PDA

Zobacz pełną wersję : Dobry i niedrogi papier A4 do Epsona (pod CISS) - co polecacie

mini21
02-06-2014, 17:21
Witam.

Ponieważ zacząłem trochę częściej drukować fotki i mam zamontowany CISS Ink-Mate (drukarka to Epson PX730), poszukuje jakiegoś papieru.
Niestety, ten którego używałem - Epson Glossy 225g (4 gwiazdki) - jak się okazało, został wycofany z oferty Epsona (nie wiem dlaczego...).
Ten sam los spotkał papier Agfy (to już mnie aż tak bardzo nie dziwi).
Chciałbym kupić coś, co nie zniknie za miesiąc i zrobić pod niego profil.

Trochę pozytywnych opinii słyszałem o papierze "z Lidl'a", niestety, nie jest on już obecnie dostępny.

Czy ktoś używa podobnego połączenia - CISS + papier firmy "trzeciej"?
Jaki moglibyście polecić?
Nie ukrywam, że cena też ma tu swoje znaczenie, dlatego nie chciałbym przekraczać kwoty +/- 1,2 zł za kartkę A4 papieru (ten od Epsona kosztował +/- 45 zł za 40 szt.)

Z góry dziękuje.

digger-gp
13-06-2014, 03:49
może z firmy "papier do zdjęć"

mini21
13-06-2014, 06:56
Digger - widziałem, że edytowałeś post :)

Tej firmy papieru jeszcze nie używałem.
Dzięki

bth
13-06-2014, 10:08
To może Fomei?

http://sklep.medikon.pl/papier-fotograficzny/papier-do-drukarek-atramentowych-w-arkuszach/fomei

digger-gp
13-06-2014, 15:11
Do druku barwnikowego Epson Glossy 225g był super.. tani i bardzo dobry.. szkoda że go wycofano..
Teraz drukuję pigmentówką i preferuje jedwabiste... np PermaJet Oyster
Tak w ogóle to obecnie uważam że szkoda pieniędzy na drukowanie na tanich papierach..

mini21
13-06-2014, 15:25
Wiesz, powiem tak...
Do moich "amatorskich" zastosowań, gdy zdjęcie idzie za folię i do segregatora zwanego też przeze mnie "Portfolio", nie wiem, czy zauważę różnicę.
Kiedyś kupiłem (chyba w Lidlu) papier Agfy - pakowany po 50 szt. - dla mnie był świetny.
Potem nie mogłem go znaleźć, kupiłem też Agfy, ale o trochę mniejszej gramaturze - zupełnie co innego.

Wczoraj kupiłem w Cortlandzie Premium Glossy od Epsona - 40 zł za 30 arkusz.
Cena ujdzie, choć swojego poprzednika kupiłbym prawie 2x więcej za tę samą albo niższą cenę.

Ponieważ używam tego CISS'a, chcę zrobić profil, co też tanie nie jest (można zrobić zdalnie za ok. 100 zł, ale już raz miałem tak robiony i nie jestem do końca zadowolony), albo "na miejscu u klienta" za 200 zł, dlatego chcę wybrać papier, który nie zniknie tak jak oba które mam (zarówno Agfa jak i ten Epson).
Padnie chyba na Epson Premium Glossy, wychodzi to ok. 1,33 za arkusz, czyli nie ma jeszcze tragedii.

P.S. gdzie kupujesz papier PermaJet i ile Cię to kosztuje?
Bo jakoś nie mogłem znaleźć tego papieru w PL...

digger-gp
13-06-2014, 15:37
tutaj... to nie będzie chyba kryptoreklama skoro nie w PL... http://www.barkerphotographic.ie/index.php?route=product/category&path=80_90&sort=p.price&order=ASC