Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Sandra "militarnie"
kurczeblade
29-05-2014, 15:56
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2014/05/popraw.jpg)
2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/05/DSC_2699-2.jpg
źródło (http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2014/05/DSC_2699.jpg)
Nie wiem, nie znam się i jest to wyłącznie moje prywatne odczucie: zamysł fantastyczny, buzia modelki masakryczna.
Piękne zdjęcia, piękna modelka. @amirez co chcesz od jej twarzy?
zmasakrowałeś twarz. Wyglada jakby plasitkowa maske założyla łacznie z makijażem
gregzorba
30-05-2014, 11:40
no nie pasuje mi tutaj ten perfekcjonizm na twarzy modelki.
Poza tym Super.
Andrzej1974
30-05-2014, 12:23
Twarz faktycznie zmasakrowana obróbką i zbyt plastikowa. Twarz jak u manekina, sorki.
Generalnie super:) Miło się na to patrzy, fajne kolorki, obróbka itp.
Jednak moim zdaniem:
- winieta na 2 zdjęciu psuje klimat
- dłonie odstają od twarzy kolorystycznie
Trudnoonazwe
30-05-2014, 12:43
Coś czuję, że na wydruku 1m szerokości byłoby zacnie ;) A z wad to przeszkadza mi niedoświetlony dół kadru - zwłaszcza na drugim zdjęciu widać bardzo dużą róźnicę w obróbce, jasności, kolorze dłoni. Taka ciekawa stylizacja moim zdaniem powinna być bardziej podkreślona. Twarz, mimo że urocza, to jeszcze nie wszystko.
kurczeblade
30-05-2014, 13:34
Dzięki za opinie :) Gdyby kogoś to interesowało, to pierwsza fota robiona jest 35mm 1.8G a druga 50mm 1.8G z D600
Coś czuję, że na wydruku 1m szerokości byłoby zacnie ;) A z wad to przeszkadza mi niedoświetlony dół kadru - zwłaszcza na drugim zdjęciu widać bardzo dużą róźnicę w obróbce, jasności, kolorze dłoni. Taka ciekawa stylizacja moim zdaniem powinna być bardziej podkreślona. Twarz, mimo że urocza, to jeszcze nie wszystko.
1m szerokości pokazałby potencjał, tutaj trochę zjadło jakość i zdecydowanie lepiej to wygląda przy większych rozmiarach, linki są w 2048pix:
1)
http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2014/05/32.jpg
2)
http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2014/05/311.jpg
Reszta uwaga, bardzo spostrzegawcza z Twojej strony, faktycznie obróbka w pierwszym i drugim była przeprowadzona trochę inaczej. Niedoświetlony dół kadru, większość światła mierzyłem na buzie:)
Gdyby ktoś był zainteresowany, to tutaj znajduję się backstage z sesji : http://www.lukaszsztybe.pl/uncategorized/1620/ i będzie więcej fot
1 Bardzo fajna Szkoda tylko uciętego łokcia
Żadem ze mnie znawca ale przychylam się do zdania, że na pierwszy rzut okiem - twarz modelki "wyskakuje z obrazu plastikowością". W większych rozdzielczościach jakby lepiej, ale jednak...
Po zastanowieniu stwierdzam, że hiper gładka twarz nie współgra z pomiętym mundurem i w tym chyba tkwi problem tej fotografii.
Czekam z niecierpliwością na następne prace bo widać, że działasz... BTW fajny bekstejdż na blogu.
P.s.
Aż do dzisiaj żyłem w przeświadczeniu, że to 35 winietuje na FX :P
arkadiuk
30-05-2014, 19:21
za poprzednikami... twarz jakby wklejona z innej foty
Ja tam się nie znam na takich fotach ale na pierwszy rzut oka laika to twarz wygląda jak domalowana nawet a nie plastikowa ;)
Travis6Strong
30-05-2014, 21:34
Bardzo fajne zdjęcia...tylko twarz się wyróżnia... jakby wklejona
dobre kadry, podoba się. Co do obróbki twarzy - mogłoby być troszkę delikatniej.
kurczeblade
30-05-2014, 23:01
P.s.
