PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 uzywka czy nowa?

alexsob
28-05-2014, 23:37
Aktualnie szukam Sigmy 10-20 4-5.6 tylko nie wiem czy kupić używkę o 300-400 zł tańszą od nówki ( takie są ceny kilkuletnich używek ) czy lepiej dołożyć do nówki? czy jest jakaś różnica pomiędzy optyka i konstrukcją pomiędzy tym obiektywem z przed kilku lat a nowym?

GonzoG
28-05-2014, 23:43
W tym samym modelu nie ma żadnych różnic.

Ja uważam, że przy takich różnicach w cenie głupotą jest kupowanie używki - jedna wizyta na kalibracji i masz po oszczędnościach.

mithr
15-06-2014, 09:50
Mam od 3 lat używkę. Kupiłem w bardzo dobrej cenie, bo zewnętrznie była nieco powycierana.
Optycznie bez różnicy w stosunku do nowej.
Wszystko zależy, w moim przypadku nie była potrzebna kalibracja (jeszcze z żadną Sigmą), a zaoszczędziłem na inny obiektyw. Zresztą jakby coś nie tak - można sprzedać dalej.

Świetne szkło zresztą

Davit
15-06-2014, 10:11
Zresztą jakby coś nie tak - można sprzedać dalej.

to przeciez takie typowe ...dla Polaków

alexsob
15-06-2014, 12:47
Nabyłem już tę Sigmę kilka dni temu i muszę stwierdzić że mogę się pochwalić............niezłym mydłem. oczywiście mogę sobie wysłać do kalibracji 70 zł za kuriera + 260 zł kalibracja i może poprawi się jakość w co wątpie

pwaos
15-06-2014, 13:03
Nabyłem już tę Sigmę kilka dni temu i muszę stwierdzić że mogę się pochwalić............niezłym mydłem. oczywiście mogę sobie wysłać do kalibracji 70 zł za kuriera + 260 zł kalibracja i może poprawi się jakość w co wątpie

Współczuję. Sam napaliłem się na Sigmę 17-50 F/2.8 i jak czytam te posty, to już odechciewa mi się używanej. Chyba warto dozbierać trochę złotówek i mieć gwarancję ew. kalibrację w cenie. C'est la vie...

mithr
15-06-2014, 14:28

Tłumaczę:
Jakby coś nie tak = nie działa z moim body, może będzie działać z body kolegi (który zresztą przyjdzie i sobie to sprawdzi).
Serio zabrzmiało jak: popsuty, to spylę leszczowi?

zakwas
15-06-2014, 21:52

A Ty co, w 20 krajach mieszkałeś żeby się wypowiadać, że takie zachowanie to tylko w Polsce?

Guciol
15-06-2014, 22:25

Zrób zdjęcie z AF fazowym i na LV, porównaj, może kalibracja wcale nie jest potrzebna. Ta Sigma, to nie jest szkiełko dla każdego, mój pierwszy kontakt z nim nie był łatwy. Dopiero po długim czasie nauczyłem się wykorzystać jego możliwości.

Jarkod
16-06-2014, 02:53
Współczuję. Sam napaliłem się na Sigmę 17-50 F/2.8 i jak czytam te posty, to już odechciewa mi się używanej. Chyba warto dozbierać trochę złotówek i mieć gwarancję ew. kalibrację w cenie. C'est la vie...

A co to za różnica? Oszczędzisz kupując używaną i zapłacisz za kalibrację vs zapłacisz więcej za nową i kalibracja za darmo. Pomijam oczywiście gwarancję.

adrianek32
16-06-2014, 03:30
mozna tez kupic uzywane na gwarancji (swoja Sigme 17-50 kupilem z gwarancja na alledrogo za 1220zł) a jak ma sie puszke z korekta AF to zazwyczaj nie trzeba wysylac do kalibracji

Vian
16-06-2014, 07:37
no i jeżeli jest gwarancja, a trafi się niedomagająca sztuka, to można próbować wymienić.
W przypadku używki, no cóż...