Zobacz pełną wersję : Sigma używane czy nowe?
Mam pytanie o trwałość obiektywów Sigmy pogwarancyjnych. Mam zamiar kupić Sigmę 10-20 i 17-50 tylko zastanawia mnie czy warto kupować właśnie używki?
Sigmy nie warto kupować. Obojętnie, nowej czy używanej. Ale to moje zdanie.
W tych cenach to raczej nic ciekawszego nie znajde
knopers1
01-06-2014, 13:24
ehh tam, a co Ci nie pasuje w sigmach? Ja mam trzy sztuki i jestem bardzo zadowolony z kazdej sztuki.
Hammer555
01-06-2014, 13:56
Jesli chodzi o 17-50 f2.8 OS to ja bym na Twoim miejscu dolozyl te pare stowek i bralbym nowa na gwarancji ( 3 lata). Nie ma za duzej roznicy cen nowych do uzywanych w idealnej kondycji.
cz4rnuch
01-06-2014, 13:58
Mam pytanie o trwałość obiektywów Sigmy pogwarancyjnych. Mam zamiar kupić Sigmę 10-20 i 17-50 tylko zastanawia mnie czy warto kupować właśnie używki?
Moja 17-50 ma już ze 3 lata i wygląda jak nowa, ale niektórzy pisali że coś im się luzowało po 2-3 latach więc reguły nie ma. 10-20 nie miałem ale sporo czytałem o tej nowszej ze światłem 3,5 i budową podobno niewiele odbiega od tokiny 11-16 więc jeśli to prawda to miło z ich strony. A czy warto kupować używki to zależy po ile, w jakim stanie, czy na gwarancji itd.
Generalnie , na pytanie czy warto kupować sprzęt używany czy nie warto , musisz sobie sam odpowiedzieć.
Podam ci swoją zasadę , być może będzie pomocna dla ciebie.
" Za sprzęt używany w bardzo dobrym stanie technicznym jestem skłonny płacić max. 2/3 ceny sklepowej. I jeśli sprzedawca oczekuje więcej to grzecznie rezygnuję."
Przy czym nie mam pretensji do sprzedawców używanych sprzętów , że oczekują więcej. Tyle , że mnie sprzęt używany za wyższe ceny nie interesuje. Wolę dołożyć i kupić w sklepie.
Hammer555
01-06-2014, 15:08
Za sprzęt używany w bardzo dobrym stanie technicznym jestem skłonny płacić max. 2/3 ceny sklepowej.
Stosuje identyczna zasade;)
Co do Sigmy 10-20 400-500 zł taniej, S17-50 także 400-500, oczywiście bez gwarancji.Chyba lepiej kupić nówki
cz4rnuch
01-06-2014, 18:06
Widełki które zapodałeś odnośnie 17-50 pasują do wzoru Zooma więc nad nią bym się jeszcze zastanowił. 10-20 (o ile chodzi o jaśniejszą wersję) kupiłbym nową bo słabo zeszli z ceną.
Widełki które zapodałeś odnośnie 17-50 pasują do wzoru Zooma więc nad nią bym się jeszcze zastanowił. 10-20 (o ile chodzi o jaśniejszą wersję) kupiłbym nową bo słabo zeszli z ceną.
Chodzi mi o te ciemniejsza. Nówkę można kupić za 1700 a używkę za 1100-1200
cz4rnuch
02-06-2014, 11:25
W takim razie trochę Ci zagmatwam i dopiszę do Twojej listy wersję ze stałym światłem 3,5, jest ostrzejsza w centrum kadru i odstawia ciemniejszą koleżankę na brzegu. Niestety jest też zauważalnie droższa. Jeśli cena jest istotna do może używka Tokiny 11-16 lub jeszcze tańsza Tokina 12-24. Oba to dobre obiektywy, wpadkę mogą zaliczyć jedynie przy pracy pod światło no i stosunkowo mocno aberrują.
W takim razie trochę Ci zagmatwam i dopiszę do Twojej listy wersję ze stałym światłem 3,5, jest ostrzejsza w centrum kadru i odstawia ciemniejszą koleżankę na brzegu. Niestety jest też zauważalnie droższa. Jeśli cena jest istotna do może używka Tokiny 11-16 lub jeszcze tańsza Tokina 12-24. Oba to dobre obiektywy, wpadkę mogą zaliczyć jedynie przy pracy pod światło no i stosunkowo mocno aberrują.
Nie wiem który jest z nich najlepszy ale podobno Sigma