PDA

Zobacz pełną wersję : kto wyczysci matryce w Rzeszowie?

jonjov
25-04-2007, 18:07
Witam wszystkich serdecznie!Do tej pory pisałem o jakichś paproszkach które widzę w wizjerze a ktorych nie było widać na zdjęciach.Gdy zrobiłem zdjęcia o dużej wartości przysłony wyszlo na to,że i matryca jest zabrudzona.Próbowałem już metod typu przedmuchiwanie gruszką,odsysanie odkurzaczem (bardzo ostrożne) ale paproszki wychodzą na zdjęciach w dlaszym ciągu.Zastanawiam się nad oddaniem aparatu w dobre ręce,żeby wkońcu ktoś umiał wyczyścić mi matrycę.Może ktośma namiary na kogoś kto zajmuje się czyszczeniem mattryc w Rzeszowie albo okolicy.Bardzo proszę o namiary...Z góry dziękuję za odpowiedzi...pozdrawiam!

pebees
25-04-2007, 19:49
Czyszczeniem matryc, nie tylko w Rzeszowie, ale wszędzie, zajmują się ich użytkownicy. Czytając uprzednio to, co znajdą w googlach :D

Jachu
25-04-2007, 20:03
W Rzeszowie nikt się tym profesjonalnie nie zajmuje- przynajmniej mi nie udało się znaleźć. Kupiłem pędzelek polecany przez użytkowników na tym forum i wyczyściłem sam, dzięki temu zaoszczędziłem czas (wysyłka do serwisu) i pieniądze. Na początku bałem się, że matryca jest strasznie delikatna i łatwo ją porysować ale to nie prawda. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze odtłuścić pędzelek. Tam na Gałęzowskiego lubią wysoko się cenić poza tym widziałem kilka ich napraw aparatów analogowych które pozostawiały wiele do życzenia więc się zastanów czy będziesz tam latał z każdym pyłkiem.

Norbs
25-04-2007, 20:12
Rzeszów ul. Gałęzowskiego Servis sprzętu foto. Powinni wyczyścić.

thor88
25-04-2007, 20:38
Na początku bałem się, że matryca jest strasznie delikatna i łatwo ją porysować ale to nie prawda. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze odtłuścić pędzelek.

tak na przyszłość to filtr przed matrycą jest na prawdę delikatny ;) gratulacje z przeprowadzonej udanej operacji na otwartej matrycy:)

Jachu
25-04-2007, 20:43
tak na przyszłość to filtr przed matrycą jest na prawdę delikatny ;) gratulacje z przeprowadzonej udanej operacji na otwartej matrycy:)

Pisząc matryca miałem oczywiście na myśli filtr ale wszyscy przecież wiemy o co chodzi, bo dużo wątków było już na ten temat ;) Pedzęlek, który mam jest bardzo delikatny (polecany przez wielu użytkowników) więc myślę, że jest to bezpieczna metoda.

marcinc
15-04-2011, 09:46
Odkopuje temat:)

Szukam w okolicach Rzeszowa serwisu gdzie mogę wyczyścić matrycę.
Znalazłem w Sędziszowie Młp Fotoelektronik Serwis (http://fotoelektronik.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=51) zajmujący się naprawą i konserwacją lustrzanek.
Za usługę czyszczenia matrycy biorą 70zł
Czy ktoś korzystał z ich usług?