Zobacz pełną wersję : 13" laptop/ultrabook
antos777
29-05-2014, 23:37
Potrzebuję czegoś małego do podróży w pociągu. Wymyśliłem sobie, że jakiś 13 calowiec spełni moje wymagania.
Będzie mi służył do neta, otagowywania zdjęć, tworzenia www i trochę do grania (cywilizacja 5, diablo 3, strarcraft 2)
Co wybrać? Znalazłem niby ideał, ale ma jeden minus - to jest Acer http://www.saturn.pl/warszawa-blue-city/ultrabook-acer-aspire-s3-392g-54206g1-02ttws,id-939780
Tzn. tak mi się wydaje, że to minus bo nigdy nie miałem do czynienia z tą firmą, ale jakoś zawsze kojarzyła mi się ze sprzętem raczej kiepskim.
Nie chcę dysku ssd bo za mały. Ten Acer ma dedykowaną kartę graficzną która pozwoli mi pograć.
Polecicie coś innego w tej lub niższej cenie? Może wypowiedzą się użytkownicy Acerów jak to z tą firmą jest?
rychu_cmg
29-05-2014, 23:45
Za tą cenę nie lepiej Macbook Air ?
antos777
29-05-2014, 23:48
Nigdy nie miałem Maca i trochę się go boję. co Mac ma takiego czego nie ma ten Acer (poza systemem)?
Wydaje mi się że ten Acer jest w konfigu idealny.
Podobnie skonfigurowane Asusy Zenbooki, to koszt rzędu ponad 1k więcej, więc nie wiem czy to warto.
antos777
30-05-2014, 20:09
No niestety, Acer odpadł z dosyć błahego powodu - ma białą klapę (wygląda trochę damsko). Myślę teraz nad Asusem UX32LN-R4034H, ten ma jedną wadę - mały dysk ssd (wolał bym klasyczny dysk taki jak był w Acerze)
A może coś takiego: http://www.kuzniewski.pl/p18125,hp-elitebook-840-g1-h7g41ea-core-i5-4200u-14-1-hd-8192-500-radeon-hd-8750-windows-8-1-pro-lub-windows-7-pro-pakiet-dodatkowych-uslug-i-wysylka-w-cenie.html ?
Bardzo dobry sklep, polecam.
antos777
31-05-2014, 21:16
Fajna opcja z tym HP, Jest co prawda troszkę większy od Acera ale za to jest lżejszy. Musiał bym co prawda kupić do niego plecak, ale to już nie problem. Muszę intensywnie pomyśleć nad tą opcją.
velaskez
31-05-2014, 21:52
A może używany Thinkpad X1 Carbon? Nowego w tej cenie nie znajdziesz, bo idą po 6-8k PLN. No i to nie 13,3 a 14,1". Ale akurat jest tu:
http://allegro.pl/thinkpad-x1carbon-i5-8gb-256gbssd-gsm-win7p-i4287653329.html
Lżejszego, cieńszego i bardziej mocarnego ze świecą szukać.
antos777
31-05-2014, 21:56
Musi być nowy, no i ma zintegrowaną grafikę.
Nigdy nie miałem Maca i trochę się go boję. co Mac ma takiego czego nie ma ten Acer (poza systemem)?
MBA jest idealnie lekuchny/maleńki, to jest z moich doświadczeń najlepszy lapek do wojażowania ever. Bateria trzyma zajedługo, komputer solidny, nie niszczy się, potrafi przyjąć na klatę*solidną glebę. Ma gładzik-nad-gładzikami i nie traci na wartości jak pecety.
Osobiście byłem użyszkodnikiem wielu systemów operacyjnych - od atarynkowych OS/TOS, przez AmigiOS, UNIX-y, DOS-y, OS/2, Windowsy po OSy i OSXy - z tej perespektywy jedyny system jakiego nie potrafię ogarnąć to... Windows 8
antos777
01-06-2014, 08:24
A ja całe życie siedzę w Windowsach. Na stacjonarnym mam siódemkę i na laptopie raczej też chciał bym mieć windowsa.
Jak wygląda ewentualne migracja plików (powiedzmy jakieś arkusze kalkulacyjne, pliki tekstowe) między OS a Windowsem?
W tej chwili faworytem jest EliteBook 840 G1 polecany przez Johanan`a. Jutro zapadnie decyzja i zamawiam.