Winietuje winietuje, ale trzeba wiedzieć jak się obchodzić, jak będziesz chciał to Ci zostawię org. jakiś z 35 na maila, zobaczysz sobie winietkę bez korekcji :)
zakladam ze nadal bedizesz upieral sie przy zdaniu ze szczegoly sa malo wazne. i tradycyjnie bez dbalosci o sczegoly zdjecia polegna, bez wzgledu na to ile kasliwych komentarzy wyprodukujesz.
dlatego tez - owszem twarz jest wyglaskana niczym lalka, co przy nietknietej szyi i rekach daje efekt komiczny szczegolnie gdy dolozyc do tego pognieciona koszule. W szczegolnosci gdy widac kolosalna roznice kolorystyczna na liniii twarz - szyja - rece.
ale to pikus.
najwieksza wpadka jest w stylizacji. przypiales modelce jednoczesnie Pour la Merite, Virtutti Militari i Order Odrodzenia Polski. zeby bylo weselej OOP to wersja przyznawana po roku 1944 (chyba ze mnie wzrok myli, jesli tak to przepraszam), a Pour le Merite po raz ostatni przyznano w 1918. Gorzej ze zestawiles ze soba najwyzsze wojskowe odznaczenie pruskie i niemieckie z najwyzszym wojskowym odznaczeniem polskim oraz drugim co do waznosci polskim odznaczeniem cywilnym. troche slabo :)
oczywisice - to wszystko malo wazne szczegoly. jak jednak powiedzial Buonarotti - "szczegoly tworza doskonalosc a doskonalosc nie jest juz szczegolem"
Ja pierdziele. Ciągle to samo. @kurczeblade po co umieszczasz na tym forum zdjęcia? To zdaję się jest bez sensu? @sailor po co udzielasz się w wątkach @kurczeblade? Obaj macie za małe siusiaki czy co?
Może umówcie się na wspólną sesję, w tych samych warunkach i strzelcie parę fotek. A jak to nie starczy, to dajcie sobie po gębie:-) Potem opublikujcie swoje prace na forum, a rzecz forumowa Wam oceni.
Wg mnie foty są zaczepiste. Retusz twarzy jest świetny, obróbka też. To już chyba takie spaczenie portrecistów, że skupiają się na twarzy i ją najbardziej dopieszczają ;) Jedyne co mnie razi to 'suchość' rąk modelki no i niedoświetlenie ich. A poza tym - świetne :)
Ja pierdziele. Ciągle to samo. @kurczeblade po co umieszczasz na tym forum zdjęcia? To zdaję się jest bez sensu? @sailor po co udzielasz się w wątkach @kurczeblade? Obaj macie za małe siusiaki czy co?
Może umówcie się na wspólną sesję, w tych samych warunkach i strzelcie parę fotek. A jak to nie starczy, to dajcie sobie po gębie:-) Potem opublikujcie swoje prace na forum, a rzecz forumowa Wam oceni.
Co twoj komentarz wniosl konstruktywnego do tej dyskusji?
Skomentowalem watek kurczaka jak kazdy inny wskazujac w nim bledy.
Ma on wartosc merytoryczna bo wiadomo co poprawic przy nastepnych sesjach. Autor wyciagnie z tego wnioski lub nie.
Natomiast twoj post jest tu potrzebny jak musztarda w torcie.
kurczeblade
31-05-2014, 10:40
Basket hehe :) spokojnie, nic złego się nie stało, wstawilem zdjęcia, sailor swoją opinię i gut. Dalej nie ma co walkowac tematu.:)
Wg mnie foty są zaczepiste. Retusz twarzy jest świetny, obróbka też. To już chyba takie spaczenie portrecistów, że skupiają się na twarzy i ją najbardziej dopieszczają ;) Jedyne co mnie razi to 'suchość' rąk modelki no i niedoświetlenie ich. A poza tym - świetne :)
Alinell dzięki za komentarz. :)
Co twoj komentarz wniosl konstruktywnego do tej dyskusji?
