PDA

Zobacz pełną wersję : Pusta karta gwarancyjna/ważność gwarancji przy zakupach z zagranicy

Goblin_Janusz
31-05-2014, 17:40
Cześć,
mam dwa pytanka:
1. Patrząc na wiele aukcji w internecie z aparatami/obiektywami Nikona wiele osób pisze o pustej karcie gwarancyjnej. Odbieram to jako atut-skoro się tym chwalą. Nie wiem jednak, co to ma "dać". Piszę o tym mając na względzie zakup używanego sprzętu z zagranicy. Czy ta gwarancja w ogóle będzie ważna w Polsce? (zakładam, że dostanę dowód zakupu)
2. Jeżeli zagranicą na aparat są 2 lata gwarancji, a ja kupię go od osoby z tego kraju, to czy w polskim serwisie ta gwarancja będzie ważna (zakładając, że w Polsce gwarancja na ten aparat to tylko 1 rok)?

zgera
31-05-2014, 17:59
W Polsce będzie honorowana tylko europejska karta gwarancyjna, nie może być pusta, musi być podbita i musi również być dowód zakupu.
Co do dwóch czy jednego roku gwarancji to zależy od dystrybutora, Nikon Polska na niektóre modele daje rok gwarancji + rok ochrony.

Goblin_Janusz
31-05-2014, 18:21
Bardzo dziękuję za odpowiedź! :)

GonzoG
31-05-2014, 18:39
1. Chwalą się pustą kartą, bo wiele osób nadal myśli, że można sobie wpisać tam dowolną datę i mieć prawie nie skończoną gwarancję. Niestety w przypadku większości gwarancji wymagana jest wypełniona i podbita karta przez sprzedawcę. Oprócz tego zazwyczaj wymagany jest jeszcze dowód zakupu - czyli pieczątka na karcie gwarancyjnej musi zgadzać się z dowodem zakupu.

2. Jeśli zagranicą jest 2 lata gwarancji, to nie znaczy, że tyle jest u nas. Musisz przeczytać warunki tej gwarancji.
Ogólnie Nikon daje 1 gwarancji na Europę. Wszystko więcej dają lokalni dystrybutorzy i to oni określają warunki i zasięg tej gwarancji. Póki nie przeczytasz co jest w niej zapisane, to nie będziesz wiedział.
W większości wypadków rozszerzona gwarancja obowiązuje tylko i wyłącznie na terenie danego kraju i tylko w serwisie gwaranta, który ją wystawił. (Nikon Polska, Nikon DE, itp, to niezależni dystrybutorzy i gwaranci).
Jedynym znanym mi wyjątkiem od krajowego zasięgu rozszerzonej gwarancji jest Tamron - 5 lat obowiązuje na terenie całej EU + kilku jeszcze państw.

3. Niewypełniona karta gwarancyjna lub gdy karta nie zgadza się z dowodem zakupu = brak gwarancji.