PDA

Zobacz pełną wersję : Skala odległości na wyświetlaczu

sh
28-05-2014, 16:17
... a właściwie jej brak.
Mam w tej chwili SB-26 i jest na niej bardzo przydatny parametr - odległość lampy od fotografowanego obiektu. Ponieważ zbieram się do kupna YN468, gdzie takiej skali nie ma, zastanawiam się jak bardzo skomplikowane jest liczenie tego.
Istnieją jakieś wzory albo tabelki, które można przyswoić i dawać radę bez informacji na wyświetlaczu? Albo czy ten parametr ma jakąś fachową nazwę, którą mogę wyguglać? Bo jak teraz próbuję to znajduję niewiele i w dodatku nie zawsze na temat.

&

Bemko
28-05-2014, 16:21
Szukaj pod hasłem liczba przewodnia - na jej podstawie możesz wyliczyć odległość dla danej kombinacji przysłony i czułości. Można sobie zrobić tabelkę albo nauczyć się przeliczać w głowie - nie jest to bardzo trudne.

r_m
28-05-2014, 19:13
... a właściwie jej brak.
Mam w tej chwili SB-26 i jest na niej bardzo przydatny parametr - odległość lampy od fotografowanego obiektu.
Myślę, że po przeczytaniu instrukcji lampy ten parametr zmieniłby nazwę, na coś w rodzaju zasięgu błysku ;)
Za kolegą wyżej: LP albo GN (liczba przewodnia, "guide number"), jest wartością charakterystyczną dla danej lampy+poziomu mocy+ustawień palnika (zooma)+czułości, jak do tego dodasz odległość, możesz "ręcznie" określić wymaganą przysłonę do poprawnego naświetlenia z lampą ustawioną palnikiem na wprost. Nie wspomniałem, że przy założeniu czegokolwiek ("mydelniczka"=stofen, parasolka, softbox) zmieni się LP? No to wspominam ;) Jeśli zmienisz zoom, także zmieni się LP, jak zmienisz moc w trybie M - też się zmieni LP.

sh
28-05-2014, 22:31
Łomatko, niezła tabela się z tego może zrobić.
Gdzieś na Strobiście widziałem stary flash, który miał sprytna rozetkę do przeliczania. Ale nie spodziewałem się, że coś co ma superstara SB-26 może być we współćzesnym YN468 nieobecne.

:(

Ale z drugiej strony to manualny błysk to i tak chyba ustawiam w sytuacji, kiedy czas na zabawę mam.

&

S_Beast
28-05-2014, 22:32
Przepraszam, ale tak mi temat podpasił w tej sekundzie a zwłaszcza pierwszy akapit, że muszę zadać tutaj pytanie.
A co jest powodem, że ta informacja nie pojawia się na wyświetlaczu sb 910?

P.S.
Już wiem. Tak mi zapadło w pamięć, że trza błysk odbijać, że nie ustawiłem jeszcze ani razu odbłyśnika pod kątem 90 stopni na wprost i stąd brak "linijki."