Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitora i peryferiów
artuss811
28-05-2014, 18:45
Witam od jakiegoś czasu jestem posiadaczem monitora eizo sx2262w i "kalibratora" easypix. Proszę szanownych kolegów o podanie jakiejś instrukcji czy sposobu jak w miarę poprawnie skalibrować kolory monitora i programów takich jak LR, PS. Jak do tej pory skalibrowałem monitor przy pomocy sprzętu który mam, ze strony eizo ściągnąłem profil icc który umieściłem w Windows i zaznaczyłem jako domyślny. Wiem ze sprzęt do kalibracji który mam to raczej zabawka, ale innego nie mam i mieć nie będę, wiec proszę nie proponować zakupu X-Rite i1Display Pro, a raczej jak w miarę możliwości poradzić sobie z kolorami, żeby były jak najbardziej wiarygodne.
Kupujesz monitor za 3k i żałujesz kasy na usługę kalibracji?
Nie rozumiem.
artuss811
29-05-2014, 05:17
Nie mam jakiej możliwość niestety
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Witam od jakiegoś czasu jestem posiadaczem monitora eizo sx2262w i "kalibratora" easypix. Proszę szanownych kolegów o podanie jakiejś instrukcji czy sposobu jak w miarę poprawnie skalibrować kolory monitora i programów takich jak LR, PS. Jak do tej pory skalibrowałem monitor przy pomocy sprzętu który mam, ze strony eizo ściągnąłem profil icc który umieściłem w Windows i zaznaczyłem jako domyślny. Wiem ze sprzęt do kalibracji który mam to raczej zabawka, ale innego nie mam i mieć nie będę, wiec proszę nie proponować zakupu X-Rite i1Display Pro, a raczej jak w miarę możliwości poradzić sobie z kolorami, żeby były jak najbardziej wiarygodne.
Jak kalibrujesz monitor samodzielnie, to również powinieneś samodzielnie stworzyć do niego profile, a nie ściągać ze strony.
Następnie ustawiasz taki profil w programach - szczegóły jak zarządzać kolorami w PS są tu na forum. Nie pamiętam tylko w którym wątku.
Kupujesz monitor za 3k i żałujesz kasy na usługę kalibracji?
Nie rozumiem.
To może od razu kupić monitor referencyjny ??
Następnym razem, zanim zaczniesz pisać od rzeczy, to się zastanów...
P.S. - ten monitor jest za 3k.
artuss811
29-05-2014, 06:29
Jak kalibrujesz monitor samodzielnie, to również powinieneś samodzielnie stworzyć do niego profile, a nie ściągać ze strony.
Następnie ustawiasz taki profil w programach - szczegóły jak zarządzać kolorami w PS są tu na forum. Nie pamiętam tylko w którym wątku.
Rozumiem, a jak w miarę możliwości maksymalnie i poprawnie wykorzystać mój kalibrator, zdaje sobie sprawę że jest niskiej jakości ale pewnie i tak lepiej ustawi kolory i kontrasty niż na oko. Do tej pory robiłem to w ten sposób, monitor stoi tyłem do okna temperatura 6500 jasność 80 lub 60 dla późniejszych godzin pracy gamma 2.2 i adobergb, można tu coś zmienić żeby było bardziej poprawnie.
...
To może od razu kupić monitor referencyjny ??
Następnym razem, zanim zaczniesz pisać od rzeczy, to się zastanów...
P.S. - ten monitor jest za 3k.
Do poprawnego ustawienia monitora, potrzebny jest specjalistyczny sprzęt i sporo doświadczenia, więc łaskawie nie wkładaj palców między drzwi, bo wygląda to co najmniej głupio.
Można oczywiście ustawić monitor do amatorskiej roboty i za pomocą papierowego wzornika, ale działa to tylko wtedy, kiedy poprawnie postrzega się kolory, a i do tej metody potrzebne jest doświadczenie.