Skomentowalem watek kurczaka jak kazdy inny wskazujac w nim bledy.
Ma on wartosc merytoryczna bo wiadomo co poprawic przy nastepnych sesjach. Autor wyciagnie z tego wnioski lub nie.
Natomiast twoj post jest tu potrzebny jak musztarda w torcie.
Bardzo lubię tort z musztardą:-P
Basket hehe :) spokojnie, nic złego się nie stało, wstawilem zdjęcia, sailor swoją opinię i gut. Dalej nie ma co walkowac tematu.:)
Oki, ja się nie wcinam:-P
A Twoje co wnoszą? Pienisz się tylko jak zobaczysz zdjęcia @kurczeblade. I o jakiej merytorycznej dyskusji Ty mówisz.
Jeszcze nie przeczytałem żeby kurczeblade zgodził się z Twoją jak to szumnie nazywasz konstruktywną krytyką.
Ps. Bardzo lubię tort z musztardą:-P
Naprawde? Dla przykaldu - Ponizej jest watek kurczaka w ktorym nic nie napisalem choc moglbym duzo. Wiec jakos twoja teoria sie kupy nie trzyma
Mozesz wskazac co niekonstruktywnego jest w moim poscie? Wskazalem co mi sie nie podoba w obrobce i dlaczego stylizacja jest zla. Mozna nie widziec w tym nic zlego tak samo jak nie zauwazac roznicy miedzy flaga polska a niemiecka - w koncu to tylko dwa kawalki materialu. Robiac zdjecia szachow mozna ustawic dwa gonce na jasnych polach. Jaka bedzie wartosc takiego zdjeci dla szachisty?
Edit: tyle mojego w temacie. Wyrazilem swoja opinie na temat stylizacji. Uwazam ze konkretna i merytoryczna w przeciwienstwie do twojego pisania dla samego pisania. Jesli sie z nia nie zgadzasz z checia podejme dyskuje W TEMACIE
Naprawde? Jesli sie z nia nie zgadzasz z checia podejme dyskuje W TEMACIE
To nie chodzi o to czy się zgadzam czy też nie. Ja jedynie w temacie mogę napisać czy zdjęcie mi się podoba czy nie.
Nie zagłębiam się w niuanse i nie piszę o nich, bo się na tym nie znam. Czytam wątki w nadziei, że się czegoś dowiem, nauczę...
Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że niepotrzebnie się kopiecie po kostkach. Bo przecież chyba nie ma idealnego zdjęcia(chyba) a wyciąganie na siłę niektórych mankamentów nie ma większego sensu?
Ps. Jakim trzeba być wrażliwym na punkcie swojego "jestestwa" żeby cytować wcześniej napisany, a później wyedytowany post?
kurczeblade
31-05-2014, 11:23
Basket uważaj na niego, pochłonie Twój cały wolny czas, dodatkowo doprowadzi do nic znaczącej dyskusji a na końcu zrobi wszystko żebyś został zbanowany, składając raporty do moderatorów. Poza tym Sailor dzięki znów za bałagan!
Nie zagłębiam się w niuanse i nie piszę o nich, bo się na tym nie znam. Czytam wątki w nadziei, że się czegoś dowiem, nauczę...
moze warto zaglebic sie w niuanse bo to one decyduja o dobrym zdjeciu? kadr kompozycja stylizacja - to wszystko szczegoly ktore potrafia polozyc nawet najlepsza sesje.
sam piszesz ze sie nie znasz i chcesz sie nauczyc wiec moze zamiast sie czepiac przeczytaj co napisalem w pierwszym poscie? nie ma tam nic co urazaloby w jakikolwiek sposob kurczaka. ale jak widac facet krytyki zwlaszcza merytorycznej nie przyjmuje.
a wyciąganie na siłę niektórych mankamentów nie ma większego sensu?masz racje. po co wiec w ogole dyskusja o zdjeciach, skoro wskazywanie bledow jest bez sensu? nie lepiej zrobic "lajki"? bedzie po probelmie i nei trzeba bedzie pisac
Ps. Jakim trzeba być wrażliwym na punkcie swojego "jestestwa" żeby cytować wcześniej napisany, a później wyedytowany post?wyedytowales cos? sorry nie zwrocilem uwagi. czy to apropos tego ze ja dopisalem zdanie do mojej wypowiedzi?
