PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat z WB i Flashem

yozz84
28-05-2014, 18:44
Witam..

Przyjdzie mi fotografować w takim miejscu: LINK (http://www.magicart.slupsk.pl/decroy.html)

Wiekszość miejsc w których poruszczać sie będa goście ma sufit z czerwonej cegły i brak możliwości odbicia światła od ścian bocznych (tak jak na trzecim z kolei zdjęciu i ostatnim). Niektóre miejsca gdzie zazwyczaj siedzą goście i po za jedzeniem / pogaduchami nic sie nie dzieje, sa wąskie i posiadają (jak widać na zdjęciach) biały sufit i boczne czerwone cegły. Swiatło to jedynie kinkiety na bocznych ścianach z żarówkami i to co przyniesie ze sobą osoba odpowiedzialna za audio.

Rzadko przychodzi mi wykonywac zdjęcia w takich miejscach, stad tez mam zagwozdke jak powinienem zarządzać balansem bieli by nie miec potem problemów przy obróbce z "wyciąganiem" np. białych koszul czy innych białych ubrań w uchwyconych kadrach. Obawiam sie tu zafarbów od odbitego swiatła ze scian / sufitu szczególnie na ciałach gości i białych elementach których trudno bedzie zniwelować przy ew. obróbce...

Temat zakładam nie tylko by rozgryźć to miejsce, ale również by zrozumieć jak powinno sie postepować w takich sytuacjach. Wiedza jaką wyczytałem z innych stron miesza mi sie i nie widze "schematu" który mogłbym przełożyć na praktyke niezależnie od miejsca (jak to wyżej).

1) Czy powinienem zrównać światło lampy błyskowej ze swiatłem zastanym pełnym filtrem CTO a na aparacie żarówka w WB, czy może inaczej zarządzać temperaturą barwową? Rozumiem że w przypadku użycia full CTO, zmieniam swiatło lampy błyskowej na cieplejsze (zrównuje je z zastanym), a nastepnie aparatem koryguje balans bieli w dół (cdo chłodnego) i w tym momencie to co ma być białe jest "mniej więcej białe" ? (pozwoli mi na późniejszą drobną korekte w postprocesie)....

2) Czy w takim wypadku lampą delikatnie doświetlać głównie do przodu z wysuniętym odbłysnikiem i wiekszym iso by drugi plan nie był ciemny? czy wykorzystać stofen i strzelac bardziej w góre, by zmiękczyć swiatło (z racji waskich pomieszczen i niskich sufitów w celu pozbycia sie ostrych cieni) ?

Czy mogłby ktos opisac / wyjaśnić w przystepny sposób jak wykorzystać lampę błyskową z zastanym światłem i charakterystyką takich lokali?

Z góry dziękuję za wskazówki i merytoryczne słowo oraz pomoc w zrozumieniu omawianego tematu.

PanAmeba
02-06-2014, 11:02
Czy zastanego światła będzie wystarczająco, by uzyskać poprawną ekspozycję? Jeśli tak, to możesz ustawić goły flesz w oświetleniu kontrowym i będziesz mieć ładne, chłodne kontury.

Jeśli zaś flesz ma być głównym źródłem światła, to polecam rozwiązanie z pkt. 1.