PDA

Zobacz pełną wersję : Hitech Pro Stop 10, Bliki, Długi Czas, Odbicie Obiektywu

essence3miasto
29-05-2014, 21:13
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, całkiem niedawno za okazyjną cenę kupiłem filtr pełny szary Hitech IR ND 3.0 Pro Stop 10 (85x85) do systemu cokin którego dość często używam do mojego aparatu D5100 + 18-105 VR, niestety na wiekszości zdjęć pojawiają się bliki (coś jakby bokeh) i odbicie obiektywu, dodam że filtr posiada gombke która powinna niwelować dopływ swiatła z boku i u góry ale tak się nie dzieje, dodatkowo nakładam osłone na holder ale i to nie pomaga, czy ktoś wie jak sobie poradzić z tym problemem ??? tutaj identyczny przypadek: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=26401

Borat1979
29-05-2014, 23:01
Może to bliki światła wpadającego przez wizjer...

marny
30-05-2014, 08:00
To jest wina wpadającego światła między filtr a obiektyw. Ja zmontowałem sobie prowizoryczny uchwyt w którym filtr całkowicie przylega do obiektywu. Dodatkowo boki filtra są szczelnie zakryte.

sejmajnejm
30-05-2014, 13:14
albo pozostaje chalupnicza robota związana z konstrukcja własnego holdera, albo kupic normalny nakrecany filtr, a to g*&^ wsadzic do szuflady.

pzdr.
A.

GonzoG
30-05-2014, 16:14
Te "bliki" to brud na filtrze lub obiektywie.

nomoz
30-05-2014, 16:15
miałem podobne przy zestawie sigma 10/20 plus nd3.0 i są to najprawdopodobniej bliki z dziur w miejscach mocowania filtr/holder (od niezasłoniętego wizjera miałem jasna pozioma linie na wysokości 1/4 kadru) ... zdecydowałem się na zakup nakręcanego i problem został zażegnany :) ... przychodzi mi do głowy jeszcze jedno rozwiązanie a mianowicie wycięcie i oprawienie w okrągłe mocowanie filtra (ktoś na forum przerabiał filtry w ten sposób - z cokina na nakrecane)

essence3miasto
30-05-2014, 17:23
Bardzo dziękuje wszystkim za porady, chciałem dodać że miałem nakładany również filtr Lee (pożyczony wraz z mocowaniem) i takiego problemu nie było, spróbuje zmajstrować jakąś szczelną osłone tak oby dokładnie pokrywała cały system Cokin (zasłonie też wizjer), natomiast jeśli i to nie pomoże to jednak zdecyduje się na zakup nakręcanego, pozdrawiam :)

essence3miasto
30-05-2014, 17:27
Obiektyw jak i filtr na pewno mam czysty także myśle że nie jest to źródłem problemu jaki występuje, też o tym pomyślałem na samym początku, dziękuje za odpowiedz :)