Super, tylko teraz nie dostaniesz nic z 7ką, a z 8 nie ma już tak lekko...
Z plikami nie ma problema, darmowe pages i numbers ogarnia pliki excela/worda. Kopnij się do jakiegoś dealera Appla przed podjęciem decyzji, pomacaj, pooglądaj... Nie jestem wielkim fanbojem makówek, ale uważam że co jak co, ale akurat ich lapki to mistrzostwo świata.
Co więcej - na tle ogólnie drogawych gadżetów wujka Steve'a akurat MBA są w dość rozsądnej cenie, dobrze też utrzymują wartość i jest podaż na używki.
antos777
01-06-2014, 11:31
Akurat u Kuźniewskiego nie ma problemu z Windows 7. Maca macałem wiele razy (ostatnio wczoraj) i do ich wyglądu/jakości nie mam zastrzeżeń, wiem że to wspaniały sprzęt. Tutaj powstrzymuje mnie system. Przez tyle lat z Windows już mam wyrobiony jakiś system pracy i wydaje mi się, że będzie ciężko mi go zmienić. Nie chcę eksperymentować na sprzęcie, który będzie mi służył co najmniej najbliższe 3 lata.
To kup maćka i postaw na nim Windows, żaden problem
antos777
01-06-2014, 11:45
O tym nie pomyślałem. No to temat do przemyślenia. Jutro będę macał te lapki i zobaczymy co wyjdzie. Dzięki za wskazówki.
Po szybkiej analizie mam już kilka rzeczy na minus dla Maca. Karta graficzna jednak sporo słabsza niż w HP, dysk ssd 256, gdzie w Hp`ku mam 500GB (przy niewielkiej dopłacie 1TB) - wiem, że wolniejsze ale bardziej zależy mi na na pojemności (w przyszłości bezproblemowa wymiana na ssd). Gwarancja Apple 1 rok, Hp 3 lata.
To kup maćka i postaw na nim Windows, żaden problem
A to jest legalne?
Myślę o takim wariancie, że OS MS, zamiast OSX-a, bo inaczej, to bezsens jakiś.
A to jest legalne?
Myślę o takim wariancie, że OS MS, zamiast OSX-a, bo inaczej, to bezsens jakiś.
No pewnie - trza dokupić licencję na windozę, zrobić partycję bootcamp, albo odpalić po paralellsie.
Dlaczego bez sensu? Ja np. używam na maciusiu Windows po Parallelsie, bo kilka aplikacji chodzi tylko pod windą. Poza tym wolę OSX, bo ma lepszą szukajkę i obsługę multigestu. Do tego obecnie kupując Maćka dostajemy sporo Applowego softu za darmo - jest Pages (Word), Numbers (Excel), Keynote (PowerPoint), pakiet iLife (obróbka fotografii, filmów, muzy)...
Ogólnie można sobie być największym hejterem ejpla, ale ofertę lapków mają naprawdę interesującą. Sprzęt przemyślany pedantycznie co do detalu, gniotsa nie łamiotsa i paradoksalnie wcale nie taki drogi. O ile miałbym problem z zakupem iMacza (kiepawy wyświetlacz), maca mini (strupieszały) czy maca pro (za drogi, za dużo zbędnych komponentów), to w lapkach mz. Apple rządzi.
No pewnie - trza dokupić licencję na windozę, zrobić partycję bootcamp, albo odpalić po paralellsie.
Dlaczego bez sensu? Ja np. używam na maciusiu Windows po Parallelsie, bo kilka aplikacji chodzi tylko pod windą. Poza tym wolę OSX, bo ma lepszą szukajkę i obsługę multigestu. Do tego obecnie kupując Maćka dostajemy sporo Applowego softu za darmo - jest Pages (Word), Numbers (Excel), Keynote (PowerPoint), pakiet iLife (obróbka fotografii, filmów, muzy)...
Ogólnie można sobie być największym hejterem ejpla, ale ofertę lapków mają naprawdę interesującą. Sprzęt przemyślany pedantycznie co do detalu, gniotsa nie łamiotsa i paradoksalnie wcale nie taki drogi. O ile miałbym problem z zakupem iMacza (kiepawy wyświetlacz), maca mini (strupieszały) czy maca pro (za drogi, za dużo zbędnych komponentów), to w lapkach mz. Apple rządzi.
Dla mnie japcoki z pewnych względów (nie finansowych), kompletnie nie istnieją.
