PDA

Zobacz pełną wersję : Słowacja - ciekawe miejsca

alexsob
01-06-2014, 12:01
Wybieram się na dłużej na Słowację (prawdopodobnie przełom lata i jesieni) i szukam ciekawych miejsc(poza tatrami) do focenia, ciekawe miasta itp. jak narazie wiem co nieco o Bardejowie.

szmytek
01-06-2014, 12:16
Nie wiem zbyt dużo o Słowacji, ale z niej nie daleko masz do Węgier i Budapesztu gdzie są piękne okoliczności do robienia zdjęć :3 Byłem zachwycony wzdłuż całego Dunaju pięknie rozciągające się budynki, i niesamowicie często występujące mosty. Jeżeli jedziesz na dłużej pomyśl o takiej wyprawie.

zgera
01-06-2014, 12:19
Polecam słowacki Raj, informacje na temat tego miejsca znajdziesz w necie.

alexsob
01-06-2014, 12:28
Słowacki raj biorę pod uwagę , bo tam akurat nie byłem.ogólnie to szukam małych miasteczek

stachmuszel
01-06-2014, 21:25
1. Mała Fatra, piękna kraina z miejcowosciami Terchova (tu żył Janosik, pomnik i jego muzeum) i Stefanova. Trzeba zobaczyc wąwóz Diery.
2. Slovensky Raj z wioska Hrabusice. Jeśli masz lęki przed długimi drabinami i chodzeniu po mokrych pniach nad potokiem to daj spokój. Ale warto.
3. Vysoke Tatry z Strbskym Pleso, Smokovce Horny i Dolny.
4. Oravsky Podzamok, zamek gdzie kręcono kadry do Janosika, obok Oravice z termami.
5. Okolice Liptowskiego Mikulasza z jego termami zwanymi Tatralandia.
Generalnie Slovacja to piękny kraj z przyjaznymi ludźmi i smaczną tradycyjna kuchnia. Jezdzę tam od wielu lat kilka razy w roku. Tam znajduje spokój.
Jakbys lubił wędrówki po górach, bez kolejek na szlaku, w ciszy i spokoju to lista będzie długa.

bajcy
02-06-2014, 08:37
planujesz jeździć po całej Słowacji? szkoda, że nie napisałeś w której części się zatrzymasz, bo to ważne jest.
Chłopaki się tutaj rozpisali o super miejscach, ale z Terechova do bardejowa będzie ze 150 km jak nie więcej to raz, równie dobrze można polecić Koszyce i Bratysławę: )
Jeśli chodzi o Bardejow to tam zwiedzania jest na max 2 godziny.
Na słowacji masz bardzo dużo zamków, Oravski, Spiski, Luboviański... jednak są w znacznych odległościach od siebie i dużo czasu stracisz na dojazd do nich, zwłaszcza że po drogach nie poszalejesz, bo Słowacy raczej nie są skorzy do negocjacjach przy mandatach:) Napisz gdzie jedziesz, będzie łatwiej coś konkretnie doradzić;)

alexsob
02-06-2014, 18:40
Jak narazie zaliczyłem Tatry słowackie, Smokowiec, Zdiar. Szukam małe miasteczka . Wybieram się prawdopodobnie w okolice Lipowskiego M. lub jeszcze nie znana dla mnie Mała Fatra lub do Spisza. Wybiorę na pewno ciekawszy rejon

stachmuszel
03-06-2014, 07:20
Stawiam na Mala Fatra (Terchova).