Zobacz pełną wersję : Wybór pierwszej lampy/Nikon D3000
niemamnicku
30-05-2014, 11:37
Witam serdecznie wszystkich użytkowników.
Mam w planach zakup lampy - w przedziale cenowym - do 500 złotych, zaznaczam, że głównie do użytku na imprezach okolicznościowych, weselach itp.
To moja pierwsza lampa, zawsze fotografowałam przy świetle zastanym. Mimo, że dużo czytałam, nadal nie jestem pewna czym kierować się przy wyborze.
Potrzebuję opinii kogoś doświadczonego oraz informacji od osób które używają lamp w takich warunkach, i mogą opisać wady/zalety konkretnych modeli.
Wolałabym coś nowego, niż niepewne używki. (tylko 4 błyski na sprawdzenie) :lol:
Znajomy polecał Yongnuo i wydaje mi się, że ma dużo plusów ale chciałabym zebrać więcej opinii, również o innych markach.
Pozdrawiam.
Andrzej1974
30-05-2014, 12:02
W tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=244829) wątku autor ma podobny dylemat i kwotę podobną do Twojej... ;-)
Tyle o lampach na tym forum napisano, lampa do D3000 nie różni się niczym innym jak do każdego innego modelu, tylko kwota jest ograniczeniem.
Jest taka opcja: SZUKAJ, i tu znajdziesz takie informacje: KLIK (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=lampa+do+d3000&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1401449453-ee511a8c52e64f40c201bae65fe9a9f9cfc2a1ed&do=dosearch&quicksearch=1&title=)
niemamnicku
30-05-2014, 13:39
Po przekopaniu kolejnej porcji tematów i kłótni użytkowników zawęziłam zakres do:
- Yongnuo 565EX
- Nissin Di622 II
nie wykluczając innych propozycji.
Poszukiwałam tu głównie opinii, ludzi którzy używają danych lamp w podobnych warunkach i bardziej skłaniam się ku plusom/minusom wynikającym z własnych doświadczeń użytkowników. Nie mam dużego doświadczenia w pracy w tych warunkach a parametry to tylko suche liczby. Rozumiem jak działa forumowa "szukajka" i przeczytanie X postów nie utwierdziło mnie w decyzji, gdyż jak piszę wyżej - zależy mi na opinii człowieka który w podobnych warunkach lampy używa/używał i może coś powiedzieć od siebie.
madebyzosiek
30-05-2014, 14:10
Po przekopaniu kolejnej porcji tematów i kłótni użytkowników zawęziłam zakres do:
- Nissin Di622 II
.
Używałem Nissina Di622 I przez 5 lat, fociłem w różnych warunkach i wydaje mi się, że to dobra lampa na początek. Nie zapewnia powtarzalności błysku, wraz ze słabnącymi aku sprawia coraz więcej problemów, ale daje możliwość nauczenia się manualnej obsługi, szybko się ładuje i jest mocna jak na swoją cenę. Polecam, za kilka lat będziesz wiedział czego potrzebujesz i jak focić z lampą na sankach.
Pozdrawiam!:D
- Yongnuo 565EX
- Nissin Di622 II
nie wykluczając innych propozycji.
Poszukiwałam tu głównie opinii, ludzi którzy używają danych lamp w podobnych warunkach i bardziej skłaniam się ku plusom/minusom wynikającym z własnych doświadczeń użytkowników. Nie mam dużego doświadczenia w pracy w tych warunkach a parametry to tylko suche liczby. Rozumiem jak działa forumowa "szukajka" i przeczytanie X postów nie utwierdziło mnie w decyzji, gdyż jak piszę wyżej - zależy mi na opinii człowieka który w podobnych warunkach lampy używa/używał i może coś powiedzieć od siebie.
Jak już, to Di600 - to samo co Di622mkII, ale nowsze i tańsze.
Mimo wszystko ja Nissina odradzam.
Jak już to YN-565EX, albo na początek tanią YN-468II.
niemamnicku
30-05-2014, 17:47
Dziękuję za odpowiedź, myślę nad YN 560EX (którą masz w podpisie, widzę że używasz obu lamp, mógłbyś coś więcej o nich powiedzieć? Nawet PW) głównie z powodu liczby przewodniej, obawiam się po prostu braku mocy przy odbijaniu światła od sufitu/ścian i funkcjonalności w ciemnych pomieszczeniach. 565EX ma sporo funkcji których nie będę prawdopodobnie wykorzystywać i te funkcje kosztują.
