Zobacz pełną wersję : Komputer i 27" Monitor
Potrzebuje Pomocy.
Mam do wydania okolo 5K PLN na Komputer wraz z Monitorem.
Ma sluzyc glownie do amatorskiej obrobki, czasami moze w cos zagrac, ale to rzadko bo preferuje xboxa.
Mam w posiadaniu Karte Graficzna ASUS GTX560 1GB oraz 2x4GB Kingston KVR1066D3N7/4g
Moglbym te czesci uzyc jesli myslicie, ze beda sie nadawac.
Chcialbym oczywiscie SSD na system, i do tego jakis drugi twardziel, nie koniecznie jakis duzy, bo posiadam kilka zewnetrznych.
Do tego myslalem o monitorze Eizo 27" EV2736WFS, ale oczywiscie moze byc inny, ale preferowalbym dalej 27".
Ewentualnie, czy nie lepsza opcja byloby zakupienie czegos typu Lenovo IdeaCentre A730 Touch lub Lenovo IdeaCentre B750 ?
Z gory dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
O Lenovo zapomnij.
Możesz wytłumaczyć dla czego?
Doradzi jeszcze ktoś kto sie zna na kompach?
Andrzej1974
02-06-2014, 09:26
Gdybym teraz miał wybierać od nowa komp pod obróbkę to zacząłbym od jakiegoś dobrego monitora np. EIZO (osobiście bym celował w CS230 (http://www.eizo.pl/monitor/coloredge-cs230/)? - choć wiem, że to nie 27''). Później płyta (nie narzekam na płytę MSI, którą posiadam), CPU (myślę, że jakiś i7 byłby ok), pamięć (masz już zdaje się 8GB DDR3? więc wystarczy taka wielkość), SSD (tu polecam temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=172325, czytany od końca, rzecz jasna;-)). Na sam koniec dobry zasilacz (nie mam tu na myśli chińszczyzny "firmy No name") + obudowa, która wszystko pomieści.
Możesz wytłumaczyć dla-czego?
...
Monitor w tej chińszczyźnie jest całkiem do niczego.
ps. Dlaczego piszemy łącznie.
Pamięć,która posiadam to oczywiscie DDR3.
O procku też myślałem już o i7 4770?
Posiadana grafika myślę, że do moich zastosowań też wystarczy.
Natomiast co do płyty głownej i zasilania to nie znam się i nie mam pojęcia jakie wybrać.
SSD wybiore jakiś 256GB i do tego jakis 500GB HDD na trzymanie samych.
Co do monitora rozumiem, że ten podany przezemnie nie jest zbyt rewelacyjny? I lepiej zainwestowac coś w serie color edge typu cs230?
Edit. Durny ipad ciagle mnie poprawia.
Edit 2:widze teraz dopiero, andrzeju, że też polecasz cs230, więc tak jak już kiedyś myślałem o nim to nic lepszego w tej cenie nie znajde. Szkoda bo zależalo mi na 27". Ale odzwierciedlenie kolorów jest ważniejsze od rozmiaru.
CS230 byłby dla Ciebie idealny.
Blaszakowymi klockami się kompletnie nie przejmuj, tylko najlepiej idź do najbliższego, taniego sklepu z akcesoriami do komputerów, który trudni się też składaniem i zadaj im swoje wymagania, a na pewno dojdziecie do konsensusu.
Zadbaj tylko o markowy zasilacz.
ps. 2,7k które pozostaną po zakupie monitora, to aż świat do złożenia naprawdę wydajnej maszynki.
Myślę, że tyle PLNòw powinno wystarczyć na jakiegoś PC, ktòry posłuży pare dobrych latek.
Dzięki za pomoc Johanan i Andrzej1974
Pozdrawiam
Andrzej1974
02-06-2014, 10:27
Choć ekspertem od monitorów nie jestem to ja bym wybrał dzisiaj CS230, czyli monitor z serii ColorEdge ("monitor graficzny") zamiast z serii FlexScan ("monitor ogólnego zastosowania"). Choć zdaję sobie sprawę, że są dużo lepsze (i zapewne droższe) monitory firmy EIZO, które biją na głowę tego CS230. Zdaję sobie też sprawę z tego, że zapewne ktoś z forumowiczów poleci ci coś tańszego z NEC-ów czy DELL-i. Ja, gdybym miał wybrać dla siebie monitor, co mnie czeka w niedalekiej przyszłości, to na obecną chwilę bym przyjrzał się dość poważnie temu EIZO CS230. Cena jest MZ też ok za ten model.
Jeszcze mała sugestia, bo gdybym to ja składał dziś "blaszaka", to znalazłyby się w nim te komponenty:
http://ark.intel.com/pl/products/75123/Intel-Core-i7-4770K-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz
http://ocz.com/consumer/ssd (jeden z tych dysków) .
Jeszcze mała sugestia, bo gdybym to ja składał dziś "blaszaka", to znalazłyby się w nim te komponenty:
http://ark.intel.com/pl/products/75123/Intel-Core-i7-4770K-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz
http://ocz.com/consumer/ssd (jeden z tych dysków) .
O tym procku właśnie myślałem.
Ciekawa propozycja z tymi dyskami, pomyśle nad tym vectorem 150 240GB.
A jak wyglada sprawa z chłodzeniem? Kupuje to osobno czy to idzie razem z prockiem?
Andrzej1974
02-06-2014, 11:47
A nie o ciut innym?
O procku też myślałem już o i7 4770?
Ty myślałeś wcześniej o i7-4770 a link, który zapodał kolega to i7-4770K (literka K na końcu). Ceny są chyba też ciut inne tych dwóch procesorów (tzn. ten z K kosztuje przynajmniej 100 zł więcej).
A jak wyglada sprawa z chłodzeniem? Kupuje to osobno czy to idzie razem z prockiem?
Kupując procesor w wersji z BOX-em masz wraz z nim wentylator intelowski, który MZ spokojnie wystarcza do obróbki grafiki.
A nie o ciut innym?
Ty myślałeś wcześniej o i7-4770 a link, który zapodał kolega to i7-4770K (literka K na końcu). Ceny są chyba też ciut inne tych dwóch procesorów (tzn. ten z K kosztuje przynajmniej 100 zł więcej).
Moje niedopatrzenie, ale myślałem ogolnie o tym droższym. Tybardziej, że ta różnica w cenie nie jest tak wielka.
Czyli praktycznie dobraliście mi już wyszstkie komponenty ładcznie z monitorem :D
Teraz jeszcze pytanie zostaje jaką płyte głowną wybrać, aha i czy moge to upchać w jakąś obudowe mini czy to raczej nie ma sensu?
Andrzej1974
02-06-2014, 12:07
Czyli praktycznie dobraliście mi już wyszstkie komponenty ładcznie z monitorem :D
W kwestii monitora może poczekaj jeszcze na opinie innych? Są tu eksperci od tego tupu urządzeń więc oni mogą ci więcej powiedzieć i lepiej doradzić...
Teraz jeszcze pytanie zostaje jaką płyte głowną wybrać, aha i czy moge to upchać w jakąś obudowe mini czy to raczej nie ma sensu?
Ja bym nie pchał się w żadne mini...
Ciekawa propozycja z tymi dyskami, pomyśle nad tym vectorem 150 240GB.
Vector w specyfikacji wygląda wręcz idealnie razem z 5. letnią gwarancją, to wprost tytan. :)
Co do procesora, to boxowe wersje mają wentylator w komplecie.
ps. OCZ próbuje odbudować zaufanie do firmy za serię Vertex 2 i obecne konstrukcje są naprawdę warte grzechu.