PDA

Zobacz pełną wersję : Pierścień Ostrości a Punkty AF

mietekbd
29-05-2014, 14:17
Nie wiem czy mój problem dotyczy mojej nie wiedzy czy wina leży po stronie sprzętu,
a mianowicie..

Do tej pory w sowim D7100 tylko raz doświadczyłem takiej sytuacji.
Będąc w trybie (auto) lub coś około tego w momencie, gdzie
podświetlanych zostaje większa liczba pól AF, kręcąc pierścieniem na obiektywie,
ostrosć (i punkty AF) przeskakiwała na inny obiekt będący np z tyłu.

W tym momencie nie moge powrócić do tego ustawienia, choć próbowałem wszystkich ustawień AF.
Poprostu próbująć doostrzyć punkty af nie wędrują na inny obiekt ( to potwierdzenie było bardzo pomocne)

Mam nadzieję, że nie pogmatwałem tego pytania zabardzo i znajdzie się ktoś, kto jest w stanie pomóc .

GonzoG
30-05-2014, 00:16
Absolutny brak wiedzy.

Punkty AF - AUTOfocus... a nie ręcznego ostrzenia. Jak AF sobie wybrał punkty, to co Ci do tego - zdajesz się na łaskę aparatu i nie masz tu nic do gadania.

mietekbd
30-05-2014, 09:32
Przestań

ajt
30-05-2014, 09:45
Nie mam w tej chwili na czym sprawdzić, ale skoro było jakieś "auto", to może w AF-C aparat sam wybierał punkt ostrości, który mu w danej scenie najbardziej pasował. Jak pokręciłeś pierścieniem ostrzenia, to obraz stał się w tym miejscu nieostry, więc aparat otrzył ponownie, a że przy okazji nieco nim poruszyłeś i punkty AF zaczęły przypadać w innych miejscach sceny, to tym razem inny punkt bardziej przypasował iitd :)

mietekbd
30-05-2014, 13:32
Próbowałem w ustawieniach AF już, chyba wszystkich konfiguracji.
I nie mogę znów dojść do tych ustawień.
Na pewno mi się to nie śniło ,ani nie byłem pod wpływem alkoholu bądź innych środków owadobójczych.

cezet
30-05-2014, 13:36
Instrukcję przeczytałeś ?

GonzoG
30-05-2014, 16:19
Przestań

Z twojego opisu nic innego nie wynika.

Aparat zaznacza więcej punktów to tylko w AF-S (lub AF-A w trybie AF-S) z automatycznym wyborem punktu. Tu nie ma możliwości aby punkty sobie "chodziły".
Jak zostaną ustalone, to koniec.

"Chodzą" tylko przy AF-C 3D, ale tylko jeśli obiekt się porusza. Tylko, że tu zawsze jest jeden punkt.

Potwierdzenie ostrości nie jest na punktach, bo to idiotyzm, a w lewym dolnym rogu zieloną kropką.