PDA

Zobacz pełną wersję : wycena naprawy w serwisie autoryzowanym

freemanek
02-06-2014, 10:54
oddałem do serwisu D90 wraz z obiektywem 35mm w celu wyczyszczenie matrycy i ustawienia AF (był/jest BF)

W piątek otrzymałem dwie wyceny na naprawę:

Jedna na d90 z informacją o czyszczeniu matrycy i "Regulacja systemu autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta" (190 zł)

oraz osobną na obiektyw czyszczenie oraz "Regulacja systemu autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta" (75 zł)

Może się nie znam, ale czy nie powinna być jedna wycena i jedna płatność za kalibrację obiektywu??

nikoniarz
02-06-2014, 11:02
Kalibracja obiektywu to kalibracja obiektywu. Body tez sie kalibruje

freemanek
02-06-2014, 11:05
No więc po godzinie udało mi się dodzwonić i uzyskać odpowiedź - kalibrowane są dwa oddzielne sprzęty/ urządzenia. W związku z czym mamy dwie wyceny. Nie jest tak, że obiektyw jest kalibrowany pod konkretne body.

Co generalnie wydaje mi się dziwne patrząc na to co się pisze i mówi, że wszyscy wysyłają obiektywy by wykalibrować pod konkretne body.

nikoniarz
02-06-2014, 11:07
Kalibruje sie do wzorca body i obiektyw. Niektorzy kalibruja tylko szklo pod swoje body.

freemanek
02-06-2014, 11:09
Cale życie człowiek się uczy :) Dobrze wiedzieć.

nikoniarz
02-06-2014, 11:12
Skoro teraz masz body skalibrowane do wzorca to kolejny obiektyw mozesz wyslac do kalibracji bez body. Teoretycznie powinni skalibrowac ze bedzie dobrze. Ale i tak lepiej wyslac z body by skalibrowali szklo pod konkretne body.

zgera
02-06-2014, 12:06
Cale życie człowiek się uczy :) Dobrze wiedzieć.

To prawda, szkoda że tyle musisz zapłacić za usługę z której nie musisz być wcale zadowolony.
Kalibracja w serwisie Nikona jest przeprowadzana do wzorca, czyli osobno obiektyw i body.
Po takim zabiegu nie ma pewności że tandem będzie ostrzył poprawnie, mnie dwukrotnie kalibrowali D5000 pod N35 z opłakanym skutkiem.
Obecnie takie zabiegi robię sam, czyszczenie matrycy zajmuje mi około 5 min i koszt 20 zł, czyli użycie jednej szpatułki, kalibracja body D90 zajmuje kilka sekund, sprawdzenie i ewentualna korekta i po sprawie.

niconiarz
16-06-2014, 12:25
Wyślij sprzęt do serwisu, który naprawia dla autoryzowanego serwisu: Opto Technika. Poproś o regulacje obiektywu wraz z body. Z doświadczenia wiem, że najlepiej wysłać wszystkie szkła, które się używa z body

zgera
16-06-2014, 12:34
Wyślij sprzęt do serwisu, który naprawia dla autoryzowanego serwisu: Opto Technika. Poproś o regulacje obiektywu wraz z body. Z doświadczenia wiem, że najlepiej wysłać wszystkie szkła, które się używa z body

Nie ma takiego serwisu, kalibrację wykonuje tylko serwis Nikona w Polsce lub w krajach EU.