co wy macie z tym czepianiem sie edycji?
spokojnie, nic złego się nie stało, wstawilem zdjęcia, sailor swoją opinię i gut. Dalej nie ma co walkowac tematu.:)
kurczaku drogi .. zdecyduj sie .. bo robienie za swietego ci nie wychodzi .. tutaj jestes niby milo nastawiony i nic zlego sie nie stalo, a na priwa wysylasz mi masc na bol d.py .. niemal powtorka z rozrywki sprzed paru dni gdzie tu pisales ze wrociles by rozmawaiac o fotografii i do nikogo nie chowasz urazy a pare minut pozniej zasuwasz na inny portal by powypisywac bzdury pod moimi fotami - wiedzac doskonale ze tutaj za takie cos wylecisz definitywnie.
albo rybki albo akwarium :) pomijajac fakt ze wystarczylo przeczytac mojego pierwszego posta ze zrozumieniem i okazaloby sie ze to wcale nie taka zla fota tylko polegles na stylizacji - mozna to poprawic w nastepnych, ale po co?
aaa zapomnialem .. dla ciebie dbalosc o szczegoly to bezsensowna czynnosc. dzieki temu masz modelke ktora wg odznaczen zyla jakies 200 lat i byla zasluzonym pilotem niemieckim, polskim bohaterem wojennym i zasluzonym dla ojczyzny czlonkiem PZPR w nowej odrodzonej ojczyznie :)
Basket uważaj na niego, pochłonie Twój cały wolny czas, dodatkowo doprowadzi do nic znaczącej dyskusji a na końcu zrobi wszystko żebyś został zbanowany, składając raporty do moderatorów.
tak tak .. to wszystko przeze mnie - to ja zmuszalem cie do wypisywania glupot i obrazania wszystkich wokol.
Poza tym Sailor dzięki znów za bałagan!powinienes sie cieszyc - masz dyskusje pod zdjeciami.
watek w ktorym nie skomentowalem twoich zdjec po czterech dniach ma jedna wypowiedz.
ps. potrafisz wzniesc sie na poziom merytorycznej dyskusji o swoich zdjeicach jaki deklarowales czy nadal bedziesz kopal dolki na innych portalach, zglaszal foty na fejsie, wysylal masc na bol d.py i udawal ze nic na ten temat nie wiesz?
cz4rnuch
31-05-2014, 12:48
Sailor, a nie uważasz że te zdjęcia (a w zasadzie stylizacja) to tylko zabawa i wariacja na temat munduru? Moim zdaniem miało to jedynie efektownie wyglądać a nie kopiować zeszłowieczną rzeczywistość. Twoje argumenty (chylę czoła bo wiedzę na temat odznaczeń masz zapewne dużo większą niż 99% forumowiczów) miałyby sens gdyby zdjęcia powstały na użytek jakiejś historycznej rekonstrukcji a tu widzę bardziej zabawowe podejście. Gdyby było inaczej to wypadałoby dodać, że dziewczyna jest za młoda by otrzymać tyle odznaczeń, za chuda więc nie nadaje się do woja oraz że na początku dwudziestego wieku kobiety się tak nie malowały :)
Ogólnie słabo. Nerwowe ułożenie dłoni, przeładowanie dodatkami (+ mess z orderami wspomniany przez sailor'a) no i fatalna pseudo obróbka. Na taki blur ciężko się patrzy, bardzo sztucznie to wygląda.