Tak więc choćby i nawet ich wyroby brylantami pluły, to i tak cyrografu z nimi nie podpiszę.
Tak se myślę, że jeżeli czytałeś kiedyś moje ze znanym nam Tomkiem na temat japcoków dialogi, to mniej więcej powinieneś wiedzieć, co mnie od japcoków odstręcza.
Dlatego właśnie ich maszyny omijam z daleka, jakby były zadżumione.
Co do tego Excela na Mac to jednak nie to samo. Wiele osób korzysta z makr VBA, które bardzo ułatwiają pracę w Excel. Z tego co mi wiadomo to na Maca jest Excel ale niestety bez VBA. Ja uważam, że do pracy to jednak Windows 7.
Laptopa, zwłaszcza do pociągu to polecam z matową matrycą. Sam czasem podróżuję i błyszczące matryce się kompletnie nie nadają. MacBooków z matową to chyba nie kupisz. Przyjrzyj się Dell E7240, E7440, HP Zbook 14, Samsung Ativbook 9.
Maćki mają*skuteczny antyrefleks, a matryce glossy paradoksalnie robi się po to, by w trudnych warunkach było na nich coś widać. Zdarzało mi się tyrać w pociągu i problemu nie było.
Numbers faktycznie nie ma obsługi makr, więc jeśli ktoś ostro rzeźbi w excelu, to przyda się Winda - jak zwykle wszystko sprowadza się do kwestii o jakiej pracy mowa, jest sporo specjalistycznego softu, który chodzi tylko pod Windows.
Albo Excel dla makówek...
Jest oryginalny Office na Maca ale tak jak napisałem ułomny. Co do matryc to trzeba samemu obejrzeć. Mnie do błyszczących nikt nie przekona.
antos777
02-06-2014, 13:29
Panowie decyzja zapadła. Zamówiłem tego Hp`ka o którym wcześniej wspominałem: HP EliteBook 840 G1 H7G41EA. Dzięki za pomoc i wskazówki
Koledzy , stoję przed decyzją zakupu małego notebooka ( nowy ThinkPad x240 )najchętniej ale przerażają mnie potencjalne problemy z prawidłowym wyświetlaniem kolorów na zewnętrznym monitorze –tyle nieprzyjaznych opinii na forum w dla tej przypadłości Windows’a... . Od lat pracuję na Windzie i przesiadka na Apple’a byłaby jednak problemem
a stary już jestem i mi się zwyczajnie nie chce przyzwyczajać do „nowych i lepszych” rozwiązań ;-) Ale w nawiązaniu do tego o czym wspomniał Czornyj zacząłem brać pod uwagę Macbook’a Pro i Postawienie Windowsa z Paralells. Jak w takim wypadku będzie przebiegało ładowanie profili koloru na zewnętrznym monitorze ? OSX zajmie się kolorem
a ja będę mógł pracować na Windzie z pakietem Office . Lightroom i NX2 mogą hulać pod kontrolą OS’a ...co mi tam ;-) . Jakie są opinie praktyków o tym pomieszanym pomyśle ?
ThomasVoland
03-06-2014, 23:14
OSX zajmie się kolorem
a ja będę mógł pracować na Windzie z pakietem Office .
Tak. Nie wiem jak jest w obecnej generacji, ale kiedyś OS X zarządzał kolorem nawet w aplikacjach windowsowkich. Co do Macbooka Pro z retiną to nic lepszego się nie kupi z laptopów, ja jestem z niego bardzo zadowolony (chociaż nie wykluczam, że kiedyś może się przesiądę z powrotem na maca mini + macbook air, ale to nieprędko).
[QUOTE=skinny500;3382233]Tak. Nie wiem jak jest w obecnej generacji, ale kiedyś OS X zarządzał kolorem nawet w aplikacjach windowsowkich.
OK . Skoro Czornyj wspominał , że używa równolegle Windows'a .... pewnie tak jest nadal ... mam nadzieję .
