PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc przy wyborze kompakciaka

greg-gor
01-06-2014, 21:13
Witam,
muszę dokonać wyboru aparatu kompaktowego z programu lojalnościowego, który dobiega końca. Aparaty jakie mam do wyboru:

1.Fujifilm FinePix S6800

2.Fujifilm FinePix S4400

3.Fujifilm FinePix SL260

4.Nikon Coolpix S6800

5.Samsung WB350F

6.SONY DSC-H300

wklepałem je do porównania na optyczne: http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=5&add0=1804&add1=1493&add2=1496&add3=1828&add4=1835

Nie mam możliwości fizycznego obejrzenia aparatów. Nie ma dla mnie znaczenia wielkość aparatu, ani jego ciężar. Chciałbym aby komfort fotografowania był jak najlepszy ponieważ mam zamiar przekazać go jako prezent dla rodziców.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i uwagi.

puch24
01-06-2014, 21:56
Wszystko zależy od potrzeb / oczekiwań / umiejętności obdarowanych.
Te Fuji mają zoomy o wielkiej krotności - ale czy będzie to potrzebne i wykorzystywane?
Dwa z Fuji nich mają wizjery elektroniczne, pozostałe ich nie mają.
Nikon i Samsung są bardziej kieszonkowe, Fuji są duże.
Nikon, wg tabeli, nie ma trybów ręcznych, i ma najmniejszą krotność zooma, ale codziennych zastosowań chyba wystarczającą.

greg-gor
01-06-2014, 22:17
Zaawansowane funkcje i tryby manualne napewno nie będą wykorzystane. Chodzi o prostotę obsługi i ładny nieporuszony obrazek w trybie automatycznym. Czy któryś z tych aparatów wyróżnia się "nadzwyczajną" stabilizacją ?

jozeko
01-06-2014, 22:19
Ja stawiam na Nikona jest najmniejszy i najlżejszy z prezentowanych. Matryce we wszystkich mają taki sam rozmiar więc różnice w obrazowaniu będą niezauważalne, najmniejsza krotność zooma i tak jest ogromna (12). Tutaj link http://www.ephotozine.com/article/nikon-coolpix-s6800-review-24460 z krótkim przeglądem tego aparatu.

greg-gor
01-06-2014, 23:27
Przeanalizowałem na podstawie dostępnych recenzji dwa kompaktowe rozmiarowo aparaty: Samsung WB350F oraz Nikon Coolpix S6800. Za samsungiem przemawia szerszy i jaśniejszy obiektyw, na minus jest dotykowy wyświetlacz i "wysuwana" lampa błyskowa, która będzie podatna na uszkodzenia. Za nikonem przemawia większe ISO, "lepsza" stabilizacja podczas fotografowania i kręcenia filmów. matryca jest tych samych rozmiarów, w Nikonie jest dodatkowo Tryb Auto HDR, i procesor EXPEED.

Wygrywa nikon - myślę że cel ładnych zdjęć w trybie automatycznym będzie najlepiej spełniony przez nikona. Dziękuje za uwagi koledze puch24 oraz jozeko.