kurczeblade
31-05-2014, 13:31
Mam znajomego prawnika - to jest jego hobby i praca,ale też od dzieciństwa interesuję się historią "wojen" dla niego to pasja, jest encyklopedią wiedzy w tym temacie, i kolekcjonerem. Oddając nam tą stylizacje stwierdził że to będzie fajnie wyglądać i nie miał z tym problemów, sam jest zadowolony z efektu i powiedział że sobie zrobi odbitki z tych zdjęć. Jego żona ubierała modelkę (jest stylistką- z zawodu) co widać na backstagu, oni są strasznie zachwyceni tymi zdjęciami - EFEKTEM, ja też i dużo osób więc sprawiło mi to frajdę jakich mało!:)
Nie powiedziałem nigdzie że się nie zgadzam z jakąś tutaj opinią, zostawioną przez kogoś i jeszcze raz napiszę:
Fajnie się pobawić czasami w fotografię, dobrze spędzić wolny czas, poszukać jakiegoś pomysłu, dla efektu, światełka itp i właśnie to robię, nie tworzę idealnych obrazów, nawet się nie staram - ale każdy wie, że idealnie to może być w NASA ... . Polecam też takie podejście niektórym - ale @cz4rnuch wyciągnął mi z ust słowa, więc więcej nic nie muszę pisać.
Proszę moderacje o posprzątanie. I Błagam Cie sailor, nie rób już tu bałaganu.
FOR FUN ... ps. łatwo odróżnić konstruktywną krytykę, od tej zawistnej. :)
Sailor, a nie uważasz że te zdjęcia (a w zasadzie stylizacja) to tylko zabawa i wariacja na temat munduru? Moim zdaniem miało to jedynie efektownie wyglądać
no takim argumentem mozna wlasciwie wytluamczyc wszystko.
tu widzę bardziej zabawowe podejście. Gdyby było inaczej to wypadałoby dodać, że dziewczyna jest za młoda by otrzymać tyle odznaczeń, za chuda więc nie nadaje się do woja oraz że na początku dwudziestego wieku kobiety się tak nie malowały :)tak oczywiscie masz racje.
rownie dobrze na tej focie:
http://www.znak.com.pl/files/covers/card/b3/Herbich_Dziewczynyzpowstania_popr_500pcx.jpg
źródło (http://www.znak.com.pl/files/covers/card/b3/Herbich_Dziewczynyzpowstania_popr_500pcx.jpg)
fotograf mogl u szyi dziewczyny zawiesic zelazny krzyz, prawda?
jak sie cos stylizuje to wypadaloby zadbac o szczegoly. ja wiem - w obecnych czasach nie trzeba bo nikt na to nie zwraca uwagi. jak na swieto panstwowe wywiesisz flage ze swastyka zamiast flagi Polski to tez bedzie ok? bo to mniej wiecej taka roznica jest.
Mam znajomego prawnika - to jest jego hobby i praca,ale też od dzieciństwa interesuję się historią "wojen" dla niego to pasja, jest encyklopedią wiedzy w tym temacie, i kolekcjonerem.
encyklopedia wiedzy nie widzaca roznicy w zestawieniu najwyzszego pruskiego odznaczenia wojskowego z najwyzszym polskim odznaczeniem wojskowym na jednym mundurze?
oni są strasznie zachwyceni tymi zdjęciami no jesli wszsycy sa zadowoleni to tylko pogratulowac.
I Błagam Cie sailor, nie rób już tu bałaganu.
FOR FUN ... ps. łatwo odróżnić konstruktywną krytykę, od tej zawistnej. :)merytoryczna krytyke nazywasz zawistna i balaganem?
niech ci bedize.
robisz sliczne foteczki!! takie slitasne .. dyszka dla ciebie. lepiej?
kurczeblade
31-05-2014, 14:43
Ok. Następnym razem, jak będę coś tworzył, zapytam się ciebie, żeby nie było inaczej niż po twojej myśli :) Pozdrawiam.
cz4rnuch
31-05-2014, 21:05
Sailor, ja swoim argumentem niczego ani nikogo nie tłumaczę. Piszę tylko o rzeczy dla mnie oczywistej, że ta "stylizacja" nie pretenduje do miana najwierniej odwzorowanego munduru z epoki co zresztą autor zdjęć potwierdził. Co do zdjęcia które podlinkowałeś i zaczepnego pytania to moja odpowiedź brzmi: nie. Na okładce książki jest wyraźnie napisane że mamy do czynienia z fragmentem historii w związku z czym kostium powinien w miarę możliwości oddawać prawdę historyczną by autorka nie straciła na wiarygodności. Zdjęcie Kurczaka jeśli chodzi o ciężar gatunkowy stoi na drugim biegunie w związku z czym nie mam do niego pretensji, że prawdy tu nie ma. W sumie to jeśli ktoś tu dał ciała to Pan historyk bo to on wsadził Bladego na minę.