Laptop będzie używany w 99% przypadków z jednym i tym samym monitorem, Tyle tylko ,że często „wypinany” z systemu kabli . Pytanie brzmi czy dużo bardziej skomplikowane jest
częste podłączanie monitora zewn. pod Windows i męki z profilami kolorów czy nauka jak poprawnie ogarnąć OX’a.... ? Nie jestem przeciwnikiem żadnego z systemów ale za to za gorącym zwolennikiem rozwiązań , które działają prosto i skutecznie . Jasne , że to takie trochę drapanie się prawą ręką w lewe ucho ( łączenie Win z OX'em ) ale jeśli działa ...? Johanan ... jak to jest z tym Windowsem , laptopem i przydzielaniem profili kolorów do zewnętrznego monitora ? Da się to ogarnąć bez czytania 7 encyklopedii komputerowych i dyskusji do rana o wyższości nie wiadomo czego nad czym ;-)
Co do tego Excela na Mac to jednak nie to samo. Wiele osób korzysta z makr VBA, które bardzo ułatwiają pracę w Excel. Z tego co mi wiadomo to na Maca jest Excel ale niestety bez VBA. Ja uważam, że do pracy to jednak Windows 7.
Laptopa, zwłaszcza do pociągu to polecam z matową matrycą. Sam czasem podróżuję i błyszczące matryce się kompletnie nie nadają. MacBooków z matową to chyba nie kupisz. Przyjrzyj się Dell E7240, E7440, HP Zbook 14, Samsung Ativbook 9.
Maćki mają*skuteczny antyrefleks, a matryce glossy paradoksalnie robi się po to, by w trudnych warunkach było na nich coś widać. Zdarzało mi się tyrać w pociągu i problemu nie było.
Numbers faktycznie nie ma obsługi makr, więc jeśli ktoś ostro rzeźbi w excelu, to przyda się Winda - jak zwykle wszystko sprowadza się do kwestii o jakiej pracy mowa, jest sporo specjalistycznego softu, który chodzi tylko pod Windows.
Dyskusja dotyczy Excela czy Numbers, bo sie pogubilem?
@c5700
x240 wygląda jak na dzisiejsze standardy dobrze. Jeżeli chodzi o zarządzanie kolorów w Windows, to z tego co słyszałem, problem jest tylko w przypadku monitorów/urządzeń które laptop widzi jako universal PnP, więc każdy sensowny wyświetlacz podpięty po DP/DVI czy innym cyfrowym złączu powinien hulać i być dobrze rozpoznawany w systemie i powinny dobrze działać profile. Jak w praktyce - musiałbym sprawdzić, więc tutaj Czornyj czy Tom01 mają na pewno większą wiedzę.
c5700, nie wkręcaj się w ogryzka, bo to kompletnie niepotrzebne, ja od lat korzystam z systemów ms i nic mi się nie kaszani.
Dyskusja dotyczy Excela czy Numbers, bo sie pogubilem?
Jak ktoś potrzebuje tylko arkusz kalkulacyjny to bez znaczenia co wybierze. Tam samo jak bez znaczenia jest czy wybierzesz OpenOffice czy Excel na PC. Ale jak ktoś potrzebuje makr w VBA w arkuszu kalkulacyjnym to pozostaje tylko Excel na PC.
Dziękuję za opinie i uwagi . Kurtz – cenna informacja , żeby korzystać z łącza cyfrowego – brzmi sensownie J, przejrzę źródła w tym kierunku . Jestem aktywnym czytnikiem tego forum od dłuższego czasu i opinii Tom01 mogę oczekiwać jednoznacznej –OX radzi sobie z problemem bez problemu a Win nieszczególnie - koniec kropka. Ja to szanuję , bo każdy ma prawo chwalić to co działa w jego przypadku podobnie jak szanuję zdanie kolegi Johanana.- masz rację – nie mam ochoty w nic się wkręcać poza systemem , który będzie działał ;-)
Muszę przeorganizować swoje biurko ze względu na upływający czas ( stary sprzęt już nie daje rady współczesnym wymaganiom ) i dopasować system do nowej koncepcji . Nie jestem biegły w rozwiązywaniu zagadek dlaczego obraz jest nie taki tylko inny i czy to wina systemu czy użyszkodnika. Marzy mi się coś co się podepnie poprzez dwa kable max . i będzie działało a kolory same się ustawią ! ;-) Wiem , że tak nie ma . Nie mam żadnych uprzedzeń ani do systemu ani producenta jednego czy drugiego czy czwartego. Chciałbym jednak tak to poskładać , żeby po inicjalnym procesie podłączenia , ustawienia systemu i innych kalibracjach wszystko działało bez większych niespodzianek. Opinia Czornyja by się tu przydała bo on przerobił w każdą stronę obydwa systemy ....