PDA

Zobacz pełną wersję : SB900 nie błyska za każdym razem

papen
02-06-2014, 11:26
Witam,

od jakiegoś czasu mam problemy z lampą, która nie zawsze ma chęć błysnąć.
Gdy jest założona na sanki D90 jest delikatny aczkolwiek wyczuwalny luz. Gdy poruszam nią, tryb TTL raz się pojawia, raz znika. Gdy nie jest dostępny, lampa nie błyśnie.
Wyzwalana radiowo przez Yongnuo RF-602 strzela za każdym razem.

Wg mnie problem wynika ze wspomnianego luzu na sankach. Czy należy je wymienić (jeśli tak, czy znacie może koszt takiej usługi w serwisie), czy może jest jakaś "domowa" metoda naprawy?

Z góry dzięki za pomoc.

GonzoG
02-06-2014, 12:15
Spróbuj najpierw dogiąć sanki w aparacie.

gregorek
04-06-2014, 18:50
Proponuję skontaktować się z serwisem. Miałem podobnie i doginanie sanek nic nie dało. Aparat i tak pojechał do serwisu i problem zniknął.

niconiarz
16-06-2014, 19:21
Polecam Opto-Technikę z Warszawy, wykonują dużo naprawa dla autoryzowanego serwisu zarówno gwarancji jak i pogwarancyjnych. Kosztorys u nich jest bezpłatny i wykonywany z dnia na dzień

Nixi
27-06-2014, 17:24
Miałem dokładnie ten sam przypadek z Sabinką 800... winny okazał się ... Palnik ( sic!), choć na pierwszy rzut oka nikt by o nim nie pomyślał.
pzdr Nix

gregorek
01-07-2014, 08:04
Czy palnik to łatwo można sprawdzić, wystarczy podpiąć lampę do innego body. Ja na początku też najpierw zacząłem doginać sanki ale to nic nie dało i dopiero potem sprawdziłem trzy inne sabiny na mojej puszce i oczywiście wszystkie miały podobne problemy z błyskaniem.
Efekt końcowy był taki, że do kosztów naprawy doszła wymiana doginanych przeze mnie sanek...

stachmuszel
01-07-2014, 09:32
Aby sprawdzić palnik nie trzeba lampy podpinać pod body. Wystarczy wyzwalać ręcznie przyciskiem na lampie. Jeśli błyska za każdym razem, to nie palnik. Jeśli nie błyska, czeka nas naprawa najprostsza z możliwych, czyli wymiana palnika.