Mam znajomego prawnika - to jest jego hobby i praca,ale też od dzieciństwa interesuję się historią "wojen" dla niego to pasja, jest encyklopedią wiedzy w tym temacie, i kolekcjonerem.
A to już mnie rozwaliło. Hobbysta historyczny i takie porady ? Nie łzawią temu hobbyście oczy jak patrzy na taki misz-masz ? A co do zdjęć. Nie lubię jak osobę wyretuszowana na zdjęciu nie rozpoznał bym na .,,żywo''. To, coś jak na wzór malowania gejszy, celem było - żeby nie była rozpoznawalna w ,,cywilu'' :-)
Pozdrowił.
slawson38
01-06-2014, 10:00
Mi to wygląda jakby twarz modelki była domalowana przez początkującego malarza. Na orderach się nie znam, więc mi osobiście to nie przeszkadza.
kurczeblade
01-06-2014, 10:24
Żadem ze mnie znawca ale przychylam się do zdania, że na pierwszy rzut okiem - twarz modelki "wyskakuje z obrazu plastikowością". W większych rozdzielczościach jakby lepiej, ale jednak...
Po zastanowieniu stwierdzam, że hiper gładka twarz nie współgra z pomiętym mundurem i w tym chyba tkwi problem tej fotografii.
Czekam z niecierpliwością na następne prace bo widać, że działasz... BTW fajny bekstejdż na blogu.
P.s.
OberD RAW.y powinny być już u Ciebie na mailu :) napisz co i jak :)
aaaaaa:-) Pozdrowienia dla Kasi Nowackiej:) a może Kristina Romanova ?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=777330678986251&set=a.150668534985805.40562.129377190448273&type=1&theater
he he :)
Ważne, że kilogramy lajkow lecą.
Wysłane z aparatu Samsung 36 Mpix
kurczeblade
01-06-2014, 23:27
U mnie kilogramy lajków, a u kogoś kilogramy nienawiści - ktoś się bawi, a drugi ktoś ciśnienie sobie podnosi- i jest życiowa "równowaga"
... i Kristina na moim profilu Ołje! :-)
Zauważone w trakcie pleneru ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/a3ymata6-2.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/06/02/a3ymata6.jpg)
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Andrzej1974
02-06-2014, 09:14
Zauważone w trakcie pleneru ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/a3ymata6-2.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/06/02/a3ymata6.jpg)
To zdjęcie też pod ocenę? ;-)
To zdjęcie też pod ocenę? ;-)
Może być ;) Pewnie technicznie osiągnąłem poziom dna (i nie tylko) :)
A merytorycznie co do fot - małe niedoróbki w retuszu twarzy, różnica w oświetleniu twarzy i dłoni (rzuca się w oczy i powoduje wrażenie innej dominanty barwnej). Drobne niedociągnnięcia kontroli stylizacji.
Ogólnie foty jako takie - lekkie i treningowe - miło się ogląda ale w pamięć nie zapadają. Nie brzydzą nie wprawiają w zachwyt.
Moje prywatne, osobiste zdanie.
pzdr
OberD RAW.y powinny być już u Ciebie na mailu :) napisz co i jak :)
Dziękuję za rawy! Również te poglądowe, widzę że ta 35 daje radę...
Odnośnie tej fotografii z sesji - to bym nie pomyślał, że to zdjęcie prosto z puchy mogło od razu tak dobrze wyglądać :) :) Dobry mejkap + gładka buźka dają moc już na starcie ... Obróbki wcale nie było tam aż tak bardzo dużo. Efekt nasycenia kolorami głównie twarzy, raczej powodowany nie tyle samą obróbką, bardziej sposobem oświetlenia - z tego co widziałem z wysoko umieszczonej parasolki.
