?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Iwona
Witam,
ponieważ zastanawiam się nad zmianą staruszka k-ra na k-5IIs/k-3 lub D7100, mam pytanie o centralny punkt AF. Czy któryś parametr w specyfikacji powie mi jak wielki jest ten punkt w przypadku podanych body? Na jednym z zagranicznych for padło stwierdzenie, że wielkość tego punktu jest zmienna - im mniejszy, tym precyzyjniejszy. Jeśli chodzi o Pentaksa, to AF jest dla mnie jedynym mankamentem, ale najważniejszym. Ileż to straconych ujęć, gdy AF błądził nie mogąc znaleźć punktu ostrości, albo gdy naostrzył, ale na tło lub metr przed obiektem...
Czy AF w body jest jedynym czynnikiem precyzji ostrzenia czy wiele (ile?) zależy od szkła?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Iwona
Nikt Ci nie powie jak duży jest ten punkt. To jest ścisły parametr samego modułu AFa, którego pewnie nigdy nie poznasz. Wielkość tego pola w wizjerze nie ma najmniejszego znaczenia. To są tylko kreski.
Jeśli chodzi o precyzję ostrzenia - i AF i szkło mają znaczenie. Jak skopany AF w body, to nie będzie dobrze ostrzyć, jak skopany AF w obiektywie, to też nie będzie dobrze ostrzyć.
AF w 7100 nie jest jakoś zauważalnie szybszy / celniejszy od K-5II. K-3 nie wiem bo nie miałem przyjemności. Z pewnością dowolny z tych trzech aparatów będzie krokiem naprzód w tej kwestii w porównaniu do K-r. U mnie o zmianie systemu zadecydowały szkła a nie body. Aktualnie najwięcej pstrykam Sigmą 18-35 1.8 i ostrzy super ale po kilkugodzinnej zabawie z USB dockiem.
Pzdr
AF w 7100 nie jest jakoś zauważalnie szybszy / celniejszy od K-5II. K-3 nie wiem bo nie miałem przyjemności. Z pewnością dowolny z tych trzech aparatów będzie krokiem naprzód w tej kwestii w porównaniu do K-r. U mnie o zmianie systemu zadecydowały szkła a nie body. Aktualnie najwięcej pstrykam Sigmą 18-35 1.8 i ostrzy super ale po kilkugodzinnej zabawie z USB dockiem.
Pzdr
Przeszedłeś właśnie z Pentaksa, tak?
GonzoG, niestety nie znam możliwości szybkości ani D7100 z Af-s 300/4, ani k-5IIs/k-3 z DA *300/4 (te 3 zestawy biorę pod uwagę, choć ostatnio Bigma też zaczęła do mnie puszczać oko), stąd moje pytanie. Jak mam zatem podjąć decyzję? Może ktoś z forumowiczów ma choć ten pierwszy zestaw i wypowie się na temat precyzji AF na niejednolitym tle (trawy, trzciny itp.)?
Precyzja AF w D7100 jest bardzo dobra. Szybkość AF-S 300/4 też.
K-5II natomiast ma znacznie czulszy AF - czyli bez problemów będzie ustawiał ostrość przy mniejszej ilości światła.
Precyzja AF w D7100 jest bardzo dobra. Szybkość AF-S 300/4 też.
K-5II natomiast ma znacznie czulszy AF - czyli bez problemów będzie ustawiał ostrość przy mniejszej ilości światła.
Czulszy, ale czy przez to precyzyjniejszy? Bo jeśli będzie ustawiał w mniejszej ilości światła, ale niecelnie, to nie będzie to żadna przewaga nad N.
Wanageddon
04-06-2014, 22:01
W moim wypadku, mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z pracy AF w d7100. Warto też jednak zwrócić uwagę na szkło, z różnymi szkłami oczywiste jest, że osiągnie się różną celność, nie wspominając o szybkości czy wyżej wspomnianej czułości. Nie bawiąc się w szczegóły zdecydowana większość zdjęć przy współpracy z s 18-35 jest ostra (> 90%).
Druga połowa wątku przepadła wraz z macierzą dyskową serwera ...