artuss811
29-05-2014, 09:00
A czy ktoś tu mówił o tym że to musi być zrobione super hiper, ja pytałem się jak to zrobić jak najbardziej dokładnie tym to co mam. A jak będziemy szli tym tropem co mówi kolega post wyżej to okaże się że zamówie profesjonalną kalibracji, i gość powie że tu nic nie zrobi, albo jego praca nie przyniesie oczekiwanych efektów bo do tego musi być profesjonalny monitor a skończy się na tym że nie mogę robić zdjęcia ich obrabiać, bo nie mam monitora za 10k
A czy ktoś tu mówił o tym że to musi być zrobione super hiper, ja pytałem się jak to zrobić jak najbardziej dokładnie tym to co mam. A jak będziemy szli tym tropem co mówi kolega post wyżej to okaże się że zamówie profesjonalną kalibracji, i gość powie że tu nic nie zrobi, albo jego praca nie przyniesie oczekiwanych efektów bo do tego musi być profesjonalny monitor a skończy się na tym że nie mogę robić zdjęcia ich obrabiać, bo nie mam monitora za 10k
http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=222
Interesuję się podobną tematyką od pewnego czasu ponieważ muszę kupić monitor. Na podstawie zebranych informacji na naszym forum i forach specjalistycznych ( głównie mva.pl i monitory.mastiff.pl) mogę powiedzieć jedno: tym "kalibratorem" możesz tylko zepsuć to co masz ustawione fabrycznie. Ten monitor jest dobrze linearyzowany fabrycznie, jego kalibracja ma sens jeżeli chcesz ustawienia dopasować dokładnie do warunków oświetlenia pomieszczenia, które muszą być stałe. Ja bym ten monitor zostawił na ustawieniach fabrycznych i z profilem fabrycznym lub zlecił kalibrację za kilka set złotych profesjonaliście. Chyba ,że interesuje Cię samo zagadnienie kalibracji i zarządzania barwą. Ale wtedy należy zacząć od solidnej porcji teorii.
artuss811
13-06-2014, 19:40
A tak reasumując lepiej zostawić monitor na ustawieniach fabrycznych czy może użyć mało profesjonalnego easypix. I jak sprawdzić czy wyświetlane kolory na monitorze będą warunki jakimś stopniu zbliżone do wydruku
Wysłane z mojego V4 przy użyciu Tapatalka
... I jak sprawdzić czy wyświetlane kolory na monitorze będą warunki jakimś stopniu zbliżone do wydruku
Można zakupić papierowe wzorniki i porównać je z obrazem na monitorze.
Można zakupić papierowe wzorniki i porównać je z obrazem na monitorze.
Zamiast się wymądrzać podaję link jak rozwiązać problem http://monitory.mastiff.pl/popularne/wydruk-wzornika.html
Zamiast się wymądrzać podaję link jak rozwiązać problem ... ? .
Wzorniki można zakupić niekoniecznie u kol. Tom01 (mastiff), więc nie ma potrzeby, by akurat jemu naganiać klientelę i to gratis. ;)
artuss811
15-06-2014, 22:39
A co z pierwsza częścią pytania
A tak reasumując lepiej zostawić monitor na ustawieniach fabrycznych czy może użyć mało profesjonalnego easypix.
Wzorniki można zakupić niekoniecznie u kol. Tom01 (mastiff), więc nie ma potrzeby, by akurat jemu naganiać klientelę i to gratis. ;)
Jeżeli ktoś pyta, a znam odpowiedź to jej udzielam. Do tego chyba służy to forum. Jeżeli masz swoje wzorniki to pisz konkretnie i każdy będzie sobie mógł wybrać, co uzna za właściwe dla siebie, a tak, to nie wiadomo, o co masz pretensje. "Ni z gruszki, ni z pietruszki" o jakimś "naganianiu" zaczynasz insynuować. Masz jakieś urazy?
Jeżeli ktoś pyta, a znam odpowiedź to jej udzielam. Do tego chyba służy to forum. Jeżeli masz swoje wzorniki to pisz konkretnie i każdy będzie sobie mógł wybrać, co uzna za właściwe dla siebie, a tak, to nie wiadomo, o co masz pretensje. "Ni z gruszki, ni z pietruszki" o jakimś "naganianiu" zaczynasz insynuować. Masz jakieś urazy?
A powiadają, że ponoć powietrze na Śląsku nie jest już tak toksyczne, a tu taka niespodziewajka.
A powiadają, że ponoć powietrze na Śląsku nie jest już tak toksyczne, a tu taka niespodziewajka.
Pisz na temat, albo wcale! Żółć wylewaj gdzieś indziej.
artuss811
16-06-2014, 15:44
Panowie a może coś więcej temacie. Bo nadal nie mam odpowiedzi na pytanie