Ale ja się nie znam, więc tak sobie tylko teoretyzuję :)
Czekam na następne. Dobry ten bakstejdż na blogu, tak to pokazuj.
Jeszcze raz dziękuję, i pozdrawiam
Toniemek
02-06-2014, 21:29
Śledzę wątki komentowane przez @Sailora i @Kurczeblade i podziwiam fakt, że wam się po prostu chce wymieniać te wszystkie "uprzejmości".
Co do zdjęcia
-buzia modelki jest śliczna na fotach z backstage'u bez dodatkowej obróbki, tutaj to plastik.
-Poza taka sobie, to już któreś zdjęcie zrobione z podobnej perspektywy, dlatego jestem na nie.
-Pomysł i stylizacja... nie pasuje mi wypacykowana buzia i mundur, dla mnie to się nie dodaje po prostu.
-Obiektyw fajnie rysuje i światło tez sympatyczne
cz4rnuch
02-06-2014, 22:13
Dopiero teraz zauważyłem fotki z bakstejdża i zgadzam się z Teniemekiem w jednym. Piękna buzia dziewczyny trochę straciła ze swojej witalności na zdjęciach. Być może to wina mejkapu, ale efekt trochę przypomina mi bohaterki klipu "All is full of love" Bjork albo filmu "I, robot". Mocno zarysowana szczęka "oryginału" dodatkowo ten efekt potęguje.
Sandra przesliczna, lubie takie charakterne kosci policzkowe!!!! ah oh! :-)
ladnie swiatlo i fajna glebia/perspektywa. Faktycznie gdybys troche popracowal nad rekami w postprodukcji (lub deczko mniej nad twarza) to mniej rzucalby sie sie w oczy roznica miedzy 'wymejkapowana' twarza a rekami. Lub prawdopodobnie pomogloby tylko dowietlenie dolu.... Ale to takie wymadrzanie sie, bo ja tez czesto za bardzo skupiam sie na twarzy i pomijam dlonie czy inne partie... dopiero jak popatrze na fotke po jakims czasie - na swiezo to sie chwytam za glowe, ale zwykle juz jest zaaaa pozno :P
xx
kurczeblade
03-06-2014, 11:51
Sandra przesliczna, lubie takie charakterne kosci policzkowe!!!! ah oh! :-)
ladnie swiatlo i fajna glebia/perspektywa. Faktycznie gdybys troche popracowal nad rekami w postprodukcji (lub deczko mniej nad twarza) to mniej rzucalby sie sie w oczy roznica miedzy 'wymejkapowana' twarza a rekami. Lub prawdopodobnie pomogloby tylko dowietlenie dolu.... Ale to takie wymadrzanie sie, bo ja tez czesto za bardzo skupiam sie na twarzy i pomijam dlonie czy inne partie... dopiero jak popatrze na fotke po jakims czasie - na swiezo to sie chwytam za glowe, ale zwykle juz jest zaaaa pozno :P
xx
Jeszcze mam perełki do obrobienia z tej sesji, dlatego postaram się podciągnąć dłonie przy następnych.
Z tym "za późno" znam dobrze to uczucie! Dzięki W KOŃCU za konkretną opinie - a tutaj ciężko o taką ! :)
...Dzięki W KOŃCU za konkretną opinie - a tutaj ciężko o taką ! :)
O kurczę! Kurczę, nie czytałeś innych postów??
Na szybko popatrzyłem w wątek i naliczyłem 9 postów zwracających uwagę na to co Joasia! Nie wspominając o innych, które też były konkretne - z uwagami co się podoba/nie podoba.
I żeby nie tylko ot;
też uważam, że rysy twarzy straciły przez zbyt ingerującą obróbkę. Straciło też zdjęcie, które imho jest mniej ciekawe; za duży kontrast munduru z plastikowością twarzy. Można było więcej rysów zostawić i przez to charakteru modelce - chyba fajnie by zagrało.
Co do orderów to nie zgadzam się, że to tylko taka stylizacja i to nie jest ważne.
