Zobacz pełną wersję : Brak wspomagania AF w SB900
Dotychczas lampa przy współpracy z D700 emitowała czerwoną "siateczkę", teraz przestała to robić. I faktycznie wspomaganie nie działa. AF trafia tylko przy jasnym oświetleniu planu, o pracy w półmroku nie ma mowy. W ustawieniach nie zmieniałam nic. Co więcej, kilkukrotnie upewniłam się z instrukcją w ręku, że są poprawne.
Dzwoniłam po kilku serwisach w Krakowie, ale żaden nie chce się tego podejmować i nie są w stanie mi nic poradzić. Czy macie dla mnie jakieś sugestie / wskazówki, nim odeślę aparat do autoryzowanego serwisu?
Wspomaganie działa tylko ze środkowym polem AF i trybem autofokusa AF-S i AF-A, ważne aby wybrany był środkowy punkt AF.
madebyzosiek
02-06-2014, 14:49
Wspomaganie działa tylko ze środkowym polem AF i trybem autofokusa AF-S i AF-A, ważne aby wybrany był środkowy punkt AF.
Wspomaganie w sb900 nie działa tylko ze środkowym punktem, z bocznymi również (tam są trzy diody). Do autorki: sprawdź czy nie masz wyłączonego wspomagania w lampie albo w puszce... Niby oczywiste ale może?:)
OK, obydwu Wam bardzo dziękuję. Nie wiem jakim cudem, ale po przeprogramowaniu wszystkiego "na czuja" wspomaganie działa znowu! Widocznie coś mało dla mnie oczywistego faktycznie było wyłączone, a że nieczęsto pracuję z lampą - oto efekt...
Przy okazji - zaskakujący był dla mnie fakt, że żaden serwis w Krakowie nie chciał się podjąć takiego tematu.
stanseba
03-06-2014, 21:15
Wspomaganie działa z pozostałymi punktami AF.
Wspomaganie działa z pozostałymi punktami AF.
Już wcześniej zostało to wyjaśnione.