Zobacz pełną wersję : Nikon D50 + CARENA 30AF ?
pavel0910
02-06-2014, 13:46
Witam.
Znalazłem na allegro taką aukcję:
http://allegro.pl/carena-30-af-dwupalnikowa-minolta-nikon-lad-akumu-i4279339217.html
Lampa wydaje się fajna, obsługuje TTL, ma regulacje w dwóch płaszczyznach no i cena jest bardzo niska. Opłaca się coś takiego kupić, aby zacząć przygodę z lampami?
Z przodu jest przełącznik, który palnik ma być aktywny? Bo chyba nie działają oba naraz?
A może zamiast tego poszukać Tumax 880AFZ, również z TTL? Ewentualnie manualna Yongnuo YN-460II?
Jak wygląda sprawa z takimi manualnymi lampami? Ustawiam moc błysku i później doświadczalnie dobieram czas otwarcia migawki?
Proszę o jakieś porady.
Może i TTL obsługuje, ale D50 już nie. Body obsługuje iTTL.
Witam.
Znalazłem na allegro taką aukcję:
http://allegro.pl/carena-30-af-dwupalnikowa-minolta-nikon-lad-akumu-i4279339217.html
Lampa wydaje się fajna, obsługuje TTL, ma regulacje w dwóch płaszczyznach no i cena jest bardzo niska. Opłaca się coś takiego kupić, aby zacząć przygodę z lampami?
Z przodu jest przełącznik, który palnik ma być aktywny? Bo chyba nie działają oba naraz?
Ta lampa ma TTL do analogów. D50 ma i-TTL.
A może zamiast tego poszukać Tumax 880AFZ, również z TTL?
Lepiej już Yongnuo YN-468II. Tumax nie dość że jest bardzo awaryjny, to jeszcze zupełnie nie obliczalny.
Ewentualnie manualna Yongnuo YN-460II?
Jak wygląda sprawa z takimi manualnymi lampami? Ustawiam moc błysku i później doświadczalnie dobieram czas otwarcia migawki?
Proszę o jakieś porady.
Jak nie boisz się ręcznego ustawiania mocy, to możesz i taką brać. Choć ja już bym w takim przypadku celował w YN-560 II lub III
pavel0910
02-06-2014, 14:23
Czyli nic z tego. Zostaje tylko praca manualna. Czy to wygląda tak jak mówiłem? Ustawiam moc błysku, a następnie odpowiedni czas naświetlania?
Zobacz tez Triopo 970. Cena troche nizsza niz YN i TTL ma.
Czyli nic z tego. Zostaje tylko praca manualna. Czy to wygląda tak jak mówiłem? Ustawiam moc błysku, a następnie odpowiedni czas naświetlania?
Przy błysku czas migawki nie ma żadnego znaczenia. Ustawia się moc lampy i przesłonę.
Zobacz tez Triopo 970. Cena troche nizsza niz YN i TTL ma.
Strasznie narzekają na wręcz gigantyczną awaryjność lamp Triopo. Ja bym się nie nie pchał.
pavel0910
04-06-2014, 16:24
Zdecydowałem się na zakup YN-460II. Za 150zł kupiłem 2 lampy (jedna uszkodzona). Jako że zajmuje się elektroniką, może uda mi się coś z tym zrobić.
Jeśli ilość światła dozuje się przysłoną to przy moim obiektywie będzie problem. Kitowy 18-55 f/3.5-5.6 wraz ze zmianą ogniskowej będzie zmieniał też przysłonę. Do takiej manualnej lampy raczej przydałaby się jakaś stałka, mam rację?
Albo stałka albo lampa z iTTL