Oczywiście sam bym na to nie wpadł, ale jak już zrobiłbym taką gafę to bym nie dorabiał do niej ideologii..
Dla wielu ludzi takie zestawienie to profanacja więc jeżeli nie ona była Twoim celem to jestem na nie.
A jeżeli chciałbyś szokować takim zestawieniem to reszta musiałaby być w innym klimacie (wiem, że tym razem nie o to chodziło, ale chcę napisać przez to, że nie uważam takiego zestawienia odznaczeń za niemożliwe z definicji - mogłoby posłużyć przedstawieniu postaci np. karierowicza itp.).
BTW a Wy tak z sailorem negatywne TWA założyliście i napędzacie sobie dyskusje?
Myślę, że jesteś na etapie wysokich umiejętności technicznych (i światło i obróbka) więc zdjęcia zachęcają do komentarzy, ale jednocześnie publika zaczyna oczekiwać więcej :) (chociaż akurat tu ta technika trochę zawiodła).
Dla Ciebie to szansa na pójście do przodu, ale.. potrzeba trochę pokory, dystansu i cierpliwości :)
Czego Ci życzę :)
O kurczę! Kurczę, nie czytałeś innych postów??
Bo tu, u Kurczaka trzeba zacząć ocenę od ah oh! ;-) Wtenczas autor się ustosunkuje :-)
kurczeblade
03-06-2014, 20:25
Jakbyście nie i byli tak zaśmieceni dennymi wykładami "kogoś" (jak stąd do ameryki) wszechwiedzącego wszystko o wszystkim- niczym program telewizyjny gallileo :) to byście zauważyli że dziękowałem niektórym za komentarze te krytyczne też, i tak się składa że mam przyjemność z niektórymi dalej dyskutować poprzez prw. wiadomości w tym z qstra. Ale na tym skończę ponieważ znów ktoś poleci z płaczem do moderatora i zaraportuje :)
Co do stylizacji, nie robiliśmy sceny z filmu wojennego(fajnie czasami nagiąć zasady, zrobić coś abstrakcyjnego) gdybym szukał takich zdjęć, pobiegłbym do teatru po pełną wojskową stylizacje, ubrał modela, umaział go błotem i wsadził w czołg! Rozumiem że niektórzy lubią takie sztywne sceny trzymające się zasad prosto z książek, ale nie wszyscy myślą tak jednostajnie! :)
Jeżeli ktoś jest ciekaw orderówi ich znaczeń "Stylizacji" , to pod tym linkiem znajdziecie komentarz Kuby który dokładnie opisuje swój udział sesji pod względem wypożyczenia tego wszystkiego: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=777330678986251&set=a.150668534985805.40562.129377190448273&type=1&theater WARTO - chyba że znów jakiś galilleo odpali google, poszuka informacji na szybko i będzie chciał udowadniać swoje racje :)
Gdyby ktoś był zainteresowany, to tutaj znajduję się backstage z sesji : http://www.lukaszsztybe.pl/uncategorized/1620/
:) :)
Gdyby ktoś był zainteresowany, to tutaj znajduję się backstage z sesji : http://www.lukaszsztybe.pl/uncategorized/1620/
Backstage super. Efekt końcowy na nie.
charmside
04-06-2014, 07:28
Na jedynce zbyt plastikowa twarz, wybieram numer 2.
Foty zacne. Może rzeczywiście trochę przeszkadza mniej doświetlony dół. Co do retuszu, rzecz gustu w tym przypadku. Na twarzy jest mocny, dla mnie jest ok.
kurczeblade
04-06-2014, 09:58
Dzięki Panowie.
Generalnie jeszcze lepiej wyglądają zdjęcia w większych rozmiarach:
1)
http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2014/05/311.jpg
2)
http://www.lukaszsztybe.pl/wp-content/uploads/2014/05/32.jpg
(po kliknięciu w fote, jest 2048)
Wiem, ze odgrzebane ale moze nie dawaj duzych bo widac, zes marnie napsul przy prawym policzku modelki w obu zdjeciach... :razz:
Gdzie niby napsuł? Przyglądam się obu policzkom i nic?