Zobacz pełną wersję : zoom czy stałka do krajobrazu?
Szukam obiektywu do przyrody w cenie za używkę 1000-1200. nie wiem jeszcze czy stalkę w zakresie 135 lub 200 czy może zooma np Tamron 70 - 300 VC lub Nikkor 70-300 VR?
Hammer555
01-06-2014, 12:45
To chcesz robic krajobrazy czy przyrode? jak krajobraz to raczej cos szerszego ;) a jak przyrode to sprecyzuj dokladniej co: ptaki, robaki, kwiaty itp.
Mariusz81
01-06-2014, 12:49
Do krajobrazu to raczej coś szerokiego. Tele to dobre do dzikiej zwierzyny, ptaszków.
Zaszła pomyłka. miałem na myśli przyrodę nie krajobraz.
gatewayfl
01-06-2014, 14:25
W tych pieniażkach wziąłbym Tamrona 70 - 300 VC, nie miałem tego szkła ale na forum jest sporo o nim więc trzeba wykorzystać opcję "szukaj".
Jest też sporo naprawdę fajnych zdjęć z tego szkła, mi.in tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248138
Używkę spokojnie kupisz ;-)
Polecam kontakt z forumowym kolegą Daimon ma to szkło jeśli się nie mylę użytkuje to szkło i jest zadowolony.
To chcesz robic krajobrazy czy przyrode? jak krajobraz to raczej cos szerszego ;)
Do krajobrazu to raczej coś szerokiego.
Za przeproszeniem - pitolenie. Jedź do Toskanii z szerokim kątem, powodzenia. Tele w krajobrazie używa się tak samo często jak szerokiego, nie każdy siedzi tylko na wybrzeżu.
Mariusz81
02-06-2014, 00:51
W tych pieniażkach wziąłbym Tamrona 70 - 300 VC
Wg mnie świetny obiektyw, ostry zarówno w centrum jak i na brzegach kadru. Warto go kupić!
Ale faktem jest, że dobra stałka przeważnie jest lepsza od dobrego zooma.
@Alexsob - nadal nie wiemy, co chcesz fotografować a wybór stałka - zoom bardzo od tego zależy. Do fotografowania różnych ptaków/zwierzaków z ukrycia mogą być stałki, ale do przygodnych, spacerowych ujęć i bardziej uniwersalnego zastosowania - moim zdaniem lepiej sprawdzają się zoomy.
Potrzebuje to przybliżeń np. w górach kiedy 10-20 jest za mało a krajobraz wymaga zbliżenia np żeby wyciąć np. polanę na pierwszym planie
TomaSzSz
03-06-2014, 10:21
Ja krajobraz robię 85/1.8G ale myślę o czymś 135-200 (70-200 ?).
Za przeproszeniem - pitolenie. Jedź do Toskanii z szerokim kątem, powodzenia. Tele w krajobrazie używa się tak samo często jak szerokiego, nie każdy siedzi tylko na wybrzeżu.
otoz to! mam "szeroki kat to krajobrazu" i kat lezy sobie w kacie. jakosc zdjec znakomita, ale znaj chwile stosowna!
Archibald6803
03-06-2014, 22:48
................... Jedź do Toskanii z szerokim kątem, powodzenia. Tele w krajobrazie używa się tak samo często jak szerokiego..................
hehhh ..... , aż sobie z ciekawości sprawdziłem swoje Toskańskie archiwum ( ponad 5k kadrów z kilku wyjazdów ) ; wygląda na to , że szeroki kąt mi się przyspawał do puchy ....... Czy coś nie tak ze mną ?
Słuchajcie koledzy, mam poważną prośbę pokażcie przykłady tematów krajobrazowych które w takiej ilości robicie długimi szkłami, bo mam podobne doświadczenie jak Archibald6803 . Noszę i noszę przez wiele lat długie szkła również po wysokich górach, ale jeżeli go używałem to np. do zrobienia ludzi roślinek lub zwierząt na tle ..... Natomiast krajobraz taką ogniskową, to raczej wyjątkowo, więc pewnie czegoś nie zauważam, pomóżcie mi więc otworzyć szerzej oczy. To co napisałem nie dotyczy oczywiście obiektywów 80mm, którymi nieco częściej można zrobić coś w krajobrazie, ponieważ je tylko umownie można zaliczyć jako długi obiektyw, szczególnie do FX.
Nie moje, ale chyba dobry przykład:
http://photo.net/photodb/folder?folder_id=853269
http://photo.net/photodb/folder?folder_id=853264