Według specyfikacji czas ładowania Nissina jest dłuższy niż YN, co Wy możecie o tym powiedzieć z własnego doświadczenia?
Dziękuję za odpowiedź, myślę nad YN 560EX (którą masz w podpisie, widzę że używasz obu lamp, mógłbyś coś więcej o nich powiedzieć? Nawet PW) głównie z powodu liczby przewodniej, obawiam się po prostu braku mocy przy odbijaniu światła od sufitu/ścian i funkcjonalności w ciemnych pomieszczeniach. 565EX ma sporo funkcji których nie będę prawdopodobnie wykorzystywać i te funkcje kosztują.
Według specyfikacji czas ładowania Nissina jest dłuższy niż YN, co Wy możecie o tym powiedzieć z własnego doświadczenia?
YN-560EX to lampa zdalna CLS i do tego jest używana. Na aparacie będziesz miał tylko i wyłącznie manual.
Co do czasów ładowania - YN biją na głowę Nissiny, które to mają chyba najdłuższe czasy ładowania.
Czas ładowania YN-560 II/III/EX, YN-565EX i YN-568EX to do 2s (na aku), Nissin Di622 mk II potrzebuje 5-6s, Di600 minimalnie mniej.
Nawet Metze szybciej ładują się od Nissinów.
Ale te czasy mają znaczenie tylko gdy błyskasz pełną mocą - np. z odbicia w większych pomieszczeniach. W pozostałych sytuacjach nie mają większego znaczenia, bo ilość pozostałej w lampie energii zazwyczaj starcza na kolejny błysk, a nawet jak nie, to doładowuje się błyskawicznie.
Ja polecam SB-400 jak jeszcze nowe gdzieś można dostać.
Ja polecam SB-400 jak jeszcze nowe gdzieś można dostać.
Szczególnie do odbijania od sufitu się nadaje...
Art Erie
31-05-2014, 23:17
Szczególnie do odbijania od sufitu się nadaje...
Chyba chodzi Ci o brak mocy, bo co prawda głowicy odchylanej nie ma, ale palnik tak.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/imagesqtbnANd9GcSYIsiNd4uKn7tL3dKqsW2a3l-2.jpg
źródło (https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYIsiNd4uKn7tL3d-KqsW2a3l0iTqs2588fzoZ1cjjMIz0NlFB)
A tak serio, to kolega ma do wyboru albo Nikon SB 800, albo Metz 58, ewenualnie powiedzmy 52. Lampę kupuje się na lata, nie na początek. Chińczyki są dobre te najprostrze - jako 5 albo 10 lampa do strobingu im prostsza i tańsza, tym lepsza.
Ja mam SB-400 i SB-700 i poreczniejsza jest mniejsza, wystarcza do odbicia od sufitu. Jedynie w pionie jest problem.
Chyba chodzi Ci o brak mocy, bo co prawda głowicy odchylanej nie ma, ale palnik tak.
Dokładnie o to mi chodziło :) To, że palnik można obrócić, to wiem - miałem tę lampę całe 2 tygodnie :) Ale mocy to ona za wiele nie ma i jak się chce strzelić w tył, albo w bok to pojawia się duży problem.
nikoniarz
01-06-2014, 11:33
Lampę kupuje się na lata, nie na początek.
To samo można powiedzieć o każdym sprzęcie. Ja na początek sugeruję YN468-II. Do podstawowych zastosowań wystarcza. W praniu wyjdzie czego potrzebujesz.
To samo można powiedzieć o każdym sprzęcie. Ja na początek sugeruję YN468-II. Do podstawowych zastosowań wystarcza. W praniu wyjdzie czego potrzebujesz.
Dokładnie tak - YN468-II wystarczy na początek i potem na jeszcze długo. Sam mam 3 sztuki manualnych YN560 II i jakoś sobie radzę, a czasem biorę nawet pieniądze za swoje usługi :) Wolę manuala, niż coś, co nie pozwoli mi zrobić na przykład takiej fotki (to było strzelane akurat za siebie, a bardzo często tak robię).
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/lmp1a-2.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/lmp1a.jpg)